reklama

Chcete si problémy vyříkat? Jen to ne!

Také jste si doteď myslela, že každý problém a neshodu je lepší si vyříkat, aby partner věděl, co se vám honí hlavou, co vám vadí, co vás mrzí a také proto, aby vám mohl poradit, v čem byste se měla změnit vy. Ale ruku na srdce, vážně vám už někdy tohle vyříkávání pomohlo? Váš vztah se po něm výrazně zlepšil a spory se urovnaly?

Foto: Thinkstock

Také jste si doteď myslela, že každý problém a neshodu je lepší si vyříkat, aby partner věděl, co se vám honí hlavou, co vám vadí, co vás mrzí a také proto, aby vám mohl poradit, v čem byste se měla změnit vy.

Ale ruku na srdce, vážně vám už někdy tohle vyříkávání pomohlo? Váš vztah se po něm výrazně zlepšil a spory se urovnaly?

Pravděpodobně ne. Anebo možná ano, ale až poté, co následovalo několik dalších hádek a emočních výbuchů. Vyříkat si něco v naprostém klidu a s chladnou hlavou a nenechat se u toho ovlivňovat návaly vzteku, smutku, lítosti a tak dál totiž dokáže jen málokdo.

Psycholog a autor knihy Na co se ptají ženy o mužích Tomáš Novák se dokonce domnívá, že rada "vyříkejte si to" je tou vůbec nejhorší radou v manželském poradenství. "Jsem o tom přesvědčen přinejmenším proto, že důsledkem vyříkávání nebývá pozitivní řešení, ale naopak jen prohloubení konfliktu nebo vznik sporu nového," vysvětluje partnerský poradce s více něž čtyřicetiletou praxí.

Emoce nic nevyřeší

Ve sporném partnerském dialogu se podle něj muž a žena dokáží konstruktivně bavit jen za určitých podmínek, tedy v případě, že při takovém vyříkávání nezapomenou na to, co k sobě cítí mimo hádky. V případě, že lásku ani dočasně nevymění za nenávist, že spolu budou hovořit klidně, dobrovolně a oba dva budou chtít daný problém vyřešit. 

Jistě uznáte, že dosáhnout všech těchto bodů je velmi složité. Obzvlášť pokud vás partner něčím děsně vytočil, neudělal to, o co jste ho několikrát prosila, nebo on považuje věc za vyřízenou, zatímco vy máte pocit, že byste o ní měli ještě mluvit. V takovém případě ho do rozhovoru budete nutit a právě z toho může pramenit podrážděnost, která konstruktivní vyznění dialogu blokuje. 

Podrážděnost je nakažlivá

Taková podrážděnost je navíc nakažlivá. Stačí tedy, aby byl při rozhovoru jen jeden z vás trochu naštvaný nebo mrzutý a lehce to přenese i na druhého. "Když se podrážděnost potom objeví u obou protagonistů, její efekt se nesčítá. Násobí se. Navíc zde dochází k řetězové reakci. Každá replika je výrazněji nepřátelská než ta předchozí," upozorňuje Tomáš Novák.

Čtěte také: Manželství je zase v módě? Jak si ho ale udržet?

Před každým takovým vyříkáváním je také dobré si uvědomit, že každý do něj jdete s jiným cílem, s jinými nároky, oba vidíte vaši situaci jinak. Stejný problém vnímáte odlišně. Kvůli původní banalitě se potom zbytečně vrší další neshody, nedorozumění, slovní agrese plodí agresi, a vy si tak vzájemně můžete ublížit mnohem víc, než kdybyste si na začátku vašeho sporu řekli: "Ok, je to banalita, na kterou máme jiný názor. Musím se s tím smířit, a pokud možno na to nezavádět řeč. Je přece tolik jiných věcí, ve kterých si rozumíme."

Minimálně tím ušetříte spoustu času, který byste jinak strávili nesmyslným dohadováním, které stejně nikdy nic nevyřeší. Zkuste tedy společně mluvit jen o vážných záležitostech, jako je stavba domu, neposlušné dítě či výpověď v práci. To jsou problémy, které mají řešení, a které vás dokonce mohou stmelit. Prkotinami typu "proč mi nenosíš květiny", nebo "proč jsi se mnou v sobotu odpoledne nechtěl jít na procházku" se raději příliš nezdržujte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Buďte sami sebou. Ale nepředělávejte ostatní

Závidíte kamarádce její vztah? To je dobře

Jarní únava neexistuje! (Když víte, jak na to)

--------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete pomoc manželské poradny?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama