reklama

Běžný dnešní vztah? Sex na prvním rande a nevěra

Vztahy jsou dnes mnohem rychlejší a plné různých možností, jak se seznámit, jak o dotyčném zjistit co nejvíc. Co všechno se změnilo a co je v dnešním vztahu normální?

Foto: Isifa/Thinkstock

Dřív stačilo před prvním rande jen vybrat správný bar a pak už jen čekat, jestli si s novým objevem budete rozumět nebo ne. Dnes díky Facebooku, Twitteru a Googlu víte o dotyčném tolik, co dřív až minimálně po třech osobních setkáních. Vztahy jsou dnes zkrátka rychlejší a plné různých možností. Co všechno se změnilo a co je v dnešním vztahu normální?

Velký převrat přišel do vztahů vlastně s internetem. Chvíli sice trvalo, než se lidé odvážili začít komunikovat, a dokonce se sejít s někým, koho znali jen přes internet, ale poté začaly on-line seznamky zažívat obrovský boom a nemálo lidí se tak seznamuje i dnes.

K seznámení už jim však často stačí sociální sítě, kde alespoň nemusí vyplňovat zdlouhavé dotazníky a zaškrtávat položky o tom, jak si představují ideálního partnera. On-line seznamování už dnes nemusí být tak oficiální a strojené.

První rande na internetu

Internet však přinesl ještě jednu důležitou věc - najdete na něm informace o čemkoli a o komkoli. První rande tedy dnes není trochu nesmělé oťukávání, první rande se ve skutečnosti odehrává ještě dřív, než se s dotyčným vůbec sejdete - na internetu. Díky všem těmto možnostem má navíc spousta lidí víc es v rukávu, respektive randí s více lidmi najednou a zkouší, s kterým z nich to klapne nejlépe. 

A co víc, v dnešní době je v podstatě zázrak, když se s někým seznámíte tváří v tvář, například v baru. A proto není nic divného, když ještě tu noc skončíte v posteli. Spousta, a možná i většina párů se spolu dnes nejdřív vyspí, a potom teprve navazují vztah.

Jedna americká studie, kterou cituje časopis Glamour, dokonce tvrdí, že pomalu mizí randění jako takové, alespoň mezi mladými lidmi a studenty. Veškerou konverzaci si odbydou přes internet, jednou se sejdou, vyspí se spolu a potom už rovnou vytvoří pár. Žádné poznávací schůzky už prostě nepotřebují, jdou rovnou na věc.

Vztahy vznikají rychleji

Nenosí se už ani prodlužování a dočasná hra na mrtvého brouka, kdy se po prvním rande pár dní neozvete, abyste nevypadali zoufale. Zatímco dřív to byly tři dny, dnes se mluví o třech hodinách, po nichž je dobré se ozvat, aby si protějšek nezačal myslet, že na něj kašlete, a neporozhlédnul se jinde.

Zkracuje se také doba, za kterou začneme druhého nazývat svým partnerem. Podle jedné studie je to dnes zhruba po čtyřiadvaceti dnech "chození", což je údajně asi třikrát rychlejší průběh začátku vztahu než tomu bylo u našich rodičů.

Změny se odehrávají i ve společném bydlení. Jednak se páry mnohem rychleji stěhují do společného bytu, ovšem zároveň ve světě začíná být trend, že spolu lidé několik let chodí, nebo se dokonce vezmou, ale nebydlí spolu, nebo alespoň ne všech sedm dní v týdnu.

Čtěte také: Přátelství mezi mužem a ženou: Skončí sexem, či láskou?

Naprosto normální (což v tomto případě znamená tak častá, až se stává běžnou) je nevěra. Ta tu samozřejmě byla vždycky, a asi se nikdy přesně nedovíme, v jaké míře, ovšem faktem je, že zatímco dříve to byla hlavně pánská záležitost, dnes se k ní v nejrůznějších průzkumech čím dál častěji přiznávají i ženy - údajně každá čtvrtá. 

Čím dál častější je ale také tazvané recyklování, tedy to, že se po rozchodu po nějakém čase vrátíte ke svému bývalému, případně se rozchody a návraty stanou součástí vašeho vztahu. 

Může za singles internet?

K novým vztahovým trendům samozřejmě patří i fenomén singles. I na něj prý může mít vliv nástup internetu. Britská psycholožka Diana Parkinson se například domnívá, že kvůli tomu, že dnes se díky internetu celý svět hned dozví, s kým chodíte, zůstávají někteří lidé raději sami, aby se před ostatními případně neztrapnili, například proto, že se vztah po chvíli rozpadne a vyjde najevo, že jsou zase sami opuštění. 

Mohou prý mít strach i z toho, že si ostatní budou myslet, že jejich smůla v lásce je ve skutečnosti časté střídání partnerů, a tak se do vztahu raději nevrhnou vůbec. A někdy místo něj využívají další fenomén, kterému se říká "přátelé s benefitem", a který nevyžaduje žádné závazky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jan Zlatohlávek: Plánovaný sex přináší klid a pohodu

Sex ve vaně: Vzrušující zážitek nebo šílená akrobacie?

Za gynekologa ženu, nebo muže? Jak to vidíte vy?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama