reklama

Nové trendy ve vztahu: Každý třetí chce žít sám

Bydlení v oddělených bytech, návštěva párové terapie a ještě větší pravděpodobnost rozvodu. Tak budou údajně v budoucnu vypadat naše partnerské vztahy. Co dalšího nás čeká?

Foto: Isifa/Thinkstock

Bydlení v oddělených bytech, návštěva párové terapie a ještě větší pravděpodobnost rozvodu. Tak budou údajně v budoucnu vypadat naše partnerské vztahy. Co dalšího nás čeká?

Sice všichni toužíme najít partnera na celý život, ale jen necelá třetina z nás je přesvědčená, že takový vztah existuje. A samozřejmě čím jsme starší, tím ztrácíme tuto naivitu a smiřujeme se s tím, že nás čeká spíš několik krátkodobějších vztahů než jeden "šťastně až do smrti". 

Alespoň to vyplývá z průzkumu mezi nezadanými, který provedla on-line seznamka eDarling. Zjistila přitom i několik dalších tendencí, k nimž současné vztahy a naše potřeby směřují. Při hledání partnera máme čím dál větší nároky, chceme si i ve vztahu zachovat svobodu a svůj vlastní život a mnohem více než dříve dbáme na to, aby náš vztah byl opravdu kvalitní a plnohodnotný. V opačném případě raději budeme žít single.

Lepší žádný než špatný vztah

"Manželství z donucení jsou v Česku dnes už minulostí, současné vztahy jsou o svobodném, emancipovaném společenství," komentuje výsledky průzkumu futurologista Reinold Popp. Necelá třetina lidí totiž uvedla, že sice chtějí žít ve vztahu, ale zároveň hodlají bydlet sami.

Zatímco tedy o uzavírání manželství klesá zájem, roste touha po oddělených domácnostech, aby si člověk zachoval osobní svobodu, a roste také počet partnerů, s kterými lidé jsou v průběhu svého života. "Vztahy na celý život se možná stanou minulostí a v budoucnu bude běžné mít několik krátkodobějších vztahů," říká psycholožka Wiebke Neberichová.

Čtěte také: Jak to zařídit, aby vás muži zbožňovali? Návod od muže

Touha po partnerském vztahu a zároveň potřeba naplňování individuálních cílů, to bývá nejčastější problém v současných vztazích. Zároveň to podle doktorky Neberichové bývá nejčastější důvod, proč páry vyhledávají pomoc odborníka a dochází na párovou terapii. Zájem o tuto službu prý neustále roste.

Mění se také to, co od vztahu, potažmo od manželství očekáváme. Původně bylo soužití založeno na potřebě přežít, vzájemně se chránit, starat se o sebe a pomáhat si. Dnes chceme od vztahu hlavně zážitky. Jsme na sobě vzájemně nezávislejší a chceme, aby nás vztah naplňoval. Rozhodně tedy už není nutností.

Singles stárnou

I z toho důvodu se bude podle citovaných odborníků zvyšovat věk takzvaných singles. Zatímco dnes je jim mezi dvaceti a třiceti lety, v budoucnu budou lidé nezadaní v různých fázích svého života.

A v souvislosti s tím, že chceme prožívat kvalitní život a vztah, a že ho již nutně nepotřebujeme k životu, budou prý naše nároky na protějšky ještě narůstat. Najít toho pravého bude zkrátka ještě těžší než dnes. Tvrdí odborníci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přátelství mezi mužem a ženou: Skončí sexem, či láskou?

6 věcí, které dělají nešťastné ženy. Týká se to i vás?

9 znaků: Podle čeho poznáte správného tátu?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama