reklama

Proč je tak těžké se zamilovat

Získat a udržet si lásku není snadné. Opravdu po tom toužíte? Známe tři hlavní důvody, proč je tolik těžké se zamilovat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Strávit vášnivou noc? Vyrazit s lidmi za zábavou? Užívat si? Žádný problém! Stačí dát si rychlé on-line rande, pokecat na facebooku, vyrazit si nezávazně s kolegou po práci.

Jenže lidé jsou tvorové sociální. Potřebují víc než jen povrchní vztahy. A tak se někdy náhle koukáte sama doma do zrcadla a přemýšlíte, proč jste tak osamělá...

Získat a udržet si lásku totiž zdaleka není tak snadné, jak se to řekne. Opravdu po tom toužíte? Známe tři hlavní důvody, proč je tolik těžké se zamilovat.

1. Snažíte se málo

Je krásné být zamilovaná. Všechno je barevnější, veselejší, zábavnější. Jenže růžové brýle mámení po čase spadnou a nahradí je šedá realita. Přijde první hádka, první problém s penězi nebo odlišností názorů. A nenápadně se objeví myšlenka: Tolik hezkých kluků chodí po světě, proč bych se měla vázat právě na tohohle? Každý je přece nahraditelný, proč se snažit o kompromisy?

Doporučujeme: Jezte spolu, zůstanete spolu: 10 důvodů, proč to tak je

Po nějaké době nám tráva u sousedů vždycky připadá zelenější než ta naše. Jenže nemusí být. A protože máme sklony vidět sami sebe o něco lépe  než ve skutečnosti, často v duchu tajně dodáme: Jsem tak fajn. Co když na mě čeká někdo lepší - milejší, zajímavější, něžnější, bohatší, kdo si mě bude víc vážit... Máme prostě klasický syndrom očekávání.

A proto se zase až tak moc ve vztahu nesnažíme. Prostě jen vyplňujeme čas, než přijde ten pravý. Jenže opravdový vztah musíte budovat naplno. Jinak jednoho rána zjistíte, že ten pravý už je pryč. A že to byla vaše životní láska, kterou jste si nechal/a protéct mezi prsty.

2. Snažíte se moc

Každý vztah znamená se částečně obětovat. Ale samotná velká láska nestačí. Položky "Dal" a "Má dáti" musí být vyvážené. Nestačí, že jste ochotni svému milovanému snést modré z nebe, když on to považuje za samozřejmost. Nechejte ocenit i sami sebe!

Základem každého vztahu je rovnováha. Můžete se za někoho prát do krve, ale jen s vědomím, že on to samé udělá pro vás. Jinak mrháte energií, kterou by si možná zasloužil někdo jiný.

3. Ztrácíte sama sebe

A co je ze všeho nejdůležitější? Rozeznat, kdy se snažíte moc a kdy málo. Pro to potřebujete jediné: Mít v první řadě ráda sama sebe. Teprve s vědomím vlastní hodnoty dokážete ocenit hodnotu někoho jiného. Napřed musíte být spokojená ve své vlastní kůži, aby vás doopravdy mohla hřát kůže někoho jiného.

Když se spojí dva osamělí, se sebou nespokojení lidé, nikdy nevznikne šťastná dvojice. Jen na sebe vzájemně přenesou své problémy. Kdo nestojí spokojeně na vlastních nohou, nemůže být dobrou oporou druhému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 věcí, které jste nevěděli o svatební noci

Nejdůležitější data v životě ženy: Máte to stejně?

Jste stará duše? Poznáte, že nežijete na Zemi poprvé?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama