reklama

Konec hádkám: Naučte se správně komunikovat s mužem

Z jedné malé hlouposti se může snadno stát konflikt obřích rozměrů. Často je to tím, že spolu špatně komunikujeme. Jak to napravit?

Foto: Isifa/Thinkstock

I vy se doma jistě někdy hádáte kvůli maličkostem, chytáte se za slovo, urážíte se a možná se snažíte číst mezi řádky. Určitě dobře víte, že se z jedné malé hlouposti může snadno stát konflikt obřích rozměrů. Často je to dané tím, že spolu špatně komunikujeme. 

Neumíme se vyjádřit tak, aby náš protějšek přesně pochopil, co mu chceme sdělit a nehledal za tím něco jiného. Na první pohled se vám možná může zdát, že existuje tolik důležitějších věcí, které je třeba ve vztahu řešit, jenže někdy skutečně právě chyba v komunikaci může váš vztah výrazně ovlivnit, nebo dokonce zničit.

Až tedy budete partnerovi, nebo třeba vašemu novému objevu, zase něco vysvětlovat, nesoustřeďte se jen na obsah vašeho sdělení, ale i na jeho formu. Tady je pár tipů, které by se vám u toho mohly hodit. Pocházejí z e-knihy s názvem Get a Great Guy Guide, jejíž autorkou je Mirabelle Summers.

1) Potřebujete správný základ

Abyste se ve vztahu nemusela pořád o něčem dohadovat, něco vysvětlovat a rozebírat, potřebujete mít partnera, se kterým si přirozeně rozumíte. Takového, který rozumí tomu, co chcete říct, na první dobrou. Rozumí vašemu jazyku (i když všichni mluvíme česky, každý má své specifické vyjadřování), a alespoň co se týče běžných věcí a sdělení, nic mu nemusíte vysvětlovat dvakrát. 

Také rozumí vašim vtipům nebo minimálně pochopí, že jste právě řekla vtip. Pokud to tak není, budete to mít hodně těžké. Raději couvněte, i kdyby byl sebekrásnější, sebechytřejší nebo sebebohatší.

2) Pamatujte si, co vám říká

Nejen v tom ohledu, že vám říkal, že jde ve středu s kamarády na bowling, i když i to se hodí. Není přece nic horšího než člověku pořád dokola opakovat stejnou věc. Pamatujte si ale i jeho historky z dětství, jeho vyprávění o práci nebo o kolezích. Když budete v obraze, mnohem snadněji na něj potom uděláte dojem, až to budete potřebovat. 

Uvidíte, jak bude šťastný, až mu jednou uděláte kynuté knedlíky se švestkami, "protože mu je vždycky o prázdninách dělávala babička". Tyhle detaily vás budou držet ve spojení. Zajistí, abyste byli naladěni na stejné vlně.

3) Mluvte stejně jako on

Možná to teď bude znít trochu podbízivě, ale vlastně je celkem přirozené, že když spolu dva lidi tráví hodně času, začnou používat stejná slova a podobná slovní spojení. Usnadňuje to pak jejich komunikaci a často pak stačí jedno slovo a rozumí si, aniž by museli něco v souvětích vysvětlovat.

Čtěte také: 6 věcí, které bychom neměly mužům nikdy vyčítat

Takže pokud cítíte nějaké mezery ve vaší komunikaci, nečekejte, až se to stane přirozeně, ale zkuste alespoň v něčem svůj jazyk přizpůsobit tomu jeho. Samozřejmě jen tak, abyste to pořád byla vy a necítila se u toho špatně. Anebo se to naučte dělat jen tehdy, když mu potřebujete vyložit něco opravdu stěžejního. A mimochodem, vztahuje se to i na mimiku.

4) Vypněte mozek

Ne, tím Mirabelle nechce říct, že máte v komunikaci s mužem přestat přemýšlet a hrát hloupou. Jen prostě nepřemýšlejte příliš. To je prý nejčastější chyba, kterou dělají i ty nejinteligentnější ženy pod sluncem. 

Hlavou se jim honí tolik myšlenek, ale nahlas řeknou jen jednu větu. Je potom v podstatě logické, že partner nemusí pochopit celý kontext, z jakého se ta věta zrodila.

5) Buďte vtipná

Dostala se vaše konverzace nebo komunikace na mrtvý bod? To nejlepší, co můžete udělat, je přijít s nějakým vaším osobním vtipem. Každý pár má svůj interní humor, kterému rozumí jen oni dva. Použijte ho tedy v té správné chvíli a tím správným způsobem.

To znamená, že byste ze sebe neměla za každou cenu dělat komika, když jím obyčejně nejste. Prostě jen tak něco prohoďte. Ideálně ne do ticha po velké hádce, zkuste naopak pár vtípků hodit i do hádky samotné. Uvidíte, jak to napjatou atmosféru zmírní. Ovšem nejen vaše společné vtipy, ale i zážitky obecně přispívají k udržení toho souznění mezi vámi, a tak si je pravidelně připomínejte. 

6) Poslouchejte

Slyšet je bohužel trochu něco jiného než poslouchat. Při hádkách si většinou všímáme toho, jak moc na nás dotyčný zvýšil hlas, jestli mluví ošklivě, nebo snad dokonce sprostě, ale význam jeho slov nám často uniká. Prostě nás jen kritizuje, stěžuje si, nadává. 

Co když nám, sice špatným způsobem, ale přesto chce sdělit něco, co nás může nějak obohatit a přivést na správnou cestu? Zkuste se prostě při komunikaci se svým partnerem víc soustředit. Mělo by vás zajímat, co říká. Přece jen jste si ho vybrali a chcete s ním žít do konce života, pokud možno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skutečné důvody, proč se muži rozvádějí

Jak to zařídit, aby vás muži zbožňovali? Návod od muže

Přestaňte lézt partnerovi do mobilu. Dojedete na to

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama