reklama

Muži v depresi: Proč ji mají čím dál častěji?

Proč dnešní muži propadají depresi téměř častěji než ženy?

Foto: Isifa/Thinkstock

Přestože je stále v obecném povědomí mylná představa, že depresí trpí především ženy, protože jsou citlivější a hloubavější, lékaři v posledních několika letech evidují stále více mužů s touto diagnózou. Čím to je?

Že nejde o žádnou náhodu, ale celkem rozsáhlý trend dnešní doby, dokazuje i zpráva, která přišla z Británie - rekordního čísla tam dosáhl počet sebevražd, které páchají muži ve středním věku, tedy mezi 45 a 59 lety.

V tomto věkovém rozmezí pak ukončí život dokonce téměř třikrát častěji než stejně staré ženy. Zatímco u žen připadá na sto tisíc obyvatel v tomto věku ročně sedm sebevražd, u mužů je to 19.

Muži jsou stejní, mění se společnost

Podle odborníků nejde o žádnou biologickou změnu nebo další etapu evoluce. Nemění se podle nich ani tak muži jako společnost, ve které žijí. 

Jakkoli by se mohlo na první pohled zdát, že muži trpí depresí kvůli tomu, že jsou zženštilí a nic nevydrží, vlastně je opak pravdou. Muži (nebo alespoň většina z nich) mají v sobě zakořeněno, že právě oni jsou na světě potřeba, že bez nich by ženy a děti spoustu věcí nezvládly. Že oni jsou tou oporou, ať už doslova fyzickou, nebo finanční.

Jenže v dnešním světě tohle rozdělení rolí už dávno neplatí. Na jedné straně je emancipace, moderní ženy nechtějí být na nikom závislé, ale co je ještě důležitěšjí, mužská síla nehraje roli. Na těžkou práci byly vynalezeny stroje, a tak najednou u spousty povolání platí, že je může vykonávat žena stejně jako muž.

Mužská síla, co to je?

To tedy vede k dvojí frustraci - jednak muži nemohou být opravdovými muži, i kdyby sebevíc chtěli. Vždyť ani hloupé světlo u auta už si nemohou vyměnit sami, protože se vozy dnes vyrábí mnohem složitěji. A v druhé řadě - muži přicházejí o práci, protože se ženy stávají jejich rovnocennými konkurentkami.

Čtěte také: Stupnice deprese: Na jakém čísle jste?

Navíc velmi silnými, ženy přece zvládají více věcí najednou, podle mnoha průzkumu jsou v práci pečlivější, berou si ji víc osobně, a někdy díky tomu mohou mít lepší výsledky.

A co je pro muže nejhorší? Když přijde o práci, nebo když je žena lepší než on. A v tomhle případě je muž ohrožen dokonce kombinací těchto dvou "zákeřností".

Muž se nezkoumá

Ovšem ani toto nejsou jediné důvody, proč muži trpí depresemi, které někdy mohou skončit i sebevraždou. Právě proto, že je muž od přírody silný a měl by všechno vydržet, ho často ani nenapadne, že to, že se cítí špatně, něco znamená. Ani ve snu by ho nenapadlo, že by zrovna on mohl trpět depresí.

Muž si navíc dost často myslí, že taková deprese je jen hloupým výmyslem žen, které se příliš zkoumají a zaobírají samy sebou. A tak problémy jako změny nálad, podrážděnost, špatný spánek, ztráta energie, nebo dokonce ztráta chuti na sex vůbec neřeší a prostě čeká, že to zase samo odezní.

Zatímco žena si hned uvědomuje, že se necítí dobře, hledá příčinu a snaží se to řešit, případně neváhá a navštíví lékaře, pokud má pocit, že to sama nezvládne. A tak může depresi uhasit hned v zárodku, zatímco muž ji nechá pěkně rozhořet.

Přestaňme si tedy o mužích myslet, že nejsou muži, když projevují emoce. Pokud totiž nekňourají až příliš, je naopak dobré, pokud umí reflektovat svou psychickou kondici. Doba je zkrátka taková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 typů mužů, kteří nestojí za vaši pozornost

Chcete vyšší plat? Musíte mít pravidelný sex

5 způsobů, jak se přestat hádat s vlastní mámou

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama