reklama

Krize středního věku? Zažije ji 8 z 10 mužů. Co s tím?

Co vyvolává mužskou krizi středního věku, a lze se jí nějak bránit?

Foto: Thinkstock

Stejně jako spousta dalších věcí v lidském vývoji se posouvá i krize středního věku. Zatímco dříve na muže přicházela zhruba v pětatřiceti letech, dnes je aktuální mezi 40 a 50 lety. Horší je to v tom, že rovnou úzce souvisí i s mužským přechodem. Co to pro muže znamená a lze se nějak bránit?

Nástup takzvané krize středního věku ovlivňuje řada faktorů. Muž si jednoho dne při pohledu na datum v kalendáři uvědomí, kolik je mu vlastně let a už tento samotný fakt může být spouštěčem krize. Muž najednou zjistí, že mu ubývají síly, bilancuje, co vše chtěl v životě stihnout a co už možná nestihne, a jen těžko se vzdává svých plánů. Zkrátka lpí na výkonu a odmítá přijmout fakt, že mládí už je pryč. 

"Proto se v tomto období mnoho mužů, zvláště těch, kteří potřebují uznání a chtějí se cítit obdivovaní, poohlédne po mladší partnerce. Doufají, že je bude vnímat jako autoritu. Že bohužel tato dívka často obdivuje spíše jejich majetek či společenský status, jim mnohdy nedojde," říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Časy se (výrazně) mění

Není to přitom tak dlouho, kdy se ve věku nad 50 let lidé považovali za osoby důchodového věku. Podle toho se často také oblékali a chovali, takže tak skutečně i působili. Dnes však to samé období, tedy věk mezi 40 a 50 lety označujeme za střední věk. Muži v těchto letech dnes vypadají velice dobře a psychicky ani fyzicky se na důchodce ještě necítí. 

Problémem, který však s tímto posunem hranice směrem nahoru nastává, jsou neúprosné vnitřní hodiny. "Jakkoliv se totiž muž cítí vitální, mladistvý a fit, jeho tělo začne v tomto období procházet andropauzou, neboli mužským přechodem. A tento faktor může případnou krizi středního věku podpořit či dokonce odstartovat. Muži, kteří jsou fyzicky i psychicky relativně bez příznaků andropauzy, nebo je mají jen mírné, jsou většinou celkově vyrovnanější. Je tak šance, že pokud vůbec krizi středního věku zažijí, budou ji zvládat lépe. Horší je to u jedinců, kteří přechod prožívají intenzivně," vysvětluje doktor Turčan.

Co je mužský přechod

Takzvaná andropauza je stav, o kterém se ani v 21. století příliš nemluví. Přitom je toto období pro zdraví i psychiku muže stejně náročné, jako menopauza pro ženy. Postupně se snižuje tvorba a hladina testosteronu, dochází k bolestem hlavy, závratím, návalům horka, depresím, podrážděnosti, k poruchám spánku a také k problémům s potencí. Klesá zároveň svalová síla, ubývá kostní hmota i celková sexuální výkonnost. Mnoho mužů začne tloustnout, a hrozí jim tak riziko onemocnění cév a srdce, infarkt myokardu nebo třeba cévní mozková příhoda.

Čtěte také: Hubnutí po padesátce: Triky, které pomohou

Jelikož krize středního věku s psychickým a fyzickým stavem velmi úzce souvisí, může zde nastat problém. Příznaky andropauzy mohou být jedním ze spouštěčů krize, zejména tehdy, pokud se u muže objevují ve větší míře právě zmiňované poruchy nálad s úzkostností a sklonem k depresím, případně pokud výrazným způsobem klesá jeho psychická, fyzická i sexuální výkonnost. "Ve své sexuologické praxi se pak setkávám s páry, kde vztah přestává fungovat nikoliv kvůli ženskému klimakteriu, ale právě kvůli mužské andropauze," upozorňuje Turčan.

Jak to spolu souvisí?

Funguje to však i naopak. Pokud muž začne prožívat krizi středního věku, může si sám ztížit také průběh andropauzy. Pokud má například chmurné myšlenky, špatně spí a je ve stresu z toho, co vše v životě nestihl či co chtěl udělat jinak, může si přivodit snížení tvorby testosteronu, který je jedním z hlavních průvodních jevů mužského přechodu. 

V souvislosti s tímto snížením pak začnou přicházet také další zmíněné příznaky. Příznaky andropauzy a krize středního věku se pak trochu stírají a přitom se vzájemně podporují. Muž se může dostat do bludného kruhu, ze kterého je těžké nalézt cestu ven.

Lze se bránit?

Existuje však způsob, jak andropauzu a potažmo tedy i krizi středního věku lépe zvládnout, případně dokonce jí částečně předcházet. Důležitá je podpora rodiny, která bude k případným změnám nálad tolerantní. Prospěšná je zdravá strava bohatá na ženšen, selen, vitaminy B a C, hořčík, železo, zinek či mateří kašičku. Tyto látky je možné do stravy doplňovat vhodnými preparáty, které zajistí jejich optimální denní dávkování. 

Jedním z vyvážených a osvědčených přípravků na našem trhu je například Sarapis pro muže, který má dvě složky - ranní aktivizující a večerní zklidňující, aby muž mohl snadno usnul, protože ve spánkové fázi se lépe tvoří testosteron. Ten se totiž vytváří nejvíce v noci a nad ránem, a spíše ve fázi hlubšího spánku. Vedle vhodné stravy je důležitá také přiměřená fyzická aktivita. Bonus pak mají muži, kteří mají kvalitní partnerský vztah a nějaké koníčky či zájmové aktivity, které jim dávají určitý pocit naplnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejste úspěšní? 5 signálů, že ztrácíte sebevědomí

Nejčastější výmluvy mužů, kteří nechtějí sex

Co by se synové neměli učit od svých matek

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama