reklama

Rozvodů neubývá: Jak bojovat s vyhořením ve vztahu?

Syndrom vyhoření může nastat i ve vztahu. Po něm přichází rozvod. Jak se bránit?

Foto: Thinkstock

Nic se nemění a téměř polovina českých manželství končí podle dat Českého statistického úřadu rozvodem. V posledních letech u nás přibývá rozpadů dlouhotrvajících vztahů - partneři spolu v průměru vydrží 13 let. Podle psychologů se totiž i v partnerství projevuje takzvaný burn out neboli syndrom vyhoření. Jak mu včas předejít? 


"Syndrom vyhoření nemusí přicházet jen v pracovním, ale i v osobním životě. Nejčastěji se bohužel vyskytnou oba ve stejný čas. Většina lidí v takovém stavu hledá východisko ve změně, která podle nich bude spásná - ať už je to výpověď v práci, nebo rozchod či dokonce rozvod s partnerem. Před ukvapenými rozhodnutími je ale vždy varuji, problém totiž zpravidla spočívá jinde - v nás samotných, ve chvíli, kdy přijdeme o svou identitu a jsme pak nespokojení," říká Gűnter Ifkovitz, psychoterapeut z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu, který pomáhá lidem postiženým syndromem vyhoření.

Každá osobnost se podle něj skládá z několika složek. "Jednu utváří minulost, tedy výchova, genetika, události, kterými jsme prošli. Další tvoří aktuální role, ve kterých se nacházíme - partner, otec, matka, ale také pracovní zařazení a pozice, jež zastáváme. Poslední složku vytváří naše vlastní já zahrnující naše přání, tužby, vize," upřesňuje Gűnter Ifkovitz s tím, že právě to je s vyšším věkem v největším rozporu s předchozími složkami.

Žijte svůj život

Směrem k burn outu, pracovnímu i osobnímu, se podle odborníka člověk dostává, když ztratí kontakt sám se sebou a žije tím, co po něm vyžaduje okolí. "Je to tehdy, jakmile příliš nasloucháme slovům jako musíš, měl bys, to se od tebe čeká, ve tři je porada…, místo abychom dělali to, po čem toužíme a co chceme my," dodává odborník. Tato fáze u lidí přichází nejčastěji v druhé polovině života, kdy člověku začíná chybět elán ke změnám a je více ovlivnitelný okolím.

Čtěte také: 10 vědecky potvrzených znamení, že manželství nevydrží

"Než se lidé rozhodnou k radikálnímu kroku a opustí práci nebo partnera, radím jim zaměřit se nejprve na sebe. Dát se fyzicky i psychicky dohromady, najít sám sebe a říct si, co mě učiní šťastným bez ohledu na druhé," doporučuje psychoterapeut.

20 minut pro sebe

Sám pořádá proti syndromu vyhoření kurzy, ale nabízí i jednoduchou osvědčenou techniku, kterou můžete provozovat i doma. Udělejte si každý den dvacet minut čas, sedněte si tam, kde je vám příjemně a představte si, že za vámi stojí jedno vaše já, které zahrnuje vše, co musíte udělat. Proti němu postavte své druhé já s jeho osobními tužbami. 

Nechte je rozehrát dialog a vše zkuste vnímat jakoby zpovzdálí. Po určité době pocítíte, že obě složky dosáhly jakéhosi smíru a jsou vyrovnané. "To je podstatou spokojenosti, samozřejmě nemůžeme žít jen tužbami a dělat, co se nám chce, na druhou stranu ale nesmíme být pořád ve vleku ostatních a jejich představ. Každý jsme jiná osobnost a pro každého je dobré něco zcela jiného, což samozřejmě platí i ve vztazích. Každý by se měl řídit heslem Žij a nech žít."

Pokud vám to přijde příliš spirituální, máme pro vás i trochu obyčejnější, ale přesto účinné rady, jak se vyvarovat vyhoření ve vztahu:

  •  Mluvte, mluvte, mluvte. Nenechávejte si pro sebe, co vám vadí. Druhý to tak nemusí vůbec vnímat. Ovšem volte správná slova, tón i čas.
  • Nepřipisujte věcem větší význam, než mají.
  • Nežijte minulostí a nevytahujte staré věci.
  • Znovu získejte o druhého zájem, přemýšlejte nad jeho pozitivními vlastnostmi více než nad těmi negativními.
  • Respektujte partnera takového jaký je - vždyť právě tím vás oslovil.
  • Za jiný názor druhého neodsuzujte, snažte se pochopit, proč tak smýšlí.
  • Každý večer si na sebe vzájemně udělejte hodinu dvě času a jeden celý den v týdnu stravte spolu.
  • Najděte si společný koníček.
  • Řešte věci spolu, sblíží vás to.
  • Buďte si stále fyzicky blízcí, tělesná vzdálenost vede i k té emoční.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manželství má smysl, nevěra se nevyplácí

Nesnášíte rodinu svého partnera? Začněte to řešit

Manžela miluju, ale 20 let je moc. Chci pryč

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama