reklama

Přiznejte si, že žárlíte. Jinak nepřestanete

Žárlivost souvisí se strachem a také s naší výchovou. Jedním ze způsobů, jak se ji zbavit je začít mít rád sám sebe a neudělat si z partnera středobod života.

Foto: Thinkstock

Předmětem žárlivosti nemusí nutně být jen náš partner nebo hezčí a úspěšnější kolegyně z práce. Sžíravý pocit úzkosti a strachu mohou někteří z nás znát už z dětství. Proč vlastně žárlivost vzniká a dá se jí nějak zabránit?

Žárlivost vzniká především z pocitu strachu. Když ji pociťujeme, bojíme se, že přijdeme o lásku, pohlazení, zázemí nebo pozornost. Přináší s sebou také řadu dalších negativních emocí, od hněvu, pocitů méněcennosti až po stavy deprese. S partnerskými vztahy navíc dokáže pořádně zamávat. V žádném případě totiž lásku nedokazuje, jak se mnohdy říká, ale naopak ji pomalu ničí a zabíjí.

"Sama o sobě být důvodem rozpadu vztahu nemusí, záleží ale na tom, jak daleko dojde. Pokud se vyvine do výčitek, hádek, kontroly mobilů nebo zákazů, stává se neúnosnou," říká kouč Aleš Kalina.

Nicméně ne každý touto patologickou chorobou trpí. Existují totiž i jedinci, kteří žárlí tak akorát anebo vůbec. Proč tomu tak je a kdo má tedy silnější dispozice k chorobnému žárlení? Odpověď na tuto otázku najdete v dětství. Žárlivost nevzniká sama o sobě, ale souvisí i s naší výchovou. Pokud jsme pocítili nedostatek lásky a emocí už jako děti, máme k ní silnější dispozice.

Cesta k vyléčení této pro mezilidské vztahy zlověstné emoce není jednoduchá. Žárlivosti se nezbavíme hned. Postupovat musíme po jednotlivých krocích. Které to jsou?

1) Přiznejte si, že žárlíte

Pamatujte na to, že žárlivost je sice nemocí každého vztahu, ale v žádném případě není neléčitelná. Pokud si přiznáte, že právě diagnózou zvanou žárlivost trpíte, vykročili jste správným směrem k jejímu vyléčení. Za své žárlení se nestyďte. Zřejmě totiž ve skrytu duše toužíte po lásce. Na tom ale není nic špatného.

2) Zbavte se negativních pocitů

Na její léčbu neexistuje žádný lék, který by ji vyléčil okamžitě. Zbavovat se jí musíme krůček po krůčku. Je třeba kontrolovat své myšlenky a postupně si začít zvykat na nejistotu. Místo neustálých dotazů, kde partner byl a s kým, zkuste třeba počkat, až vám to dobrovolně řekne sám.

3) Neházejte to na partnera

Ze své žárlivosti neviňte okolí, a už vůbec ne svého partnera. Žárlivost je totiž pouze váš vlastní problém, který musíte vyřešit sama, a to tak, že se začnete mít ráda. Ti, kteří se neumí mít rádi, totiž od ostatních neustále vyžadují, aby je o jejich ceně ujišťovali, chválili je a lichotili jim. Očekávat pochvalu a dokazování lásky samozřejmě není nic špatného. Nechtějte to ale víc, než je zdrávo. Zkrátka všeho moc škodí.

4) Zbavte se citové závislosti

Mít sám sebe rád ale nestačí. Musíte se zbavit i citové závislosti. Pokud někoho milujeme, neměli bychom ho chtít vlastnit. Nezapomeňte dávat lidem kolem sebe prostor a možnost žít svobodně. Jen tak se vymaníte ze škatulky žárlivce a najdete si prostor sama pro sebe.

5) Mějte svůj život

Mít vlastní život, koníčky, přátele je rovněž jedním ze způsobů, jak zatočit s vtíravými pocity nejistoty a žárlivosti. Nikdy nedopusťte, aby se váš partner stal středobodem vašeho života. Pokud zvyknete veškerý svůj volný čas trávit jen s ím, je pochopitelné, že budete špatně snášet jakoukoliv partnerovu aktivitu, kterou podnikne bez vás.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama