reklama

Pračky vydrží stále méně. Podle čeho vybrat novou?

Velký test praček ukázal, že ani za vyšší cenu mimořádnou kvalitu nezískáte. Docela dobré jsou ale zato všechny.

Foto: Isifa/Thinkstock

Staré "tatramatky" našich maminek sice chodily po bytě, ale vydržely prát pro celou rodinu i dvacet let. Dnes se s námi pračky obvykle rozloučí už po pár letech služby, a my abychom každou chvíli běželi koupit novou. Ale kterou?

Zorientovat se v nabídce českých obchodů není nic lehkého. Jako zákazníci vidíme pouze rozdílné cenovky a nepatrné odlišnosti v designu. Ani jedno ale neprozradí, jak kvalitně bude vybraný výrobek prát. Spotřebitelský časopis dTest podrobně otestoval 14 praček a zjistil, že největší slabinou je máchání. Přitom při rostoucím počtu alergií je právě tato funkce opravdu důležitá.

I nejlepší mají slabou stránku

"V laboratoři jsme naměřili rozdílnou spotřebu vody a energie, rozdílnou hlučnost i snadnost obsluhy a hlavně rozdílnou kvalitu praní a máchání," vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Kvalita máchání byla posuzována analýzou vody, která byla odstřeďována ve speciální odstředivce.

Doporučujeme: Proč prát nové oblečení: Co všechno můžete chytit?

Výsledky ukázaly, že máchání je pro moderní pračky spíše slabinou. Nejlépe máchající modely dosáhly jen uspokojivých výsledků. "Alergikům a citlivějším jedincům doporučujeme zapínat přídavné máchání nebo proces máchání ještě jednou zopakovat," připomíná šéfredaktorka.

Vítězem celého testu a zároveň výrobkem nesoucím označení výhodný nákup se stal přístroj Bosch WAT24360BY za necelých 13 tisíc korun. V celkovém hodnocení dopadl lépe než pračka, jejíž pořizovací cena je o 10 000 korun vyšší. Z praček v cenovém rozmezí do 10 tisíc korun se nejlépe umístila pračka Beko WMY 61083 CS PTLB1, která dostala uspokojivé celkové hodnocení. A dobrou zprávu pro všechny, kdo chtějí kupovat nový přístroj  je, že žádný z výrobků neskončil s horším než uspokojivým hodnocením. Jinými slovy - ani za vyšší cenu si žádného superpomocníka do domácnosti nepořídíte.

Moc dlouho nevydrží

Spolu s testem praček provedl časopis dTest také anketu mezi opraváři. Ptal se na životnost a nezbytnou údržbu, kterou by měl provádět každý majitel pračky. Smutným zjištěním je, že průměrná životnost praček rapidně klesá. "U starých praček bývá životnost 15 - 35 let, u těch z 90. let 12 - 25 let, u praček z minulé dekády 7 - 18 roků. U současných výrobků se závažný problém velmi často objeví za 2,5 až 3 roky," uvádí Petr Kořínek z Prahy.

Ostatní opraváři uvedli životnost nejnovějších praček na období 6 až 8 let. Důvodem jsou především levné plastové komponenty a nekvalitní materiál. Život pračce prodlouží, pokud stojí pevně a  rovně na podlaze. Odborníci doporučují také používat kvalitní prací prášky, které neobsahují abraziva a soli. Při výběru nové pračky je praktické myslet na to, zda má daná značka servis v přijatelné dojezdové vzdálenosti od vašeho bydliště.

Jak pračce prodloužit život?

  • Podle oslovených opravářů může majitel pračky ovlivnit její životnost jen v minimální míře. Co ale můžeme přece jenom udělat? 
  • Dobré je alespoň jednou za měsíc spustit program na vyvářku, aby byly zlikvidovány bakterie, které narušují gumová těsnění a také způsobují nežádoucí zápach.
  • Pokud nemá pračka samočistící režim, je vhodné jednou za rok nasypat do prázdné pračky kyselinu citrónovou a nechat proběhnout vyvářku.
  • Kromě pravidelného čištění filtru pračky a občasného odvápnění je dobré jednou za rok až dva vyčistit i odpad. Obdobnou péči vyžaduje i přívod vody.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama