reklama

Sex během spánku - když nevíte, že spolu spíte

Zřejmě už jste v médiích zaznamenala informaci o sexsomnii. Syndromem neprožitého sexu, který probíhá ve stavu podobném náměsíčnosti, trpí prý až desetina populace. Skutečně?

Zřejmě už jste v médiích zaznamenala informaci o sexsomnii. Syndromem neprožitého sexu, který probíhá ve stavu podobném náměsíčnosti, trpí prý až desetina populace. Skutečně?

Sexsomnie není, když se po dvaceti letech probudíte vedle svého manžela a naskakují vám na čele krůpěje potu, co že jste to v noci spolu dělali! Není to ani uchichtnutí vašeho kolegy po erotickém snu, ve kterém jste hrála hlavní roli. A už vůbec to nemá nic společného s vašimi sny či fantaziemi!

Pozor na výmluvy!

Sex, latinsky sexus, znamená pohlaví, to už dnes ví každé malé dítě. Slovo somnus značí spánek. Takže sexsomnie je sex ve spánku. Od slova somnus je odvozena i somnolencia čili spavost nebo sommammbulismus - náměsíčnost. K té má sexsomnie asi nejblíže. Jedná se totiž o sexuální aktivity, které provozujeme ve spánku a ráno ani pořádně nevíme co, kde, s kým a jak jsme to dělali.

Jako polehčující okolnost to většinou neprojde a zpětně se vymlouvat, že trpíte takovou chorobou, vám uvěří málokdo. Určitě ne manžel, když vás najde v posteli souseda. Tvrdit v takové chvíli, že dnes je zrovna úplněk a že kromě náměsíčnictví trpíte i sexsomnií projde jenom těm největším šťastlivcům.

Sexuální záhada? Ne tak docela!

Sexsomniaci jsou lidé provozující a vyžadující sex ve spánku či ve stavu určitého zastřeného vědomí a kontrola nad jejich chováním je v takových chvílích omezená. Na svoje noční sexuální eskapády si většinou nepamatují. Ráno se probudí a vůbec o ničem nevědí. Mohou současně trpět nějakou psychickou poruchou, při které činí mnohé věci jakoby v bdělém stavu a jejich okolí vůbec netuší, že svoje chování nemají tak úplně pod kontrolou.

Takovým poruchách říkáme odborně disociační nebo konverzní poruchy a mohou se vyskytovat u řady psychiatrických stavů (třeba psychóz, hysterie a podobně). Podobné chování může vyvolávat řada drog a návykových látek, samozřejmě i alkohol.

Sexsomniaci - vážně je jich tolik?

V bulvárních médiích se sem tam dočtete, jak velkého procenta nešťastníků se sexsomnie týká. Aby také ne. Témata vysychají a čím je námět neobvyklejší, tím více lidí přitahuje. Normální věci snad už nikoho nezajímají. Novinové titulky "znásilňoval ve spánku", "sex pouze v pyžamu", "úchyl náměsíčným" nebo "spánek jako alibi" zaujmou snad každého. Sexsomniaci nejsou většinou agresivní a sex si nevynucují násilím. Provozují ho se souhlasem partnera, který ani nemusí vědět, že ten druhý je tak trochu mimo a ráno si na mnohé už ani nepamatuje.

Ovšem něco podobného se může stát každému z nás, tedy zdánlivě normálnímu. V tom lepším případě může vstoupit do vašeho snu ten, který leží vedle vás a oba zažijete zhmotnění představ a krásných prožitků, jakési metafyzické fyzično. Horší varianta je v realizaci sexu s tím, kdo je vám zrovna nejblíže a za předpokladu, že ráno o ničem nevíte.

Sexsomnie je tedy sex vymykající se vaší kontrole v zastřelém vědomí, většinou ve spánku. V případě kooperujícího partnera, který to netuší a nebo si už na takové chování zvykl, to nemusí znamenat výrazné komplikace. Činí-li to však jedinci nebo dvojici problémy v párovém životě, je lepší se obrátit na odborníka.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama