reklama

Sex v létě: Skutečně se teď milujeme častěji?

Léto je dobou letních románků, nových známostí a dovolených. Skutečně si díky tomu užíváme víc sexu?

Foto: Durex

Léto je dobou letních románků, nových známostí a dovolených, kdy máme na partnera mnohem víc času než po zbytek roku. Kromě toho je teplo, déle světlo a člověk má tak nějak víc energie, než když je zima a stmívá se v pět. Z toho by se dalo usuzovat, že máme v létě mnohem víc příležitostí mít sex. Je to tak ale doopravdy?

Lidé se v létě skutečně cítí šťastnější, energičtější a dokonce i přitažlivější. Přesto to na jejich sexuálním životě příliš znát není. Spousta párů sice dostane chuť vyzkoušet něco nového, ale každá pátá dvojice uznává, že po intimní stránce jejich vztah nijak nezměnil, ani nezlepšil. 

Každý desátý pár dokonce tvrdí, že za posledních šest let v ložnici nezkusil nic nového. Vyplývá to z průzkumu, který nechala zpracovat značka Durex.

Čtěte také: Vegetariáni mají lepší sexuální život. Co za tím stojí?

"Téměř třetina z nás má během letních měsíců chuť zažít nějaké dobrodružství a čtvrtina má v létě větší chuť na sex. Nabízí se prožít nové zážitky nejen venku na sluníčku, ale i doma v posteli," dodává Alix Fox, sexuální expertka značky Durex, která se podílela i na speciální příručce plné erotických tipů, kterou firma teď vydává.

Chuť na sex se tedy v letních měsících sice celkem výrazně zvyšuje, ale na druhou stranu u chuti často také zůstává. Téměř 40 procent respondentů totiž uvádí, že pravděpodobnost sexu se u nich kvůli horku snižuje. I přesto ale platí, že každý druhý zažije v létě nové sexuální dobrodružství.

Jak tedy z léta vytěžit maximum, a dostát tak jeho romantické pověsti? Na to je hned několik receptů.

Vyrazte do přírody

Psychologové z Michiganské univerzity zjistili, že krásné počasí nedostává lidi pouze do veselejší nálady, ale také zlepšuje jejich vzpomínky a zvyšuje kreativitu. Aby to tak bylo, měli byste se snažit trávit venku alespoň 30 minut denně. Dopad to bude mít i na situaci ve vaší ložnici.

Studie Univerzity v Sussexu zase ukazuje, že obecně jsme mnohem šťastnější v přírodě než ve městě. "Mnoho důkazů potvrdilo, že čas strávený v přírodě, například v lesích nebo květinových zahradách, pomáhá snížit stres a tepovou frekvenci," vysvětluje psycholožka Judith Heerwagen. A v létě to platí dvojnásob. Uprostřed lesů vám totiž ani to horko nebude tolik na obtíž. 

Vystavte se slunci

Za elánem, kterým nás naplňuje sluneční svit, stojí chemie. Kůže při vstřebávání slunečních paprsků stimuluje v těle produkci vitamínu D, který je velmi důležitý pro naše zdraví. Sluníčko navíc tělu pomáhá produkovat serotonin, tedy hormon štěstí, který nás udržuje v dobré náladě.

Při pobytu na slunci je samozřejmě důležité se natří opalovacím krémem. Proměňte nudnou prevenci v další skvělý tip, jak rozproudit letní sexuální život, a poproste partnera, ať vás nakrémuje on, a pak si role vyměňe.

Odborný časopis International Journal od Neuroscience píše, že masáž snižuje hladinu kortizolu, tedy hormonu stresu, průměrně o 31 procent. Zároveň vybízí tělo, aby si vyrobilo o 28 procent více serotoninu a o 31 procent více dopaminu, dalšího "šťastného" hormonu.

Dovolená nebo výlet

Je dokázáno, že samotné plánování dovolené v nás zvyšuje pocit štěstí a pohody, který prý vydrží až osm týdnů. A někdy to dokonce půobí ještě lépe než samotná dovolená. Nemusíte proto rovnou do Karibiku, vlastně bohatě postačí, když si naplánujete výlet třeba na Šumavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete vyšší plat? Musíte mít pravidelný sex

8 slabostí, které tolerujeme a neměli bychom

Domácí násilí nejsou jen facky: Nežijete v něm také?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama