reklama

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je úspěšným světoznámým šéfkuchařem, který provozuje Café Imperial.

Basket, hrnce, emigrace

Narodil se 10. dubna 1957 v Československu v Praze, kde vystudoval učební obor kuchař. Nepodařilo se mu složit přijímací zkoušky na střední školu, a tak nastoupil do učení. Jako kluk nerad vařil, a během učení v Obecním domě se mu naskytla příležitost absolvovat praxi v motelu Stop v Praze. V této době díky šéfkuchaři Josefu Frankovi začal mít kuchařinu skutečně rád. Od šestnácti let hrál závodně basketball, a podařilo se mu navštívit v rámci reprezentace Nizozemsko, kde si tamní prostředí zamiloval. V roce 1986 se pevně rozhodl, že se svou tehdejší ženou emigrují.

Jak kluk z Prahy „šéfoval“ australské La Guillotine

Své plány realizovali v roce 1989, nedlouho před osudným 17. listopadem, a utekli do Nizozemska. V této zemi strávil Zdeněk Pohlreich jeden rok jako šéfkuchař v restauraci Het Schellinkje, obdržel příslušná povolení a odcestoval s ženou do Adelaide v Austrálii. Tuto cílovou destinaci zvolil proto, že v Adelaide pobýval jeho strýc, a mohl mu poskytnout zázemí. Začal zde pracovat jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine a později se stal šéfkuchařem.

Od Alcronu k Café Imperial

Po návratu do Prahy v roce 1993 pracoval jako šéfkuchař v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS Praha (Alcron) a Marriott. Z Alcronu po čtyřech letech odešel a začal uvažovat o vlastní restauraci. Ovšem jeho sny se nepodařilo naplnit, a tak přijal nabídku hotelu Renaissance na stejnou pozici. V hotelu potkal svého budoucího společníka Lukáše, se kterým provozuje Café Imperial. Ovšem k získání své vlastní restaurace musel překonat řadu překážek.
Až konečně v roce 2007 dostal příležitost k provozování vlastní restaurace a vyhledal pomoc právě u Lukáše, který je více ukázněný. Ve stejném roce začal provozovat a řídit prvorepublikový podnik Café Imperial a od roku 2008 provozuje italsky laděnou restauraci Divinis. Gastronomické zkušenosti předává na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze.

Moderátorská a publikační činnost

Od roku 2009 se začal objevovat v televizi jako moderátor pořadů o vaření.
Na svém kontě má řadu úspěšných sérií televizních pořadů, mezi které patří:
Česko vaří s Pohlreichem živě
Už dost, šéfe!
Vařte jako šéf
Šéf na grilu
Ano, šéfe!
Rozpal to, šéfe!
Teď vaří šéf!
Show vysílá televize Prima.

Věnuje se publikační činnosti a své kulinářské umění přetvořil do knižní podoby, mezi kterou se řadí publikace s názvy Bravo, šéfe!, Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni, Prostřeno bez servítků: Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života či Šéf na grilu - 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha.

Vítěz President’s Award

Je vítězem soutěže a držitelem ocenění za rok 2000 President’s Award v Hong-Kongu v době, kdy působil v Radisson SAS. O rok později (2001) zvítězil na President’s Award v mexickém Cancúnu. Absolvoval řadu profesionálních školení z oblasti gastronomie a business vzdělání si postupně doplnil na Hotelové škole v Praze a na Institute of Business Studies. Je podruhé ženatý s dlouholetou přítelkyní Zdeňkou.

Související články

reklama
reklama
reklama
reklama