reklama

Zavařování už není jen záležitostí našich babiček

Netradiční recepty a chutě v zavařovacích sklenicích se v domácnostech objevují čím dál častěji

Foto: Profimedia.cz

V dnešních supermarketech lze koupit stovky a stovky džemů, čalamád a jiných dobrot, které nesmí chybět v žádné domácnosti.  Ale není nad pořádný a poctivý kompot od babičky. Zavařování už dávno není nic těžkého a proč čekat na to, až babička dorazí na návštěvu a doveze vlastní výrobky. Dnes už to zvládne téměř každý, ale je potřeba vědět a dodržovat pár základních pravidel, a pak už záleží na chuti, vkusu a touze, zda to budou exotické suroviny, netradiční kombinace nebo prostě a jednoduše klasické nakládačky.

Ať už se rozhodneme vytvořit jakoukoliv dobrotu, je potřeba: mít dobře vymyté sklenice, vyplatí se vysterilizovat víčka, čisté a omyté ovoce, které by nemělo být nahnilé, zjistit si, zda je námi zvolená ingredience vhodná k sterilování, neplnit sklenice až po okraj, při plnění horkým džemem a podobnými surovinami být velmi opatrní, protože popáleniny mohou být opravdu obrovské a nepříjemné, na sklenice nalepit datum, tvrdé suroviny je potřeba před samotným zavařováním trochu povařit

Marmeláda nebo džem? To není to samé!

Lidé si často tyto dva pojmy dávají do rovnítka, ale opravdu se nejedná o tak úplně stejnou pochutinu. Není třeba v tom hledat velkou vědu, protože rozdíl mezi džemem a marmeládou je převážně v konzistenci. V džemu konzumenti mohou kousnout do opravdu pořádných kusů ovoce, ale v marmeládě je ovoce pouze v podobě pyré. Oblíbenou novinkou se stalo ovocné želé, které ovšem neprochází sterilizací a je určené k okamžité konzumaci.

Banánová marmeláda

1 kg banánů, šťáva z jednoho grapefruitu, šťáva ze tří citrónů, 1kg želírovacího cukru (2:1)

Postup: banány rozmixujeme, přidáme šťávu z citrusů a cukr, přivedeme k varu, vaříme několik minut, jednoduchým trik na vyzkoušení, zda marmeláda stuhne je takový, že se trochu odebere a rozetře po talířku a chvilku se počká na výsledek

Ananasová zavařenina

2,5 kg ananasu, 1 hrnek vody, 2,5 hrnku cukru, 0,5 citronu

Postup: oloupat a odstranit tvrdé části, krátce povařit a rozmixovat, přidáme kousky citrónu a 30 minut vaříme, pro lepší efekt je dobře přidat trochu potravinářského barviva

Chutě našich sousedů

Ajvar

6 kg červených kapií, 3 kg rajčat, 1 větší lilek, 2-3 feferonky, 1,5 hrnku slunečnicového oleje, 2/3 hrnku cukru, 1 a 1/3 hrnku vinného octa, 3 lžíce soli, 1 palička česneku

Postup: papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme na hrubo, smícháme s ostatním a za občasného míchání vaříme na slabém plameni kolem 5 hodin, sterilizujeme 20-25 minut

Americké okurky

2,5 kg okurek, 3 lžíce soli, 6 cibulí, nálev: 1 lžíce kopru, 6 dcl octa, 4 dcl cukru, lžička mletého pepře, lžička kari, lžička chilli

Postup: okurky nakrájíme na kolečka spolu s cibulí, osolíme, necháme 2 hodiny odpočinou, vodu z okurek vymačkáme a nalijeme nálev který jsme převařili, vaříme na 70°C zhruba 20 minut.

Čalamáda z fazolí

1,5 kg bílých fazolí, 0,5 kg paprik, 0,5 kg rajčat, 0,5 kg cibule, 1 a  1/2 dcl octa, 0,5 dcl oleje, půl balíčku Deka (bez hořčičného semínka), 125 g cukru

postup: fazole uvaříme doměkka, všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky a dáme vařit, podlijeme olejem a octem a nasypeme Deko, které nejprve přecedíme přes cedník, abychom odstranili hořčičná semínka, po 30 minutách přidáme cukr a fazole, sterilizujeme při 80°C zhruba 40 minut

Receptů existuje neuvěřitelné množství a po letošní zavařovací sezóně jich bude ještě víc. K snadnější práci se na trhu objevil výborný elektrický zavařovací hrnec, který se dá pořídit do čtyř tisíc korun. Sklenice se do útrob nádoby vejdou ve dvou patrech a není třeba kontrolovat teploměr, kdy se rtuť vyhoupne na požadovanou teplotu, protože má senzor, který kromě toho umí po požadované době sterilování celý proces  sám ukončit. Snadno se z něj dostane voda, protože je v dolní části zabudovaný vypouštěcí kohoutek.

Zavařování už není o těžké dřině, kdy se museli tahat hrnce plné, ale je to o tom zkoušet nové recepty, uchovat si svou oblíbenou potravinu a v zimě si vzpomenout na krásné teplé léto třeba nad hruškovým kompotem

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama