reklama

Budiž teplo! Horké nápoje, které zahřejí tělo i duši

Sychravé počasí snad letos nemá konce. Co tedy dělat? Nic jiného než se občas něčeho dobrého napít. Dnes si dáme skutečně do nosu, ochutnáme grog, punč, svařák, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Foto: Profimedia.cz

Sychravé počasí snad letos nemá konce. Co tedy dělat? Nic jiného než se občas něčeho dobrého napít. Dnes si dáme skutečně do nosu, ochutnáme grog, punč, svařák, pečený čaj a z italských Alp k nám dorazí fantastické bombardino!

Ještě donedávna jsem si myslela, že grog je synonymum pro čaj s rumem. A jak jsem se mýlila! Podobně to bylo i s čajem, kterému se říká pečený. Pečený čaj, pečený čaj, jako jak pečený? Všemu jsem nakonec přišla na kobylku a dnes se své nevědomosti jen usmívám. A protože se vlezlé počasí naší republiky ne a ne pustit, trochu mu ten přesčas znepříjemníme, co říkáte? Zato my, my se budeme mít báječně, protože se nejen zahřejeme, navíc se nadopujeme i vitamíny, odplavíme veškeré nabyté kalorie (s lehce alkoholickými nápoji nám některé zůstanou, ale to přeci nevadí) a i v zimním období dodržíme pitný režim.  Hned několik pozitiv najednou, to by v tom byl čert (nezapomeňte, že v pondělí 5. 12. bude ruku v ruce s čertem a andělem chodit městy Mikuláš!), aby se s dobrou náladou neobjevil i nějaký ten sluneční paprsek!


Černé, červené a bylinkové - čaje, které zahřejí

Horké alkoholické i nealkoholické nápoje chutnají prostě skvěle - zahřejí a ještě k tomu potěší. I když slovo horké berte s odstupem, není nic horšího než nepříjemně opařený jazyk, případně jiné závažnější nehody. Typickým zástupcem nealkoholických nápojů jsou různé druhy čajů - od černých přes zelené a ovocné po bylinkové. V chladných dnech nejlépe zahřejí čaje červené, například rooibos, maté nebo kouzelný čaj na podporu štíhlé linie - čínský puerh.

Já například po dni stráveném venku dávám přednost prostému černému čaji s citronem a se zázvorem, zásadně nesladím cukrem ani medem. Bylinkové čaje také příjemně zahřejí a kromě blaženého pocitu dokážou oslabenému organismu přinést i drahocenné vitamíny. Doporučuji různé směsi, například heřmánek s kopřivou (vyčistí krev a posílí vlasy) či krásně vonící směs ostružinových, malinových a jahodníkových listů. Chuť a vůni bylinkových čajů si můžete zpestřit přidáním intenzivního koření - lékořice, vanilky či skořice. Podobná kouzla zkouším i v případě kávy, tady bych opět vzpomenula svou babičku, která si do kávy neopomněla dát půl lžičky až lžičku kakaa či sladkého granka.

Čajový dýchánek: Mátový čaj, Červený čaj s vínem, Pomerančový čaj, Zimní čaj, Zimní kořeněný čaj s medem, Kopřivový čaj


Horké jablko, hruška a broskev - džusové hity

V poslední době se staly hitem horké nápoje, které se připravují z ovocného džusu. Příprava je velmi snadná, svaříte určené množství jablečného, hruškového či broskvového džusu, přidáte kousek skořice, hřebíček a kůru z citrónu a z tradičního nápoje letních dnů je rázem zimní pohlazení. Nutno však poznamenat, že se jedná o nápoj s vysokým obsahem cukru, proto doporučuji pít jej jen výjimečně. Pro ty, kteří se chtějí nejen zahřát, ale dostat do těla i energii, doporučuji horkou čokoládu.

Dnes už existuje celá řada příchutí, ale skvělý nápoj neopakovatelné chuti si můžete připravit i doma. Budete potřebovat tabulku kvalitní hořké čokolády, půl litru mléka, vanilkový cukr, smetanu na šlehání, kakao a skořici na ozdobení šálku. Mléko zahřejte, nalámejte do něj čokoládu, přidejte vanilkový cukr a přiveďte k varu. Kastrůlek sundejte z plamene a metličkou vyšlehejte do pěny. Rozlijte do šálků a zdobte šlehačkou a skořicí. Cítíte tu vůni?

Horké džusy a čokolády: Horké jablko s vínem, Horká hruška, Horká hruška s grepem, Horká čokoláda od babičky, Horká bílá čokoláda


Peče se to v troubě. Co to je? Čaj!

Pečený čaj. Co vás asi tak napadne? Čaj, který se strčí do trouby? Ale kdepak! I když částečně na tom něco je. Kromě toho, že víte, co pijete, tak si můžete v domácích podmínkách vytvořit nápoj neopakovatelné chuti a ze surovin, které máte nejraději. Pokud zbožňujete ovocné čaje, není nic snazšího, než si nakrájet na plech vybrané druhy - jablko, hrozny, mandarinky, hrušky (ovoce může být čerstvé i mražené), zasypat cukrem a vložit do trouby.

Zhruba po třiceti minutách je dobrota na světě. Směs rozdělte do malých skleniček, které zavaříte. Čajovou směs pak můžete mít doma po celou zimu. Do šálku pak stačí dát dvě až tři lžičky směsi a zalít horkou vodou. Čaj, který nikde jinde nepodávají, tak máte na dosah!

Pečené čaje: Pomerančový pečený čaj, Pečený čaj, Pečený čaj s překvapením, Pečený čaj - a víte, co pijete 


Panča a punch, prostě punč

Teplé alkoholické nápoje jsou stálicí každé hospůdky či restaurace, která snad nikdy nevyhasne. Ono totiž ta stopečka alkoholu dokáže zkřehlé tělo i duši pořádně rozehřát! Mezi tradiční a osvědčené nápoje patří grog, punč, svařené víno či teplá medovina. Zkusit můžete i horkou whisky s citrónem, horkou bombu s koňakem či mléčný punč. Kde se ale vlastně ten legendární punč vzal? Koncem 17. století jej do Evropy přivezli až z daleké Indie angličtí námořníci.

Správně bychom mu měli říkat panč, protože taková je správná anglická výslovnost psaného punch. Ale budiž, slovo punč zdomácnělo nejen u nás, ale i v německém jazyce, tak mu malou nepřesnost můžeme snad pro jednou prominout. Původní indické slovo pro tento nápoj je panča - což znamená pět. Pět ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii připravoval, jsou cukr, arak (případně jiná lihovina), čaj, víno a voda. Punč lze pít jak teplý, tak také studený a hotový nápoj má obsahovat zhruba 30 % alkoholu. Přípravu lze zvládnout i doma a důkazem toho je celá řada vašich skvělých receptů.

Punčátka: Punč z mléka, vajec a rumu, Novoroční punč, Červený punč s rumem, Rozinkový punč, Burgundský punč, Vánoční punč


Grog, prosím! Jsem grogy...

Jeden grog, prosím! Tak tuto větu zná nejedna servírka či číšník na horské chatě. Promrzlí lyžaři si jen málokdy objednávají něco jiného - grog má své kouzlo, postačí horká voda a panák rumu a teplo je na světě. Existuje i spousta jiných variant, místo rumu se může použít i jiný alkohol, například koňak, griotka či whisky.

Grog má také svou bohatou historii, dříve se totiž námořníkům na dlouhých plavbách přiděloval rum automaticky, ovšem morálka obvykle po takové pijatyce velmi rychle poklesla… Až jeden chytrý viceadmirál přišel s nápadem rum zředit horkou vodou - a nápoj, který nic z vůně oblíbeného alkoholu neztratil, byl na světě. Proč se mu ale říká právě grog?Grogrén byla hrubá látka z hedvábí a vlny, ze které měl moudrý viceadmirál Vernon pláštěnku. A zkráceně se tento název přenesl i na dnes už legendární nápoj. V současné době existuje celá řada variací grogu, například čajový grog, námořnický grog - spojení rumu a vína - či rulandský grog - kombinace koňaku a červeného vína.

Groggy grog: Hořící grog, Ananasový grog, Christmas grog, Cognac grog, Švédský grog, Dámský grog, Ostravský grog


Horké víno taky víno

Svařák čili svařené víno je oblíbeným zahřívacím nápojem nejen předvánočních trhů. Právě u stánků s tímto horkým vínem postává nejvíc lidí a není se co divit. Víno je oblíbené a takový svařák v tuhé zimě skvěle zahřeje. Když se podíváme do historie, tak právě svařování vína bylo jedním ze způsobů, jak jej ochránit před zkysnutím. Samotné svaření ale významně změnilo chuť vína, proto nebylo příliš oblíbené.

Až v 19. století se podařilo najít postup, při kterém se vlastnosti vína nezmění - tento proces známe jako pasterizaci, kterou světu přinesl Louis Pasteur. Tolik malá odbočka, dnes je svařák, který je kombinací červeného vína a bylinného odvaru, případně cukru a plátků citrónu, nepostradatelným zimním povzbuzovačem.

Svařte to: Svařák z červeného vína s medem, Karamelový svařák, Jablečný svařák bez alkoholu


Bombardino, to je bomba nejen lyžařských svahů

Dnešní povídání ukončíme stylově, na zasněžených italských svazích, ze kterých k nám přijela skutečná bomba, horký nápoj s příznačným názvem bombardino. Tuto lahůdku poznáte na první pohled - ohromí vás zářivá žlutá barva spolu se šlehačkou a brčkem. Zajímavá kombinace, co říkáte? Základ tvoří horký vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu - může to být brandy, rum, whisky či cokoliv jiného, zde záleží na samotném barmanovi. K nejčastějším variantám patří calimero (káva a brandy),  scozzese (whisky) či pirata (rum). Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, pamatujte, že účinek tvrdého alkoholu po jakékoliv fyzické námaze je zřejmý - sice se vám projasní mysl, skvěle se zahřejete, ale s jistotou na lyžařských prknech to nebude až tak valné… S každou bombou se musí zacházet opatrně, a s touto obzvlášť! Název bombardino má také svou historii, horkého tvrdého alkoholu je v něm minimálně čtvrtina, někdy až polovina - takže je to fakt bomba!

Zdroj: www.vseovareni.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama