reklama

Pár tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Nabízíme vám několik praktických tipů, díky kterým budou vaše dovolenkové fotografie vypadat lépe než snímky běžných "cvakalů".

Foto: Gopas

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Nabízíme vám několik praktických tipů, díky kterým budou vaše dovolenkové fotografie vypadat lépe než snímky běžných "cvakalů".

Dodržování základních pravidel je snadné. Před stisknutím spouště se naučíte přemýšlet a vnímat detaily, které ovlivňují výsledek.

1. Pozor na rušivé prvky v pozadí a překryvy postav

Před stisknutím spouště si všímejte, jestli postavám "nevyrůstají" z hlav stromy nebo zda překrývající se postavy nemají "společnou" končetinu. Snažte se rovněž o to, aby hlavní objekt nebyl "přetnut" dráty, sloupem či jiným nežádoucím prvkem. Stačí většinou popojít kousek stranou a problém je vyřešen.

2. Počkejte si na lepší světlo

Fotografie není nic jiného než záznam odrazu světla. Pokud je světla málo nebo není dobré, projeví se to i na kvalitě snímku. Nejlepší světlo pro focení je brzo ráno, pozdě odpoledne a navečer. Světlo je měkké, teplé, boční a krásně plastické. Naopak v poledne je světlo tvrdé, ostré a vytváří nehezké stíny. Pokud můžete, počkejte si na vhodné světelné podmínky. Vyplatí se to.

3. Používejte blesk "naopak"

Fotky pořizované při malém množství světla s vestavěným bleskem nebudou nikdy hezké. To je prostě fakt. „Pokud je málo světla, blesk spíše nepoužívejte, ale zvyšte citlivost a použijte stativ. Fotky tak neztratí atmosféru. Blesk naopak použijte v momentě, kdy je světla hodně - portrét focený za poledního slunce na pláži bude bez "přiblesknutí" obsahovat hluboké stíny v obličeji, což nevypadá dobře," upozorňuje Vítězslav Holas z Počítačové školy Gopas a odborník na grafiku, multimédia a design.

4. Vyhněte se středu

Nikdy neumísťujte hlavní objekt či linie (např. horizont, hladinu) do středu snímku, ale vždy mimo něj - do třetiny. Postavám nechte více místa ve směru pohledu.

5. Běžte blíž

Nesnažte se zachytit všechno najednou, fotka bude roztříštěná a nepřehledná. Soustřeďte se na určitou věc, běžte k ní blíž (fyzicky, nebo zoomem) a vyplňte s ní celé obrazové pole.

zdroj a foto: Gopas

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama