reklama

Sex, létání, smrt: O čem se nám nejčastěji zdá a proč

Budíte se z živého snu a jste schopní ho převyprávět do nejmenších detailů? O čem se nám nejčastěji zdá a proč?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Sny se nám zdají téměř každou noc, někdo o nich neví, jiní se je pamatují do nejmenších detailů. O čem se nám nejčastěji zdá?

Nejčastěji jde o události ve skutečnosti nemožné nebo nepravděpodobné a jsou mimo kontrolu každého z nás. Vychází z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek a častokrát během noci zažíváme tak silné emoce, že jen těžko uvěříme, že jsme příběh neprožili doopravdy.

Mozek filtruje informace

Mnoho z nás věří, že mají určitý význam. Podle psychiatra Sigmunda Freuda jsou sny královskou cestou do nevědomí, tedy do části naší duše, kterou si úplně neuvědomujeme.

Čtěte také: Tajemství snů: Jak ovlivnit, o čem se nám bude zdát

Sny se objevují v obou spánkových fázích spánku (REM fáze i NREM fáze). Sny v REM fázi bývají velmi živé, barevné a spíše nelogické. REM fáze u dospělého člověk zabere asi čtvrtinu noci a je typická tím, že je mozek podobně aktivní, jako když jsme vzhůru. 

Kdy a jak často sníme?

První sny se dostavují asi 70 minut po usnutí a probíhají asi 10 až 30 minut. REM fáze a živé sny se opakují během jedné noci zhruba čtyřikrát. 

Každý normální člověk má za noc 6 až 7 snů. Nejméně 42 % žen a 25 % mužů si po probuzení vzpomene alespoň na jeden z nich. Ve spánkové laboratoři v německém Mannheimu bylo například zjištěno, že asi 65 % snů je nepříjemných (strašidelných, smutných, rozčilujících) a pouze 20 % příjemných (zábavných, vzrušujících, radostných).

O čem se nám nejčastěji zdá?

Z těch nepřijemných se nám pak zdají sny a obrazy, jako je útěk před pronásledovatelem, úzkost ze selhání při zkoušce nebo stud z nahoty na veřejnosti či pád do neznáma. Naše nevědomí uspořádává různé obsahy, představte si, že váš mozek funguje jako čistička informací, právě proto častěji zpracovává ty nepříjemné silnější zážitky, následně erotické sny a pak až ty ostatní.

Co na to říká snář?

Pád

Pokud se řítíme z vysokého místa, znamená to vážné finanční ztráty nebo propuštění z práce. Zranění z pádu věští ztrátu přátel a mnoho nepříjemností. Nejhorší význam přikládá snář pádu do propasti, symbolizuje smrt v rodině. Společný pád milenců předpovídá hádky a konflikty.

Zkouška

Podstupovat zkoušku ve škole znamená, že vás čeká nové a velmi výhodné postavení v práci. Pokud ve snu sledujete ostatní při zkoušce, čeká vás budoucnost, ve které někomu prokážete službu. Neuděláte-li zkoušku, čekají vás obavy z budoucnosti.

Nahota

Vidět nahého přináší větší bídu nebo skandál. Pokud pobíháte na veřejnosti, znamená to, že vás zklame vychytralé příbuzenstvo. Pokoušíte-li ve snu svou nahotu ukrýt, vyhledáváte necudné zábavy, což by vám mohlo přinést starosti. Vidíte-li nahou ženu a mluvíte s ní, čeká vás veliká odměna nebo vyznamenání.

Voda

Koupeme se v ní, brodíme, potápíme, pijeme ji nebo se topíme. V posledních dnech, kdy jsme bojovali s povodněmi, to není nic neobvyklého, že se náš mozek, nedokáže oprostit od dění kolem nás. Snář považuje vodu ve většině případů za pozitivní symbol. Pokud se vám dokonce zdá o vodopádech, znamená to, že budete schopni uskutečnit své největší přání a štěstí se vás nepustí.

Náš tip: 10 rad do ložnice. Mějte dokonalý spánek!

Na dalších místech pomyslného žebříčku nejčastějších snů najdete také tyto:

Smrt

Vidět smrt věští bídu, nouzi nebo bankrot. Pokud se nemocnému člověku zdá o smrti, čeká ho rychlý konce. Obvykle je takový sen varováním před nebezpečím a hrozbami.

Sex

Jedná-li se o příjemnou soulož, čeká vás spokojenost a pohoda ve vztazích. Pokud jde o něco drsnějšího, znamená to zlepšení zdravotního nebo duševního vztahu.

Lékař

Běháte-li v noci po lékařích, znamená to, že se vám velmi brzy podaří odstranit jeden velký konflikt.

Znásilnění

Po nepříjemném snu vás nečeká nic dobrého, brzy zažijete pocit méněcennosti. V případě, že se ubráníte před znásilněním, čeká vás pevná vůle. Nic vás neodradí od vysněného cíle.

Létat

Pokud se vám zdá, že létáte jako pták, rádi byste se odpoutali od každodenních starostí. Sen vám naznačuje, že je čas si dopřát dovolenou.

Věřit knize můžete a nemusíte. Je těžké dávat symbolu jeden význam, protože každý máme jiný kontext a individuální příběh. Ve skutečnosti dáváme našim snům význam sami. Pokud se na ně ale zaměříme, dokážeme se o sobě dozvědět zajímavé věci.

Jak si své sny lépe pamatovat?

V momentě, kdy se rozhodnete jít spát, jděte s myšlenkou, že budete snít. Ve většině případů není problém si vše zapamatovat, jen při rychlém vstávání se nám mozek přepne na jinou činnost a informace jednoduše vypustí. Probouzejte se pomalu a okamžitě přemýšlejte nad tím, co se vám zdálo.

Připravte si na noční stolek tužku a papír. Všechny detaily a vzpomínky si napište a během dne se k informacím vracejte. Možná o sobe zjistíte něco zajímavého.

Vysvětlení snu pomohlo čtenářce udržet vztah

Čtenářka Petra bojovala roky se zlými sny. Nikdy jim však nepřikládala žádnou váhu, ale jeden z nich ji málem stál vztah a jinak spokojené manželství.

"Téměř každou noc se mi zdál nepříjemný příběh o tom, jak mě můj manžel podvádí se svou kolegyní. Klidným hlasem mi oznámil, že odchází, že to nemá cenu a čau. Partner mě budil za noc i třikrát s tím, že fňukám a brečím ze spaní. Ani přerušení nepomohlo nepříjemný zážitek zažehnat, vše pokračovalo dál. Probouzela jsem se unavená a s nepříjemným podezřívavým pocitem, zda snad na tom není něco pravdy. Ani se nedivím tomu, že na mě můj muž pěkně vystartoval, že jsem hloupá a kdesi cosi."

"Několikrát jsem se nad snem zamyslela, protože mi to nedávalo smysl. Žijeme spolu pět let a vím, že by mi nebyl nikdy nevěrný. Po delší době jsem přišla na malý závěr, nešlo o to, že bych nevěřila manželovi, ale o to, že se svoji nadváhou jsem neměla dostatek sebedůvěry, abych konečně pochopila, že partnera přitahuji a může se mnou být šťastný." (Petra, 28 let)

O čem se nejčastěji zdá vám? Přikládáte snům nějaký zásadní, či méně podstatný význam? Řídíte se sny? Bojíte se jich? Svěřte se nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nemůžete překonat únavu? Zkuste "zásadovat" tělo

Tajemství snů: Jak ovlivnit, o čem se nám bude zdát

Nevěšte prádlo, budete mít těžký porod!

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama