reklama

Už jste měli zeleninové chipsy? Křupou a jsou zdravé!

Už jste ochutnali zeleninové chipsy?

Foto: Isifa/Thinkstock

Chipsy... a) synonymum pro radost, která se vámi rozlije po přiložení prvního plátku na jazyk, b) zároveň ale strašák odborníků na zdravou výživu?! Teď už platí pouze varianta A. Čtěte dál...

Už jste o nich možná slyšeli, spíše jste je již ochutnali. A ruku na srdce, našel se někdo, kdo by se po chipsech z dílny Tretter´s Chips neolizoval? Jsou totiž ZE-LE-NI-NO-VÉ a představují tak zdravou alternativu bramborové klasice.

Historie jako z pohádky

Tretter´s Chips vznikly před třinácti lety na základě starofrancouzského receptu nejprve jako pochutina k drinkům v pražském Tretter´s Baru. Zákazníkům ale natolik zachutnaly, až Michaelu Tretterovi vnukli myšlenku, aby je začal vyrábět. K první příchuti řepa a celer s provensálským kořením tak postupně přibývaly další až do dnešních šesti. Chipsům se také podařilo vycestovat za hranice republiky. Letos v prosinci se ke třem exportním zemím přidá ještě Čína.

Nebuď brambora, jez Tretter´s Chips

Ručně vyráběné zeleninové lupínky Tretter´s Chips tak nyní zákazníci mohou najít v šesti příchutích. Kromě dvou nových zůstávají již osvědčené řepa a celer s příchutí cheddaru, balsamica nebo provensálského koření, a mrkev a pastinák s černým pepřem.

Dívejte se pozorně! Je tu nová podzimní a méně tučná kolekce...

Tretter´s Chips se právě teď převlékají do elegantní bílé a zdobí je pouze barevný obrázek zeleniny, nápis a černobílý motiv zemědělce. Nyní mají také skoro o 10 % méně tuku a dvě nové příchutě, řepa a celer s mořskou solí a mrkev a pastinák s chilli - obojí v 90g balení. Příchuť mořská sůl bude v obchodech k vidění v průběhu listopadu. Obojí za příjemnou cenu 28,90 Kč.

Trendy velí jasně: Křupavé a méně kalorické. Šli jsme do toho!

Nové technologie a výrobní procesy pomohly k snížení obsahu tuku i sacharidů - celý výrobek má tedy o 400 kJ méně. Tretter´s Chips se tak opět více přizpůsobují současným trendům. Nyní jsou ještě křupavější a chutnější. Chipsy se připravují na směsi slunečnicového a palmového oleje, který se méně připaluje a do zeleniny se příliš nevsakuje. Lupínky také neobsahují žádná barviva a konzervanty, jejich čerstvost zajišťuje speciální potravinářská fólie a ochranná dusíková atmosféra. 

„Na změně designu jsme pracovali poměrně dlouho. Chtěli bychom, aby se lidé podívali na obal a přesně věděli, že si berou do ruky Tretter´s Chips. Proto jsou nyní všechny obaly bílé a navíc je spojuje motiv zemědělce," říká ke změně designu majitel společnosti Michael Tretter.

"Jsme bezlepkové," heč

Používání čistě přírodních surovin má ale i negativní dopad, a to jejich šestiměsíční trvanlivosti. „Tato doba je ale pro následný prodej zcela dostačující, protože tento druh zboží je pokládán za rychloobrátkový. Není umění nafouknout produkt stabilizátory, a tím prodloužit trvanlivost. Cestou umělých potravin jít nechceme. V Čechách stále narážíme na mnou vymyšlený výraz sortimentní komunismus ze strany nákupčích a směr nadnárodních společností v tom, co máme a budeme jíst," dodává Tretter.

A na co se zákazníci mohou těšit dál?

Michael Tretter se snaží vymyslet další chutě. Pokoušel se o chipsy z ředkve, cukety nebo lilku, ale finální chuť nebyla ideální. „Stále zkoušíme nové alternativní ochucení, naším mantinelem je ale to, že jsme se rozhodli v budoucnosti používat skutečné koření a ne náhražky v podobě příchutí. U posledních tří výrobků jsme proto použily opravdový indický pepř, indické chilli a madagaskarskou mořskou sůl," říká Tretter.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vánoční dárky pro celou rodinu: Inspirujte se už dnes

Na vrcholu slávy v 80. letech: Co dělají dnes?

TEST: Jak znáte (nejen) české profese?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama