reklama

Jsem úspěšná v práci a chci kandidovat. Manžel žárlí!

"Manžel nemůže překousnout, že mám větší plat a chci kandidovat. Šíleně žárlí," píše nám čtenářka Zita. Jaké jí dál manžel ultimátum?

Foto: Profimedia.cz

"Myslela jsem, že už se dávno nerozdělují profese na mužské a ženské, ale ono je to pořád trochu složitější. Můj manžel nemůže překousnout, že mám třikrát větší plat. Nyní jsem se rozhodla ještě kandidovat, dal mi ultimátum, buď dám přednost jemu nebo rozvod."

Tak začíná dopis čtenářky Zity, která svou práci miluje. Nechápe svého manžela a už vůbec nerozumí, že by si měla vybrat mezi prací a jím. Jak se rozhodne? Bude se muset rozvést nebo podlehne mužskému egu?

Po mateřské fofrem do práce

S manželem jsme nedávno oslavili patnáctileté výročí od svatby. Ještě před pár měsíci bych netušila, že se z něj stane takový sobec, protože před tím by pro mě udělal cokoliv, teď si musím vybrat mezi jím a prací.

Doporučujeme: Nehodlám jen uklízet a vařit. Proto jsem stále single

Před deseti lety se nám narodily dvě krásné holčičky, dvojčata. Byla jsem maximálně šťastná a s Jakubem jsme si užívali každou volnou minutu, kterou jsme trávili jako rodina. Porod nebyl nijak lehký, ale s jeho pomocí jsem všechno zvládla. S dětmi jsem byla na mateřské čtyři roky, a pak mi šéf po dohodě navrhl, že bych ještě rok mohla pracovat částečně z domova. Jeho nabídky jsem využila, byla bych hloupá, kdyby ne. V tu chvíli musel tatínek fungovat trošku víc, ale i tak mu to nijak nevadilo.

Vyšší plat se blížil

Po čtyřech letech jsem nastoupila opět do práce na plný úvazek. A i když své děti miluju, už jsem se opravdu nemohla dočkat, až budu opět potkávat lidi a neřešit 24 hodin denně jen domácnost.

Do práce jsem se vrhla s chutí. Měla jsem strach, že na mně všichni poznají, že jsem byla několik let doma a ze své pozice úplně vypadla, ale byla jsem ve skvělé formě a mnohem více ambiciózní. Netrvalo dlouho a z asistentky jsem se stala vedoucí projektů. S povýšením přišel i velmi příjemný plat.

Vyhazov z práce

Měla jsem pocit, že zažívám asi nejhezčí období, ale vše se mělo brzy změnit. Manžel přišel domů z práce s tím, že dostal padáka. I tak jsem to brala pozitivně. Tenkrát jsem mu řekla, že mám hodně slušný plat na to, aby si v klidu našel novou práci, která ho bude bavit.

Po třech měsících se z něj stal šílenej morous. Vždy, když jsem přišla z práce, byl doma neskutečný bordel, neudělal nic a skoro mě ani nepozdravil. Možná jsem to trošku přehnala, ale opravdu jsem se neudržela a vynadala mu, že takhle to dál nepůjde.

Celkem bych snesla, že leží celý den na gauči, holky nemají hotové úkoly a on na nic nesáhne, ale nejvíc mi vadilo, že si nehledal práci a mě neustále buzeroval. Dokonce na mě křičel, že rodinu má živit chlap a ženská má být doma, když jsem řekla, ať s tím něco udělá, práskl dveřmi a odešel.

Nová práce a žárlivý manžel

Za půl roku jsem mu sehnala práci sama. Kamarád otvíral v centru Prahy novou restauraci a potřeboval zkušeného provozního. Bylo mu jedno, že je Jakubovi skoro padesát, důležité byly jazyky, které ovládal opravdu dobře.

I tenkrát bylo vše špatně. Nadával mi. Prý si o něm myslím, že je neschopný si najít práci. Už jsem toho měla plné zuby. Rodinná pohoda byla fuč. Já občas přišla později z práce, on měl krátké a dlouhé týdny a vracel se v noci. Holky naštěstí už odrostly a zvládaly hodně věcí samy. Jen doma neměly klid, neustále jsme se hádali.

Spolumajitelka a kandidatura

Šéf mi nabídl, zda bych neodkoupila část podniku a nestala se spolumajitelkou. Nevím, co mě to tenkrát napadlo, ale ani jsem si nevzala čas na rozmyšlenou a souhlasila. Prodala jsem byt po babičce a bylo. Myslela jsem, že bude Jakub rád, budu mít víc času na něj i na děti. Občas zajedu do práce, ale jinak mohu mít kancelář doma.

Omyl! Zuřil. Když si prý konečně začne vydělávat, musím přijít a jeho plat trumfnout. Dokonce se ptal, zda mně, jako "šéfku" bude on, jako "nicka" ještě bavit. Po čase jsem ho načapala, jak mi kontroluje mobil a poslouchá, když s někým telefonuju.

Snažila jsem se ho ignorovat. A když mi přišla kamarádka nabídnout, že s manželem zakládají novou nezávislou kandidátku, přihlásila jsem se. Měla jsem více času. Než sedět doma a poslouchat jeho žárlivý scény, vrhla jsem se do jiné práce.

Žárlivý idiot

Doma mám peklo. Když jdeme ke kamarádům na návštěvu, neuvěřitelně mě ztrapňuje. Říká, jak je vydržovaný manžílek, prý bude mít doma paní starostku. Nejvíc mě odzbrojil, když všem vyprávěl, jak si musí říkat o peníze a prosit mě, když potřebuje něco většího zaplatit a jeho finance mu nestačí.

Náš tip: Soused podvádí svoji manželku. Mám jí to říct?

Nabízela jsem, že si zřídíme společný účet, je mi jedno, kdo ty peníze využije, vždyť je to na dům, společné věci, pro děti. On prostě nemůže zkousnout, že ženská vydělává víc. Před týdnem, když jsme u nás řešili volební program, přišel a před všemi mi dal ultimátum. Prý si budu muset zvolit, buď kariéra nebo manželství a dcery.

Absolutně nevím, co mám dělat. Přesto, že se z něj stal šílenej idiot, mám ho pořád ráda. Myslím, že to všechno je jen kvůli jeho mužskému egu. Doufám, že se mi podaří ho přesvědčit, aby své výhružky rozvodem stáhl. Hrozně moc se za těch několik let změnil. Chci s ním zůstat a vychovávat děti, ale potřebuji i jeho podporu, manžela, kterého jsem si před patnácti lety vzala.

Zita Š.

Co byste čtenářce poradili? Má si jít za svou kariérou a opustit manžela? Nebo má tato situace ještě nějaké řešení? Žárlil na vás někdy muž, že vyděláváte víc peněz? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

"Nedělej to, tati," říká syn, jemuž otec sebral nos

10 lidských potravin, které mohou vaši kočku zabít

Jak to zařídit, aby vás muži zbožňovali? Návod přímo od muže



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama