reklama

Jak lépe zvládnout rok 2015? Vyzkoušejte...

Čeká nás začátek dalšího roku. Jak jej zvládnout, aby dopadl lépe, než ten minulý? Tady je několik tipů.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Jste rádi, že už tento rok končí a s nadějí doufáte, že ten další bude o něco lepší? Tady je několik tipů, jak lépe zvládnout rok 2015.

Kariéra, finance, společenský a kulturní život, lásky, úspory, vztahy s rodinou. Je toho opravdu hodně, co se dá vylepšit. Jen musíte začít už teď.

Nedávejte si předsevzetí

Každým rokem si dáváme předsevzetí, která se nám daří plnit většinou jen první dva měsíce. Zbytečně tak zažíváme pocit selhání už na začátku. Když se jich letos vzdáte a nebudete do nového roku vstupovat s napětím a zbytečným očekáváním, jestli vše zvládnete, pak se budete cítit mnohem lépe. A každý drobný úspěch vás mile překvapí.

Myslete na finance

Nehoňte se za penězi, ale rozumně uvažujte. Udělejte si bilanci, co vše je třeba zaplatit v roce 2015. Rozdělte si jej na čtyři čtvrtletí a spočítejte si, zda vás čekají nějaké dovolené, narozeniny či nutná oprava automobilu nebo koupě nového elektrospotřebiče. Dávejte si stranou nějaké peníze, tzv. železnou zásobu, protože nikdy nevíte, co se může pokazit či přihodit.

Zlepšete si imunitu

Nechcete mít každý měsíc rýmu a unavovat se zbytečným kurýrováním? Zkuste pro sebe něco udělat, dodejte tělu více vitaminů, otužujte se, choďte na procházky a zkuste stres z práce kompenzovat relaxováním. S tím je samozřejmě spojená i životospráva a pravidelný pohyb.

Plánujte

Sedněte si ke kalendáři a zapište si všechny důležité události, které nechcete prošvihnout a víte o nich dostatečně dopředu. Nejen, že nezapomenete na narozeniny či výročí, ale dovolenou vám nepřekazí pracovní školení či dětský tábor.

Doporučujeme: 7 dobrých skutků, které z vás denně udělají lepšího člověka

Zapište si všechny prázdniny a společně se členy domácnosti se domluvte, kdy se vám bude hodit termín na letní a zimní dovolenou, abyste pak nebyli otrávení, že nemůžete najít pořádný termín. Předčasné? Uvidíte, jak vám drobná organizace usnadní celý rok.

Zaplaťte dluhy a nepůjčujte si

Před koncem roku se pokuste splatit všechny své dluhy nebo alespoň nedělejte další. Tyto závazky pak zbytečně tíží a denně se stresujete, abyste nepřišli o práci a tím o možnost platit jednotlivé splátky. Pokud už sáhnete po půjčce, mělo by to být za pořádným účelem, nikoliv kvůli dovolené či dárkům pro děti.

Urovnejte vztahy

Jste vyčerpaní z rodinných hádek a debat s kamarády či kolegy? Není nic lepšího, než se postupně vrhnout na jejich urovnávání. Věřte, že život je příliš krátký na to, abychom se neustále dohadovali a plýtvali svou cennou energií.

Neukousne vás, když občas zvednete telefon a zavoláte svým rodičům, kamarádům nebo babičce s dědou. Potěšíte je tím a i pro vás to bude ve finále příjemná a milá chvilka.

Objevujte nové věci

I když jste maximálně zaměstnaní prací a dětmi, zkuste poznávat a objevovat nové věci. Vrhněte se na nějaký originální koníček nebo cestujte či začněte studovat nebo chodit na kurzy angličtiny či pletení. Výběr je na vás... Dopřejte tělu psychickou pohodu, která se dostaví z nepoznaných a nových příležitostí.

Radujte se

Nikomu neprospěje, když se bude na svět mračit. Zbytečně se vyčerpáte a ztratíte chuť cokoliv dělat. Hledejte zábavu, smějte se a užívejte si každý den. Když vás něco vytočí, rozbrečí nebo zamrzí, najděte si okamžitě činnost či věc, která vás této negativní nálady zbaví. S úsměvem půjde všechno lépe.

Pomáhejte

Skvělý pocit, když někomu pomůžete, že? Tak se ho nevzdávejte a vrhněte se na dobré skutky. Příležitostí, jak pomoci, se jistě najde víc než dost. Klidně choďte vypomáhat do psích útulků, nechte si zatoulanou kočku, dojděte sousedce nakoupit nebo pohlídejte kamarádce dítě. Budete se cítit skvěle.

Naučte se říkat ne a buďte trošku sobečtí

Nenechte se sebou vláčet ostatními lidmi. Nebojte se jim říci ne, když nebudete mít náladu, sílu nebo prostě uznáte za vhodné, že byste zbytečně plýtvali energií.

Náš tip: Příběh: Jak stěhování může převrátit celý život

Dopřejte si chvilku sami pro sebe, hýčkejte se, dbejte na správné jídlo, zacvičte si nebo se jen nechte rozmazlovat na masáži či od partnera. Nic vám v tom nebrání.

Připravte se na nejhorší

Nikdy nemůžeme vědět, co se stane, ale když se naučíme věci řešit s klidnou hlavou, zvládneme je mnohem lépe a tolik nás nepřekvapí. Ať se vám přihodí cokoliv, říkejte si, že to bude lepší.

Co vás čeká v roce 2015? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čtyřleté krásky: Maminky je nutí chovat se sexy

Pár tipů, jak dobýt energii na celý den

Jak si správně mýt vlasy. Děláme to špatně



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama