reklama

Matka slyšela po 18 letech tlukot srdce zesnulého syna

Matka mohla po 18 letech slyšet tlukot srdce svého mrtvého syna. Dojemné!

Foto: Jennifer Lentini / Facebook

Exkluzivní rozhovor s Jennifer

Podařilo se nám zastihnout Jennifer na Facebooku a zeptat se jí na pár otázek.

Co vám proběhlo hlavou, když jste poprvé na letišti uviděla Vicky a celou její rodinu?

Byla jsem jim nesmírně vděčná, že mám srdce jejich syna. Podruhé jsem se narodila. Nikdy jim nebudu moci dostatečně poděkovat.

Jste spolu stále v kontaktu?

Ano, jsme v kontaktu. Patřím do jejich rodiny! Hodně často se vidíme přes Skype.

Myslíte si, že je dobré znát jméno dárce? Nebo je lepší řešit vše anonymně?

To může být u každého jinak. Já jsem ho vždy chtěla znát. Existují příjemci orgánů, kteří to vědět nechtějí, ale těm bych chtěla vzkázat, že je to neuvěřitelně nádherný zážitek. A já jsem ráda, že mám příležitost jim poděkovat osobně!

Myslíte si, že vás nové srdce změnilo? Jste jiný člověk?

Nemyslím si, že jsem jiný nebo "nový" člověk. Ale něco je přeci jen jiné. Získala jsem novou chuť do života a tak trochu si myslím, že mám nějakého anděla, který na mě dává pozor. Sice mám po transplantaci nějaké vedlejší účinky, drobné zdravotní komplikace, ale s tím vším se dá vypořádat. Život se má žít naplno. Nikdy nevíte, co vás zítra čeká.

Je pro vás důležité být v kontaktu s novou rodinou? Jak často se vídáte?

Je velmi důležité s nimi zůstat v kontaktu. Žijeme od sebe hodně daleko, ale už teď plánujeme, že spolu podnikneme nějaký výlet nebo dovolenou.

Nebylo divné, když Vicky poslouchala vaše srdce a první, co řekla, že je to její syn?

Vůbec jsem si nepřipadala divně. Já jsem si vědoma, že mám jeho srdce, daroval mi ho. Vlastně se tím tak naše srdce propojila. Alespoň já to tak cítím.

Přejeme za redakci pevné zdraví!

Děkuji moc, dělám pro to vše, co je v mých silách!




Vicky Brannon před několika dny zažila něco neuvěřitelného. Po 18 letech slyšela tlukot srdce svého tragicky zesnulého syna. Konečně se setkala s Jennifer Lentini, které před časem transplantovali jeho srdce.

V roce 1996 byl Matthew McIntyre omylem postřelen do krku. Po převozu do nemocnice svému zranění podlehl. Orgány tehdy čtrnáctiletého chlapce zachránily životy mnoha mladých lidí. Mezi nimi byla i Jennifer.

Tragédie versus nová naděje

Matthew si osudný den hrál s kamarádem. Společně objevili v neuzamčeném šuplíku zbraň. Kamarád z pistole omylem vystřelil a zasáhl Matta přímo do krční tepny.

Doporučujeme: Ondřej Sokol: Moje děti nejsou bohužel žádná kopyta

I když byla matka v obrovském šoku, nečekala ani minutu a rozhodla se darovat jeho orgány. Tehdy byla v nemocnici Jennifer, která čekala na transplantaci srdce. Její bohužel nezvládalo pracovat tak, jak by mělo. Srdeční sval se sám nestahoval a nepumpoval okysličenou krev do oběhu, proto musela být připojená na podpůrných přístrojích. Normální život mladé školačky nepřipadal v úvahu. Jak sama říká, byl to boj s časem.

Bála jsem se, že operace nevyjde

Vicky Brannon se pro Daily Mail svěřila, že byla velmi nervózní. Přála si, aby transplantace vyšla. Sama přiznává, že neúspěch by byl stejný, jako by její syn umřel podruhé.

A jak zákon USA určuje, dárcovství je zcela anonymní a nelze se s čekatelem seznámit nebo zjistit jméno. Od operace by letos v červnu uplynulo 18 let a ani jedna z dam neměla o té druhé sebemenší informace. Jennifer mezi tím vystudovala práva a velmi aktivně pracuje pro organizace, které se zabývají dárcovstvím orgánů.

Hledání na sociálních sítích

Mladá dívka chtěla celý svůj život poznat rodinu toho, kdo jí daroval srdce. Urputně pátrala na Facebooku, až se jí podařilo navázat s Vicky kontakt. Ta na svůj profil pověsila tento vzkaz:

"Hrozně ráda bych se seznámila s Jennifer Lentini, která 6. června 1996 podstoupila operaci srdce. Prosím, aby se mi ozvala na Facebook nebo na moji emailovou adresu."

Vzkaz sdílelo obrovské množství lidí a před časem konečně doputoval až k Jennifer, která se s Vicky okamžitě spojila.

Dojemné setkání

Aby mohla Jennifer navštívit Vicky a její celou rodinu, museli se jí na letenku složit kamarádi. Poprvé se dámy viděly 14. února na Valentýna.

Video z jejich setkání si můžete prohlédnout zde:

Ve chvíli, kdy matka poslouchá srdce svého zesnulého syna po tolika letech, téměř nedýchá a mladá Jennifer se chvěje dojetím. "Můj syn je tam," říká na videu. "Mám pocit, jako bych získala novou dceru. Hrozně bych si přála ji mít ve svém životě a vím, že ona chce být součástí naší rodiny."

Jennifer ukázala několik svých fotografií z doby, kdy čekala na transplantaci. Na oplátku při prvním setkání dostala od přešťastné Vicky náhrdelník s iniciály jejího syna. "To je tvůj strážný anděl," okomentovala svůj dárek hrdá matka. "Můj syn měl dobré a silné srdce," říká na videu.

O to víc ji potěšilo, když zjistila, že se Jennifer o srdce dobře stará. Pravidelně cvičí, jí zdravě, chodí na kontroly a snaží se pomáhat dalším lidem, kteří čekají na nové orgány.

Jak je to s dárcovstvím u nás?

Do roku 2014 se v České republice automaticky předpokládal souhlas zemřelého s darováním orgánů. Po smrti se tak lidé stávali dárci, aniž by o tom tušili. Nový občanský zákoník vše mění.

"Podle nového zákoníku má člověk právo rozhodnout, jak bude po smrti naloženo s jeho tělem. Pokud nevyjádříte souhlas s pitvou nebo použitím svého těla pro potřeby lékařské vědy, není možné tělo pro tyto účely použít," vysvětlil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Náš tip: Pitva už není povinná. Orgány si smíte nechat

U nás je dárcovství zcela anonymní a všechny údaje jsou pečlivě střežené. Výjimkou je, když dostanete orgán od rodinného příslušníka. O anonymním dárci se dozvíte pouze pohlaví a přibližný věk. Jedinou možností je, poslat přes transplantační registr vzkaz bez udání jména, bydliště a národnosti.

Například u transplantace kostní dřeně se dárci a příjemci mohou vidět, ale nejdřív po roce, kdy se neobjeví žádné problémy a na základě písemného souhlasu obou. Uvolnění identity dále schvalují ošetřující lékaři a vedoucí registrů. Obecně se však setkání nedoporučují.

titulní fotografie: repro nydailynews.com

Myslíte si, že by dárcovství nemělo být anonymní? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 zajímavostí, které jste o vodě doposud nevěděli

Jak si originálně nechat vyfotit těhotenské bříško?

Dřevo v interiéru. Využít se dá i netradičně!


1

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama