reklama

Zásadní rozdíly:Jak se chová za volantem muž a jak žena

Statistiky mluví jasně: Muži možná umí lépe couvat, ale ženy jsou bezpečnější řidičky.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pánové, můžete se vytahovat jak chcete, ale statistiky mluví jasně: Muži možná umí lépe couvat, ale ženy jsou bezpečnější řidičky. A to rozhoduje.

Nejen na silnici, ale také v pojišťovnách. Podle údajů pojišťovny Slavia nejsou ironické komentáře na adresu žen za volantem na místě. Obecně platí, že ženy jezdí opatrněji, méně riskují a jsou viníky menšího množství závažných dopravních nehod.

Ach, to parkování...

Pravdou je, že muži mají k řízení lepší fyzické dispozice: síla, koordinace pohybů, spolupráce mezi mozkem a perifériemi, tunelové vidění, to vše je předurčuje k tomu, aby byli technicky zdatnější. A také jsou. Plynule couvají, zaparkují do úzké mezírky, lépe se orientují v prostoru i ve tmě a smyk přes ručku si dokážou doopravdy užít. Když ale muži havarují, obvykle to stojí za to. Mnohem častěji bourají při předjíždění, řídí agresivněji a méně odpovědně.

Doporučujeme: Manžel mě nutí řídit, šílím strachy

Ženy za volantem pozpátku trochu šněrují silnici, po setmění se táhnou raději v pomalém pruhu a sem tam se na parkovišti opřou o nárazník vedlejšího auta. Ale na parkovišti většinou o život nejde a škody nebývají vysoké. Zato mají ženy k řízení lepší dispozice psychické: odpovědnost, rozvahu a opatrnost.

Zásadní rozdíly aneb Pohlaví za volantem

  • Muži jsou za volantem agresivnější, ženy méně vypočitatelné
  • Muži si častěji potrpí na silní vozy, ženy mají většinou vozy levnější
  • Muži jezdí rychleji a mají sklony k závodění, ženy zdržují (nikoli) bezdůvodně pomalou jízdou
  • Muži předjíždějí častěji a riskantněji, ženy si dobře rozmyslí, než najedou do rychlejšího pruhu
  • Muži jsou technicky lepší řidiči, ženy jsou bezpečnější řidičky

Provoz řídí hormony

Zjednodušeně by se dalo říci, že provoz na silnicích řídí hormony. Kdy naposled jste viděli ženu s plným autem nákupů a dětmi v autosedačkách, jak cestou ze školky měří své řidičské síly s náhodně projíždějícím vozem?

Čtěte také: Kdo jsou nejhorší řidiči?

Ženy řidičky si na podobné výstřelky nepotrpí. Jednak na ně většinou nemají čas, jednak u nich spolehlivěji funguje pud sebezáchovy. A také dokážou snadněji zachovat chladnou hlavu.

Naproti tomu v mnoha mužích bez rozdílu věku se za volantem probouzí pošramocené ego, lovecké pudy a vrozená hravost. Někteří využívají jízdu automobilem jako terapii na léčbu nízkého sebevědomí, jiní jako nástroj k odreagování po náročném dni.

Pojišťovna Slavia, ale i spousta dalších pojišťovacích domů v Evropě a USA s přihlédnutím k zjištěným poznatkům často nabízejí výhodnější pojistku ženám-řidičkám než mužům-řidičům. Stačí k tomu, aby výpočet pojistného pro povinné ručení zvýhodňoval zodpovědné a ukázněné řidiče - v důsledku se často ukáže, že jde o něžné pohlaví.

Nebo se snad pojišťovací agenti mýlí? Jaké zkušenosti máte s mužskou agresivitou či ženskou neobratností za volantem vy? O tom můžete diskutovat - slušně, prosíme - pod článkem a hlasovat v anketě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co nesmí žádné ženě chybět v autě? Toto potřebujete!

Fronéma o polyamory: Mám vztah s dvěma muži a ženou

Tisíce školáků mají hlad: Drsná realita ČR 21. století

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama