reklama

17 zajímavostí o mobilu, které nejspíš slyšíte poprvé

17 zajímavostí o mobilu, které zaručeně neznáte. Pobaví i poučí.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Mobilní telefon má v dnešní době téměř každý. Je pro nás samozřejmostí, bez které bychom se už asi nejspíš neobešli. Ale věděli jste, kdo první tohoto pomocníka vyrobil a kolik jich bylo nejvíce prodáno za jeden den? Máme pro vás zajímavá fakta o mobilech, která vás pobaví a zaujmou.

Mobil je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není díky použití radiových vln vázán na místo, kde končí telefonní přípojka, tak je chytrý přístroj definovaný v encyklopedii, ale věděli jste, že...

První mobil stál 100 000 Kč

1. Váš mobil má větší výkon než počítače, které byly použity pro přistání Apollo 11 na Měsíci.

2. V roce 1983 šel první mobil do prodeje v USA za téměř 102 800 Kč. Představte si, že byste si teď vybrali za stejné peníze, musel by být minimálně celý ze zlata nebo s diamanty.

Doporučujeme: Fotíte mobilem? Pár triků, které fotku vylepší

3. Apple zaznamenal rekordní počet prodaných iPhonů. V roce 2012 prodejnu za jeden den opustilo 340 000 kusů. Značka je stále oblíbená. Lidé jsou schopni čekat před obchodem i několik dní, aby získali prvních pár kusů, které obvykle bývají ve slevě.

Špinavější než si myslíte

4. Na mobilu se nachází 18x více bakterií, než bychom objevili na záchodové míse. Uvědomte si, kolikrát denně na něj saháme, kam ho odkládáme, jak často se nám stane, že si při hovoru kýchneme nebo odkašleme. A teď se zamyslete, kolikrát vezmete vlhký ubrousek a svého "mazlíka" utřete?

5. V Japonsku je 90 % mobilů voděodolných, protože si je lidé chtějí brát do sprchy a do vany. Je pravda, že občas by se hodilo, kdyby se utopenému přístroji nic nestalo.

Proč přestat nosit mobil každou minutu

6. Záření z mobilního telefonu může způsobovat nespavost a bolest hlavy. Obzvlášť, pokud máte nabíječku hned vedle postele a pokládáte ho na noční stolek. Kolik z nás to tak má, že? Smutné...

7. Věděli jste, že vědci už vymysleli způsob, jak mobil nabíjet pomocí moči? Docela šílenost, ale vývoj jde dopředu. Jen dost dobře netušíme, jak se celý "akt nabíjení" bude provádět.

8. Autorem prvního telefonního mobilu je Martin Cooper. Jak uvádí web factslide.com, poprvé jej zprovoznil v roce 1973.

9. Tržby za prodej iPhonů jsou vyšší, než má Microsoft za všechny své výrobky.

10. Na svém telefonu můžete být i závislí. Strach z toho, že jej ztratíte nebo nebudete mít signál, má přesnou diagnózu - nomofobie.

11. Pamatujete na nesmrtelnou Nokii 1100? Těchto výkonných pomocníků se prodalo více než 250 milionů kusů. Patří mezi nejprodávanější elektronický přístroj v historii vůbec. Jak by se nám dnes hodilo, kdyby dnešní chytré telefony vydržely nabité tak dlouho, že?

Kolik mobilů skončí ročně v toaletě?

12. Velká Británie přišla se zajímavým číslem. Spočítala, kolik mobilů ročně spadne do záchodové místy. Neuvěřitelných 100 000. To už stojí za úvahu, zda je vůbec do "oné" místnosti brát.

13. Až 90 % doručených SMS přečteme do tří minut. Pak nemáme mít tik, když slyšíme podezřelé pípnutí.

14. Na světě má víc lidí mobil než funkční toaletu.

15. Mobilní průmysl je nejrychleji se rozvíjející odvětví vůbec.

16. V Číně je více lidí, kteří užívají internet na mobilu než přes klasický počítač. Je pravda, že když se procházíte po památkách, obvykle ti lidé bez hlav (fotí s obřími telefony či tablety), jsou Číňané a své fotky ihned sdílejí.

17. Člověk průměrně odemkne a koukne na mobil až 110x denně. Většinou zcela zbytečně a pouze ze zvyku.

Dokázali byste jeden den vydržet bez mobilu? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co děláme špatně, že jsme na jaře tak unavení?

Detox těla: Očistěte střeva, žaludek i ledviny

Neuvěřitelná dvojčata: Bledá blondýna a kávová bruneta





1

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama