reklama

Co ženy ochrání, když jdou samy, a vejde se do kabelky?

Bojíte se večer chodit sama, ale musíte? Pořiďte si obrannou pomůcku.

Foto: Thinkstock

Ženy nosí v kabelkách různé "důležité" drobnosti, proč k nim pro větší bezpečí nepřidat ještě obrannou pomůcku. Co je ochrání a zvládnou používat?

Instruktoři sebeobrany se shodují na tom, že bychom neměly za každou cenu dělat hrdinky, ale když vám malá vychytávka v kabelce pomůže se cítit bezpečněji, proč si ji nepořídit. Jen je třeba vědět, jak s ní zacházet.

Pepřové spreje

Kdo pracoval s chilli papričkami, pak jistě ví, jak špatně se pálivost dostává z kůže, očí a vůbec z chuťových pohárků. Pepřové spreje způsobí nepříjemný pocit po celém obličeji, včetně nosu, krku, rtů. Své uplatnění mají už od roku 1973, kdy je používali Číňané ve věznici proti agresivnímu jednání.

Doporučujeme: Chcete zhubnout? Pěstujte doma chilli papričky!

Vyrábí se z extraktu papriček a plní se do nádoby pod tlakem, aby se obrana dala jednoduše použít. Může být miniaturních rozměrů a vejde se do každé kabelky. Útočník zažije skutečná muka, ale sprej nezanechá žádné trvalé následky. Po několika hodinách pálení zcela vymizí.

Účinnou látkou je kapsaicin. Jeden miligram dokáže způsobit i puchýře na kůži. Sprej umožňuje dostat roztok na větší vzdálenost. Existují tři základní typy: stream (proudový), mist (mlhový), fog (proudový se širším záběrem).

Nehoda: Co dělat, když jej použijete omylem? Oplachování vodou vám nepomůže, sprej je na bázi oleje. Nedotýkejte se zasažené oblasti, rychle mrkejte a kůži umyjte mýdlem a následně opláchněte vodou. Ideální je dětské mýdlo. K zakoupení jsou i speciální ubrousky, které jsou určené k odstranění pepřového spreje.

Paralyzéry

Zbraň, kterou nejspíš znáte z rukou policistů a vojáků. V menší verzi ji můžete mít v kabelce i vy. Dnes se dá sehnat několik druhů omračujících zbraní - paralyzéry a tasery.

Taser: U nás je tato zbraň, která už patří mezi střelné, zakázaná.

Paralyzér: Je legální a bezpečná zbraň.

Fungují na principu generování vysokého napětí a elektrického proudu s nízkým nábojem. Základní myšlenkou zbraně je narušit nervový systém útočníka. Jednoduše řečeno ho na dvě vteřiny ochromíte - svaly nedokážou fungovat. Slabý proud projde i přes oblečení. Jedinou nevýhodou je, že na rozdíl od spreje musíte přijít do bližšího kontaktu s násilníkem.

Osobní alarm

Méně nebezpečnou, ale často účinnou zbraní je osobní alarm. Dá se nosit v kapse či na krku a slouží k zastrašení útočníka. Čtyři populární modely můžete zakoupit například na osobnialarmy.cz, v cenách od 150 do 500 Kč. Ideální jsou pro osamělé běžce či běžkyně, v případě napadení atd.

Nepříjemný zvuk se spustí okamžitě, kdy je zataženo za šňůrku. Hodí se pro dámy, které rády běhají nebo se vrací z práce pozdě v noci. Nenápadný doplněk, díky kterému se budete cítit mnohem bezpečněji.

Zajímavým řešením jsou nouzová SOS tlačítka pro GSM alarmy, které lze mít v kapse nebo si jej pořídit jako náramek. Je pravda, že je zařízení spíše určené pro seniory, ale bojíte-li se, proč službu nevyužít i tak. Po stisknutí se aktivuje nouzové volání a odešle se SMS zpráva na přednastavené číslo. Jednoduše si přivoláte pomoc.

Co dělat, když v kabelce nic není?

Je nám jasné, že v případě napadení pracuje adrenalin, strach a může se stát, že se nedokážeme pohnout, natož se pokusit o nějakou sebeobranu. Přesto existuje pár tipů, které byste měly znát.

  • I když nemáte žádnou zbraň, klidně strčte ruku do kapsy a zakřičte, že držíte pepřový sprej. Váš hlas by měl být rázný a rozhodný.
  • Pokud ucítíte, že za vámi někdo jde, zkuste se dostat mezi lidi nebo klidně utečte. V případě, že ani jedna možnost se nedá realizovat, otočte se a zeptejte se dotyčného, kolik je hodin nebo jakkoliv promluvte o nezávazném tématu. Jednak si zapamatujete obličej, ale také můžete útočníka znejistit. U nedeviantních agresorů oční kontakt a mluvení snižuje napětí.

Náš tip: Věci, které mohou vašim dětem zachránit život

  • Když už jde útočník k vám, prudce zvedněte ruce a křikněte "stůj". Nebojte se křičet. Většina trestaných násilníků se při pozdějším vyšetřování přiznala, že v takovém případě nechávají ženy být, protože si uvědomují jejich schopnost se bránit. Ale ani hluk není zcela univerzální radou, u deviantů to jejich chtíč ještě podpoří. Ale je tu šance, že vás někdo uslyší a přijde pomoci.
  • V případě napadení se zkuste ze všech sil bránit. Ve chvíli, kdy zjistíte, že nelze vyhrát, změňte postoj. Začněte s dotyčným mluvit, říkat mu, že vám to nevadí a celkově spolupracovat. Vyvedete ho z míry.
  • Myslete na útočníkova slabá místa. Nejúčinnější je štípání pod bradou, podpažím, na spodní straně ruky, prsou a vnitřní straně stehen. Zaměřte se na třísla - kopejte, štípejte, udeřte pěstí. Účinné je i vykloubení prstů na ruce, způsobuje obrovskou bolest. Nebojte se tahat za vlasy, vousy či případně mířit prstem rovnou do očí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Štíhlé tělo do hodiny? Jde to!

Jen matka a kamera: Plánovaný porod bez asistence

Inspirace z Milána: Mizí rozdíl mezi dámskou a pánskou módou

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama