reklama

Běhání v šeru a tmě: Bezpečí je na prvním místě

Šero a běhání: Co byste si měli pořídit?

Foto: Thinkstock

Podzim, posun času a s tím spojené brzké stmívání nepatří k oblíbeným téměř u nikoho, natož u lidí, kteří milují běhání. Jaké věci si pořídit a na co myslet, aby byl běh pro vás bezpečný i za tmy a v zimě?

I četnost běžeckých závodů ukazuje na fakt, že tento sport se stává stále oblíbenějším. Když vyrazíte na procházku do parku, kolem vás proletí několik nadšenců v tretrách i za chladného počasí a ve tmě. Chcete se k nim přidat? Pak se pojďte podívat, co nepodcenit.

Vidět a být viděn

V první řadě jde o vaše bezpečí. Je hezké, že jste sport nevzdali ani s příchodem zimy, ale myslete na to, že byste měli být vidět. Často přebíháte silnici či míjíte ostatní chodce. Rozhodně si na sebe vezměte barevné oblečení a boty. Nebojte se svítivých odstínů. A když už půjdete na nákup, berte ty kousky, které mají reflexní prvky.

Bohužel ve tmě neuvidíte, i kdybyste před výkonem snědli dvě kila mrkve. Pořiďte si raději čelovku nebo kšiltovku se zabudovanou led svítilnou. Možná si budete připadat jako "blbec", ale ve chvíli, kdybyste bez světla zakopli a skončili na zemi, už by vám nějaké "kdyby", bylo na nic.

Chybět by neměly i doplňky v podobě reflexních pásek. Máte několik možností. Skvělou volbou jsou rolovací pásky, které si přicvaknete na ruku nebo na nohu. Kdo ví, že musí občas vběhnout na silnici, by měl mít na zádech či na ruce připnuté červené světýlko, které upozorní řidiče na vaši přítomnost. Někteří sportovci si vypomáhají blikacím obojkem pro psy.

Doporučujeme: Běh na pásu deformuje techniku, říká trenérka

Dalším bezpečnostním prvkem je kšiltovka. Nejde o to, zda vám bude teplo na hlavu, ale kšilt ochrání oči před oslněním od aut.

Nechcete přijít o zdraví

Oblečení pro běh má svá specifika. Díky zvýšené námaze je kladen důraz na prodyšnost a pružnost materiálu u bund i kalhot. Jednotlivé kusy jsou také opatřeny reflexními prvky.

Musíte ochránit před prochladnutím celý organismus a hlavně svaly, které by vám v případě zátěže mohly i prasknout. Funkční oblečení je lehké, neprofoukne a dokáže odvádět pot. Ideální je thermo pulover a přes něj tenká bunda či vesta se stejnými vlastnostmi. Na nohy si vyberete strečové či volnější kalhoty, které nepromoknou a zahřejí.

Skvělou volbou jsou samozřejmě i čelenky, čepice a rukavice. Uši a ruce se špatně prokrvují a rychle prostydnou. Pokud tedy snesete pokrývku hlavy, čepici si rozhodně nasaďte. Možností je i šátek. Ten ochrání krk před ofouknutím a v případě větší velikosti ho můžete přetáhnout i přes hlavu.

Jistota je jistota

I když rádi běháte s hudbou, ve večerních hodinách sluchátka nechte doma, nebo alespoň muziku ztlumte. Měli byste vědět, co se kolem vás děje a hlavně slyšet auta. Mít bezpečnostní prvky je jedna věc, ale vaši pozornost by také nemělo nic rozptylovat.

Náš tip: 10 zásad běhání: Na muziku zapomeňte

Pokud si telefon neberete s sebou, abyste jej neztratili, věřte, že je vždy nutností. Nikdy nevíte, co se vám stane a třeba si budete muset přivolat pomoc kvůli vyvrknutému kotníku.

V šeru si vybírejte známé trasy, nenáročný terén a vždy někomu řekněte, kde budete. Zkuste přizvat kamarádku nebo se k někomu přidejte. Není na škodu mít s sebou nějaký osobní alarm, který v případě napadení vyplaší útočníka. Variant je několik a věřte, že vám nijak překážet nebude. Tlačítko můžete nosit zavěšené na krku.

Běháte večer? Jaké ochranné prvky a pomůcky máte vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

30 měst, která byste alespoň jednou v životě měli vidět

O kolik zlozvyky zkracují život: Přesně na minutu

Věci, které klidně používáme, i když jsou prošlé






Myslete a bezpečnost

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama