reklama

Naučte partnera uklízet!

V bytě vašeho partnera to vypadá jako ve chlévě. Ještě že spolu (zatím) nežijete, napadá vás, když se tak rozhlédnete kolem. Jenže jednou spolu žít budete. Jak naučit partnera uklízet? Poradí vám PhDr. Petr Šmolka a poradíte si i vy sami.

Foto: Profimedia

V bytě vašeho partnera to vypadá jako ve chlévě. Ještě že spolu (zatím) nežijete, napadá vás, když se tak rozhlédnete kolem. Jenže jednou spolu žít budete. Jak naučit partnera uklízet? Poradí vám PhDr. Petr Šmolka a poradíte si i vy sami.

Věřte mi, že kdybych takový návod znal, tak jsem ho už dávno využil doma a mohl jsem si ušetřit nejen nervy, ale i hlasivky. To, když můj synek procházel poměrně velkoryse pojatou pubertou a obdobím vzdoru vůči jakémukoli řádu a pořádku. Slůvko "chlév" se pak i v našich debatách stávalo poměrně frekventovaným pojmem. Někdy jsem měl pocit, že čeká, zda se mu tam náhodou nenarodí Ježíšek.

Pokud je váš partner ovlivněn stejnou motivací, pak mu můžete prozradit, že podobné čekání je marné. Ježíšci už zřejmě došli, případně natolik zpohodlněli, že se uchylují do jiných porodnických zařízení. Podotýkám, že můj synek narozen ve znamení panny, o nichž se traduje, že jsou až pedantické na pořádek. Děsí mne představa, že by se narodil například ve Vahách.

Slipy a ponožky kam se podíváš...

Tak jsem si posteskl, ale raději zpět k vašemu partnerovi. Pro jistotu vyjdu z hypotézy, že vy sama nejste zasažena nutkavou potřebou cídit a uklízet. Což je mimochodem jedna z poměrně častých forem tzv. obsedantních neuróz. Pak by bylo třeba nejprve poléčit vás. Pokud vám ale vadí nedojedené zbytky potravin na stole, špinavé prádlo pod postelí, čisté zamotané do zběsilých kokonů, to vše završené odhozenými ohryzky jablek, pak by bylo poněkud nefér, kdyby partner tvrdil, že vše je váš problém, zatímco on je v normě.

Co pak s tím? Těžko říct? Spolehlivě vám totiž mohu nabídnout pouze několik slepých cest. Tou první je mentorování a apelování na city. Partnerův chlév zůstane chlévem, zatímco vaše nervy se vydají na pochod. Druhou ze slepých cest je "kydání". Popadne-li vás záchvat dobré vůle a rozhodnete-li se ten jeho Augiášův chlív vykydat, nic proti! Jen byste měla počítat s tím, že zatímco vám kydání zabere tak dva dny, postačí jemu maximálně dvě hodiny, aby vše uvedl do původního stavu. Příliš nepomáhají ani hrozby sankcemi. Než je vyslovíte, měly byste si dobře promyslet, zda jste ochotna k nim také sáhnout.

Naučte se odměňovat!

Přesto ale nemusí být vše ztraceno. Psychika běžného muže není totiž o nic složitější než např. psychika průměrně nadaného holuba. Pokud jej (rozuměj holuba) chcete naučit novému kousku, pak ho musíte odměnit vždy, když jej spontánně předvede. Měla byste vystačit s hrstí semínek ječmene. S muži je to podobné.

Pokud tedy ten váš někdy třeba i omylem něco poklidí (nebo alespoň nerozhází), je třeba jej ocenit. Na ječmen ovšem raději zapomeňte. Třeba přijdete na něco účinnějšího. Jinak zbývá ještě jeden, spolehlivý prostředek - vychází ze snadno prokazatelné skutečnosti, že váš partner zcela jistě není jediný muž na planetě zvané Země.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama