reklama

Disney on Ice - Princezny a hrdinové Ilony Somogyi

Lední revue Disney on Ice - Princezny a hrdinové vám představí sama autorka snových kostýmů - návrhářka Ilona Somogyi.

Foto: Žena

Lední revue Disney on Ice - Princezny a hrdinové vám představí sama autorka snových kostýmů - návrhářka Ilona Somogyi.

Jak by jste popsala kostýmy v této show?

Kostýmy v této show jsou velmi věrné filmové předloze. Jsou velmi barevné, okouzlující, ale přitom bruslařům umožňují dostatek volnosti a pohybu. Show vypráví příběhy o splněných snech a přáních sedmi princezen a jejich hrdinů. Jsou to velmi rozmanité příběhy, které umožňují tvorbu pestrých, nápaditých a krásným kostýmů, které dotvářejí celkovou atmosféru této princeznovské show.

Jaká byla vaše představa o kostýmech do této show?

Mojí hlavní snahou, bylo dokázat přenést kreativním způsobem princezny a prince z milovaných Disneyho filmů na led. Show obsahuje velmi náročné bruslařské části a tomu jsme museli přizpůsobit také kostýmy. Bruslařky by nebyly schopny provádět vysoké skoky, otočky a piruety v dlouhých šatech z filmové předlohy, takže jsme museli nalézt způsob, jak vytvořit sukně, které by princeznám umožňovaly provádět tyto akrobacie a zároveň by splňovali to, co diváci od vzhledu princezen očekávají. Výzvou bylo také samotné ušití kostýmů. Například ve filmové předloze nemají korzety švy. Proto jsme museli vymyslet, jak vytvořit bezešvé korzety také v reálu. Byl to krejčovský výkon!

Co se Vám na této práci nejvíce líbilo?

Na tvorbě kostýmů pro tuto show se mi líbilo vše. Mojí nejoblíbenější fází příprav ale bylo sledování a čerpání inspirace z Disneyho filmů. Filmy jsem sledovala s mými rodiči a babičkou, které je devadesát let. Sledovaní klasických Disneyho pohádek jako je Šípková Růženka, Sněhurka a Popelka jsme si všichni moc užili.

Co/Kdo Vás inspiroval(o) při tvorbě kostýmů?

V první řadě byly filmy, které jsem mnohokrát shlédla, abych získala představu o tom, co původní umělci zamýšleli. Pro konkrétní scény, jsem ale inspiraci čerpala i z jiných zdrojů než jen z filmů. Například příběh o podmořském světe princezny Ariely a prince Erika je inspirovaná Elvisem Presleym a Carmen Mirandou. Kostýmy tak dostaly „Las Vegas" extravagantní nádech. Šaty Popelky, které princezna oblékne na bál, jsou pro změnu inspirovány luxusním velikonočním vajíčkem z dílny Carla Fabergého, dvorního zlatníka ruského cara Alexandra III, vyrobeného ze zlata a drahého kamení. Další inspirací pro mě byly samotné holčičky, které se chodí dívat na naše Disney on Ice show. Vrátila jsem se zpět do dětských let a vytvořila jsem takové šaty, které jsem si jako malá sama přála.

Jaké materiály jste používala, aby jste vyjádřila různá časová období a různé kouty světa, kde se jednotlivé pohádkové příběhy odehrávají?

Museli jsme použít materiály, které by byli dostatečně odolné, ale zároveň byli dostatečně lehké a vzdušné, aby bruslaře netížily a nezahřívaly. Materiály a barvy jsme pečlivě vybíraly, protože nám pomohli jednotlivé scény oživit. Například v části o Aladinovi, která se odehrává na tržišti, jsme vybrali růžové, teracotové a měděné barvy, aby připomínali ulice arabských měst.

Čím se tato práce odlišovala od Vašich předchozích zkušeností?

Práce na lední revue Disney on Ice - Princezny a hrdinové byla od mé předchozí divadelní práce rozdílná především v rozmanitosti příběhů sebraných z různých filmů. Naším hlavním úkolem pak bylo vytvořit celkovou atmosféru, která by jednotlivé příběhy spojovala a vytvářela tak ucelenou show. Show Princezny a hrdinové je určená pro děti, hlavně holčičky. Přistupovali jsme tedy velmi odpovědně k tomu, abychom nezklamali jejich představivost o vzhledu jejich milovaných princeznách.

Jaké kostýmy jste tvořila nejraději a proč?

Moc jsem si užila práci na kostýmech pro princeznu Arielu a prince Erika, kde jsem se inspirovala Las Vegas. Skvěle se mi také pracovalo na Popelčiných plesových šatech. Jako malá holka jsem kreslila princezny s různými variantami sukní, korzetů a šatů. Přesně to samé jsem udělala při návrhu těchto šatů. Bylo skvělé o třicet let později realizovat to, co jsem jako malá holka začala.

Ilona Somogyi ...

... působila v mnoha divadlech po celých Spojených Státech i v Evropě. Spolupracovala na mnoha show - např.: Spamelot, uvedený na Brodway nebo na show Ringling Bros. and Barnum & Bailey(R). Mezi její poslední představení patří A Delicate Balance od Edwarda Albbeeho uvedené ve Washingtonu DC, Passion Play od Sarah Ruhl uvedené na Yale, Midsummer Night´s Dream uvedené v Hartfordu, Almost an Evening od Ethana Coena uvedené v New Yorku, Jerry Springer anebo The Opera v Carnegie Hall. V New Yorku spolupracovala s takovými scénami jako je: The Public Theater, The Atlantic, Signature Theatre Co, The Vineyard, and Manhattan Theater Club a mnoho dalších.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama