reklama

Podle čeho vybrat správný snowboard?

Výběr vhodného snowboardu záleží především na tom, jak chceme jezdit

Japonka Yuka Fujimoriová.
Japonka Yuka Fujimoriová. | Foto: Reuters

Dobře vybraný snowboard usnadňuje jízdu a hlavně pomáhá začátečníkům, kteří stojí na prkně poprvé. Výběr záleží především na tom, jaký styl chceme na zimní dovolené vyzkoušet. Zkusit tak můžeme freeride, snow park nebo jednoduché brouzdání po sjezdovce. Jak vybrat vhodný snowboard, který nám bude pasovat?

Délka snowboardu se volí obecně o deset až patnáct centimetrů kratší než je výška postavy. Prkno bychom měli mít zhruba mezi nosem a bradou. Jízdní vlastnosti také ovlivňuje šířka. Na širším si lépe užijeme prašan a užší se pak snáz klopí na hranu při jízdě na sjezdovce. Tvrdost prkna řeší spíše pokročilejší jezdci. Měkčí prkno je ovladatelnější a vhodnější pro začátečníky. Ale každému vyhovuje pro stejný styl jiná tvrdost, a to lze zjistit pouze zkušeností. 

Na trhu jsou momentálně k dostání tři typy snowboardů. Jedná se o freestyle/freeride, race a novinkou jsou Rocker snowboardy.

Snowboard F2 Speedster gts - nerozlišuje se mužský/ženský model

Letos nově přichází s camber tvarem pro snadný carving. Prkno s prvkami, které se osvědčili u energických jezdců, kteří chtějí carving za slušnou cenu. Snowboard je na internetových stránkách k zakoupení v ceně devět a půl tisíce korun. Dlouhodobým testováním vznikl nový tvar, který se velmi dobře ovládá při nízké rychlosti a při tvrdých carvingových obloucích prkno zůstává pevně přilnuté k povrchu.

Materiál je frézované dřevěné jádro z buku a topolu, což dodává desce větší odpružení. Grafitové částice brání elektrostatickým efektům pro vyšší rychlost. Skluznice je velmi robustní a snadno se opravuje. Všechny F2 jsou vybaveny zkosenými hranami, což pomáhá při zatáčení. Tuhost tohoto modelu je u čísla sedm.

Na rozdíl od zbylých typů, které jsme vybrali jde o prkno s pevným vázáním pro styl ježdění, kterému se říká race.

Snowboard Burton Feather - dámský

Nový model prkna je na internetu k zakoupení už za necelých osm tisíc korun.  Jde o snowboard na styl jízdy freestyle a freeride. Díky měkčím hranám dodává větší jistotu. U freeridových prknech je konvexní pouze špička pro stabilitu, zatímco pro freestylovou jízdu je konvexní i pata. Základna Extruded zajišťuje rychlost, sílu a potřebuje jen malou údržbu. Takže odpadá neustálé voskování. Špička snowboardu je širší než pata, proto nájezd do oblouků je mnohem jednodušší. V kolekci od Burton je možné vybrat z mnoha typů zúžení.

Prohnutí je symetrické, což umožňuje vyváženější jízdu. Prkno se díky stabilizující zóně mezi nohama snadněji kontroluje. Díky klasickému tip-to-tail dřevěnému jádru zvyšuje celkovou životnost. Tvrdost je v tabulkách oznáčená číslem dva.

Snowboard Flow Jewel - dámský

Rocker snowboard za cenu osm a půl tisíce. Prkno, které si užívá nejen park, ale také čerstvý prašan. Nová I-Rock technologie zaručuje pružnost a spolu s technologii Whiskey Royale eliminuje chvění a poskytne plynulou jízdu. Pro letošní rok získal Jewel prestižní ocenění GoodWood a také cenu kanadského snowboardového magazínu.

Pod špičkou a patou je laminace, čímž se tlumí vibrace. Sklolaminát směrem k hranám zaručuje větší rychlost. Čtyři karbonové pláty speciálního tvaru se zužují směrem ke špičce a patě do tvaru V. Tím uvolňují patu a špičku pro jakýkoliv přechod a nerovný terén. Nemusíme se bát kousnuté hrany. Základna se snadno udržuje a opravuje. Dobře absorbuje vosk. Prkno je mezi vázáním měkké a zaručuje dobrou přilnavost. Tuhost se u tohoto modelu udává číslem tři.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama