reklama

Kam se vydat lyžovat a proč?

Přinášíme pět mýtů o lyžování, kterým lidé stále věří. Například o tom, že v Alpách nemohou jezdit začátečníci

Foto: Žena

Lyžování je stále oblíbenějším sportem, přesto o něm stále existují zažité mýty. Jaké to jsou?

Alpy nejsou vhodné pro začátečníky

Učit se lyžovat v Alpách? Ano. Nabídky služeb alpských středisek jsou velmi propracované a každý si v nich najde to, co potřebuje. Vedle dlouhých a příkrých sjezdovek pro pokročilé nabízejí spoustu „placek" pro začátečníky. Všechny svahy jsou navíc perfektně upravené.

Na sjezdovce je přednost zprava

Kdepak! V Čechách, na Slovensku, ale i v celých Alpách platí mezinárodní pravidla FIS. Předjíždět lze zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem. Předjížděný lyžař musí mít vždy dostatek prostoru pro svou jízdu. Každý lyžař a snowboardista musí brát ohled na ostatní, respektovat a nepřecnovat své dovednosti.

Alkohol „na zahřátí"

Alkohol zahřeje jen subjektivně, protože rozšíří povrchové cévy. Pro udržení tepla však tělo potřebuje mít cévy naopak stažené. Proto si na zahřátí dejte spíš čaj než punč či svařák. A navíc, způsobíte-li škodu „pod vlivem", pojišťovna vám nemusí následné výlohy uhradit.

Pořádně se nabalit

Místo tlustých vlněných svetrů je ideálnější funkční oblečení, které nepropustí chlad zvenku a zároveň odvede pot. Je vhodné investovat do elastického termoprádla. Svrchní oděv by měl být nepromokavý.

Alpy jsou dražší

Permanentky v Aplách jsou často srovnatelně drahé jako v českých horách, to samé platí o ubytování. Navíc Alpy nabízejí mnohdy o dost kvalitnější služby jak na svazích, tak ve stravování. Zdaleka menší jsou i fronty na vleky.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama