reklama

Chystáte se na hory? Víme, kde a jak se lyžuje!

Máte rádi prašan, technický nebo zmrzlý sníh? Aktuální sněhové podmínky prozradí, která horská střediska jsou pro zimní radovánky ideální

Foto: Thinkstock

Pokud se balíte na hory, poradíme, kde se nejlépe lyžuje.  Máte rádi prašan, technický nebo zmrzlý sníh? Aktuální sněhové podmínky prozradí, která horská střediska jsou pro zimní radovánky ideální.

Předpověď počasí hlásí hluboké mrazy, proto jsou sjezdovky pokryté prachovým nebo zmrzlým sněhem. Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek teplého oblečení, abyste mohli lyžovat celý den. Meteorologové na horách slibují hluboké mrazy, ale také slunečné dny.

Rekordní vrstva sněhu leží na Pradědu

Jeseníky si na nedostatek sněhu stěžovat opravdu nemohou. Nejlépe si návštěvníci zalyžují na Červenohorském sedle, v Petříkově, Ostružné, a Ramzové, kde je stále přes metr sněhu. Je třeba počítat se zmrzlou vrstvou. V lepších případech jsou sjezdovky udržované zasněžovacími děly. V celé České republice není víc sněhu než na Pradědu, který se chlubí 245 centimetry.

V těsném závěsu za Pradědem je Hochficht na Šumavě s prachovou pokrývkou do 170 centimetrů. Na jihu Čech se lyžuje převážně na technickém sněhu kolem jednoho metru. Ideální podmínky jsou na Kvildě, Špičáku a na Zadově. Kašperské Hory jsou lyžařským střediskem, kde je jen třicet pět centimetrů technického sněhu.

Třetí hory, které jsou v České republice nejvíc zasněžené, jsou Krkonoše. Ve Špindlerově Mýně, na Černé hoře, v Harrahově, ve Velké Úpě a v Rokytnici nad Jizerou mají přes metr a půl sněhu. Kromě Špindlu, kde jsou sjezdovky zmrzlé, je v ostatních skiareálech náherný prašan.

Prašan versus technický sníh

Klínovec má ideální podmínky pro milovníky zimních sportů. Zalyžujete si na 165 centimetrech čerstvého prašanu. Dobré podmínky s prachovou pokrývkou pro snowboardisty hlásí i Bouřňák a Boží Dar. Sjezdovky jsou pokryté metrem jemného sněhu. Zimní střediska v Krušných Horách si rozhodně stěžovat nemohou.

Orlické hory lyžařům nabízejí převážně sníh technický. Kolem jednoho metru je v Deštné, v Říčkách, Čenkovicích, Červené Vodě a ve Zdobnici. Nejméně sněhu je v Přívratech, pouhých dvacet pět centimetrů.

Na zmrzlém sněhu si zaližujete na Vysočině ve skiareálech Olešnice a Nové Město na Moravě. Na sjezdovkách leží kolem šedesáti centimetrů.

Na severu sníh opravdu nechybí

Beskydy jsou oblíbenou lyžařskou destinací. V současné době si nejlépe zařádíte na Pustevnách, které jsou jediným místem z prašanem kolem osmdesáti pěti centimetrů. Mosty u Jablunkova a Troják zasněžují sjezdovky do výšky osmdesát centimetrů. Na Soláni, Razule, Rališce a Bílé je zmrzlá pokrývka od šedesáti do osmdesáti centimetrů.

Přez metr sněhu v Jizerských horách najdeme na Černé Říčce a Rejdici. Obě místa využívají lyžaři k tomu, aby si užili prašanu. Sněhová zmrzlá pokrývka od šedesáti do devadesáti centimetru leží na Severáku, Tanvaldském Špičáku a na Ještědu. Podobné podmínky hlásí i Josefův Důl a Bedřichov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama