reklama

3 sladké pochoutky, které nesmí chybět o Velikonocích

O Velikonocích nesmí chybět tři dezerty: jidáše, mazanec a velikonoční beránek. Připravili jsme pro vás první porci velikonočních receptů

Foto: Žena

Mezi velikonoční pochoutku, kromě velikonočního beránka, patří také mazanec a tolik milované jidáše. Překvapte svou rodinu na Velikonoce a připravte jim pořádnou porci sladkostí.

Máme pro vás první porci receptů na velikonoční pochoutky. Rozhodli jsme se začít sladkostmi, bez kterých se správné Velikonoce neobejdou. Do 9. dubna zbývá ještě dost času, ale můžete ho využít tím, že si jednotlivé dobrůtky natrénujete.

Tradiční Jidáše

Nákupní seznam: 500 g polohrubé mouky, 100 g tuku, 50 g cukru, 200 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, špetka soli, trochu rozinek, trochu mandlí, med, cukr krystal

Veškeré ingredience kromě medu a cukru zpracujeme na těsto. Hmotu necháme dobře vykynout zhruba půl hodiny až hodinu. Vyválíme si šišku, kterou krájíme na stejně velké kousky. Každý z  nich vyválíme na dlouhý tenký váleček, který můžeme zkroutit do spirály nebo stočit do podlouhlých šneků. Na pomaštěném plechu je necháme ještě patnáct minut vykynout. Před pečením je potřeme teplým máslem nebo žloutkem. Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme je 20 minut dozlatova.

Upečené, ještě horké je můžeme pomazat medem. Ve staročeských receptech se med smíchal s trochou smetany, a pak se tím teprve potírají hotové Jidáše. Jednodušší varianta je posypat dobrotu krystalovým cukrem, v případě potřeby je můžeme obalit, ale pozor v horkém stavu jsou velmi křehké.

Velikonoční mazanec

Nákupní seznam: 500 g hladké mouky, 120 g másla, 120, cukru, 2 žloutky, 40 g droždí, 1/8 l mléka, sůl, vanilkový cukr, rozinky, mandle, muškátový květ, citronová kůra, rozšlehané vejce s trochou mléka na potření hotového mazance

Mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, solí, špetkou muškátového květu, rozinkami a mandlemi dobře promícháme. Žloutky rozmícháme v mléce, přilijeme do důlku k mouce, přidáme změklý tuk a trochu zamícháme. Dalším krokem je přidat vzešlý kvásek, který připravíme v troše vlažného mléka špetky cukru a soli. Vše dobře promícháme a hněteme vařečkou nebo rukama. Těsto musí být poměrně tuhé, proto mléko přidáváme postupně dle potřeby.

Hladké těsto posypeme moukou a dáme pod utěrku k teplu kynout na jednu až dvě hodiny. Těsto po vykynutí vyjmeme a utvoříme bochánek, který dáme na plech. Můžeme ho vymazat máslem, nebo použít pečící papír. Takto připravený mazanec necháme ještě půl hodiny odpočinout. Před pečením ostrým nožem uprostřed utvoříme kříž, mazanec potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a poklademe mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů. Po deseti minutách zmírníme a pečeme dozlatova. Zkoušíme pomocí špejle. Pokud na ní nezůstane těsto, je hotovo.

Velikonoční čokoládový zajíc

Nákupní seznam: 2/3 hrnku teplého mléka, 1/3 hrnku cukru, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce másla, 2 šálky polohrubé mouky, 1 lžíce sušeného droždí, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička soli, 1/4 šálku mléčné čokolády

Všechny ingredience, kromě čokolády pečlivě smícháme do hladkého těsta. Po hodině kynutí vyjmeme na pomoučený vál. V případě potřeby můžeme ještě přidat trochu mouky. Těsto rozdělíme na polovinu. Do jedné půlky zapracujeme čokoládu a zformujeme ji do tvaru bochánku. Ten položíme na pomaštěný plech a trochu zploštíme. Tato část bude tvořit tělo zajíce. Hlavu vytvoříme z druhé poloviny těsta, kde si na ní odebereme jednu třetinu. Umístíme jí nad tělo. Pro nos použijeme malý centimetrový bochánek.

Pro tlapky a uši rozdělíme zbývající těsto na čtyři díly. Z každého vyválíme 13 centimetrů dlouhé prameny. Dva naaranžujeme po bocích jako tlapky, konce přitlačíme zespodu tělíčka. Stejným způsobem uděláme uši nad hlavu zajíčka. Z dvou kuliček doděláme spodní packy a necháme celý výtvor vykynout 45 minut. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 40 minut. Po patnácti minutách celého zajíce přikryjeme alobalem, aby se nespálil. Podle vlastní fantazie hotový výtvor dozdobíme rozpuštěnou čokoládou nebo sněhovou polevou.

 

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama