reklama

10 věcí, které musíte udělat do konce roku

Konec roku se blíží a s ním přichází spousta nutného zařizování, oproti kterému je shánění dárku a plánování silvestrovské oslavy velká legrace. S naším seznamem ale na nic důležitého určitě nezapomenete.

Foto: Profimedia.cz

Konec roku se blíží a s ním přichází spousta nutného zařizování, oproti kterému je shánění dárku a plánování silvestrovské oslavy velká legrace. S naším seznamem ale na nic důležitého určitě nezapomenete.

1) Dovolená: Vybrat!

Spousta firem vám nevyužité volné dny do dalšího roku nepřevede, takže si musíte dovolenou do konce roku vybrat, jinak vám bez náhrady propadne. Pokud si nejste jistí, jaká pravidla fungují ve vašem podniku, raději se o tom informujte. Stejně jako si zjistěte, kolik dnů dovolené vám vlastně zbývá. Nedělejte haura, pokud vám firma dovolenou neproplatí - koukejte si ji vybrat - Vánoce se blíží!

2) Dálniční známka s rezervou, pleny a alkohol do zásoby

Myslete na to, že co nevidět skončí platnost ročních dálničních známek. Pokud tedy chcete jezdit po dálnici i v roce 2013, musíte pořídit novou. Naštěstí je v tomto případě jistá rezerva. Letošní známky totiž platí až do konce ledna příštího roku. Ovšem - chcete-li ušetřit, pak si nakupte do zásoby samé praktické věcičky, které vydrží... Opět se totiž bude zvyšovat DPH (i když jen mírně) Ideálním příkladem jsou například dětské pleny, nebo zásobička alkoholu.

3) Kupon na MHD aneb Nekonečná fronta

Spousta ročních jízdenek na městskou hromadnou dopravu má platnost vždy od ledna do ledna. Zkontrolujte tedy datum na té vaší a eventuelně vyražte do předprodejů co nejdříve - s blížícím se koncem roku se fronty budou zvětšovat. Pražáci by o frontách na MHD kupóny mohli vyprávět. Buďte chytřejší!

4) Příspěvky od pojišťoven

Občas se k nám dostane informace o tom, že zdravotní pojišťovny a další vykutálené instituce přispívají nemalé částky na věci, které by nás ani nenapadlo poptávat. Plavenky už sice skončily, ale jiné příspěvky jsou stále aktuální. Jen je třeba o nich vědět, o ně se zajímat a taky si o ně požádat... a dostat je! Tak například: Dětem s celiakií VZP ročně přispívá na nákup potravin bez lepku až 3600 korun. Abyste však mohli uplatnit nárok na tento či jiný příspěvek, musíte účtenky pojišťovně předložit do 31. prosince. Byla by škoda této možnosti nevyužít!

Zajímavý článek: Čeho budeme litovat před smrtí

5) Převádíte nemovitost? Tak rychle!

Jestliže máte v plánu v blízké době převést byt, dům či jinou nemovitost na někoho jiného, bude lepší, když to stihnete ještě v roce 2012, protože tak ušetříte. Příští rok se totiž daň z převodu nemovitosti zvýší ze stávajících tří procent na čtyři.

6) A zase to účetnictví

Na podnikatele čeká před koncem roku spousta povinností. Musejí uzavřít účetnictví a po Novém roce podat daňové přiznání a následně samozřejmě daně zaplatit. Kromě finančního úřadu musí daňové přiznání obdržet také zdravotní pojišťovna a "sociálka". Ano, často je sice čas až do konce března, v pohodě je ale ten, kdo předá podklady své účetní ještě před koncem roku. Jen to někdy vyzkoušejte!

7) Penzijní připojištění a (bezpohlavní) životní pojištění: Nepodceňujte to!

Pokud ho náhodou ještě nemáte, je nejvyšší čas si ho sjednat. Čas je ale jen do konce listopadu! Pojištěncům, kteří smlouvu uzavřou později, už stát nebude přispívat plošně, ale jedině těm, kdo spoří víc než tři sta korun měsíčně. Spoření na důchod se vám rozhodně neztratí, takže neváhejte.

Důležitým datem, zejména v oblasti životního pojištění, je 21. prosinec. Pojišťovny od tohoto dne již nebudou moci při stanovování cen kalkulovat s pohlavím zájemce o pojištění, což v překladu znamená, že pokud jste žena a potřebujete životní pojištění, ušetříte, když si ho sjednáte ještě za stávajících podmínek. Podle kalkulací pojišťoven bude úspora většinou podstatná - v řádech stokorun měsíčně.

Naopak jste-li muž, který se chce pojistit, počkejte si na nové podmínky. Úspora sice nebude tak podstatná, ale i desítky korun měsíčně udělají v průběhu let zajímavý rozdíl.

8) Zelená nafta naposled?!

Máte posledních několik týdnů na to, abyste využili výhody takzvané zelené nafty, což je možnost vrácení části spotřební daně z minerálních olejů použitých v zemědělské výrobě. Příští rok se totiž tahle výhoda ruší.

9) Naplánujte si rok 2013 už/ještě letos

Ať už používáte stolní či visací kalendář, eventuelně klasický diář, nezapomeňte si s koncem roku pořídit nový. Na začátku roku se snadno zapomíná - hlavně když si některé události plánujete už v prosinci a nemáte si je kam zapsat. Zároveň si rovnou budete moci zjistit, na který den příští rok připadají státní svátky a třeba si podle toho rovnou začít plánovat dovolenou... (na druhou stranu - v lednu už budou kalendáře na slevě)

10) Pevné nervy budeme potřebovat!

Připravte se na to, že od příštího roku, minimálně do roku 2015, budeme platit vyšší daně. Zvyšují se daně z příjmů fyzických osob, které pobírají takzvaný nadlimitní příjem, zruší se sleva na daň z příjmů pro důchodce, omezí se výše částky, kterou si podnikatelé mohou z daní odečítat a podobně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete poradit? Vánoční dárky pro celou rodinu

Vánoční zvyky a Češi: Taky je (ne)milujete? Hlasujte!

9 jídel proti stresu: Funguje to!

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama