reklama

Seriál Čtyři v tom zvyšuje porodnost, říká režisérka

Dokumentární seriál o těhotenství, porodech a mateřství Čtyři v tom se zájmem sledují i muži. Mohou za to nejen správně vybrané hlavní postavy, ale i nesporný talent režisérky Lindy Kallistové Jablonské, která během natáčení sama otěhotněla a ještě v sedmém měsíci chodila natáčet cizí porody.

Foto: dafilms.com

Dokumentární seriál o těhotenství, porodech a mateřství Čtyři v tom se zájmem sledují i muži. Mohou za to nejen správně vybrané hlavní postavy, ale i nesporný talent režisérky Lindy Kallistové Jablonské, která během natáčení sama otěhotněla a ještě v sedmém měsíci chodila natáčet cizí porody.

Co ji vlastně přimělo natočit dokument zrovna o mateřství? A byl to vůbec její nápad? A proč si vybrala právě tyhle aktérky? A neštvaly ji občas? To všechno se dozvíte v našem rozhovoru...

Jak vás napadlo věnovat se právě tomuto tématu? Toužila jste se už v tu dobu sama stát matkou?

Vlastně to vůbec nebyl můj nápad, oslovila mě s ním Erika Hníková, která podobná témata zpracovává pro Českou televizi. S mým mateřstvím to tedy nemělo vůbec nic společného. Na nabídku Eriky jsem kývla, pak nějakou dobu probíhaly přípravy a schvalovací procesy, a vlastně až v den, kdy nám natáčení v televizi odsouhlasili, jsem se dověděla, že jsem těhotná.

Ovlivnilo natáčení váš pohled na mateřství, poučila jste se?

Poučila jsem se v tom dobrém slova smyslu, zjistila jsem díky tomu spoustu hlavně praktických věcí, které si musejí nastávající maminky zjišťovat a já bych na to neměla kvůli natáčení čas.

Změnilo se nějak vaše vnímání porodu?

Vlastně ne, já jsem se porodu nikdy nebála, a když jsem se při natáčení dostala přímo na sál, utvrdilo mě to v tom, že porod je krásná věc. A to jsem přitom už byla těhotná a všichni si klepali na čelo, jak se může těhotná ženská dobrovolně chodit dívat na porod. Sama jsem nakonec rodila císařským řezem, což mě mrzí, vážně jsem se těšila.

Co bylo cílem dokumentu, co měl světu sdělit?

Ráda dělám věci, které nutí druhé přemýšlet. Nechtěla jsem nikoho poučovat, ale svým způsobem pobídnout lidi, aby si některé věci uvědomili sami od sebe. Zajímavá mi přišla i možnost nechat lidem nahlédnout do života různých sociálních vrstev, například ukázat, jak vypadá život matky samoživitelky a podobně. Podle ohlasů na seriál to vypadá, že splnil svůj účel, a dokonce to vypadá, že i zvyšujeme porodnost. Dostali jsme spoustu reakcí od žen, které se díky těmto příběhům rozhodly stát poprvé matkou, nebo si i pořídit další dítě.

Podle čeho jste vybrali právě tyto čtyři ženy?

Před natáčením probíhal konkurs, kam se přihlásilo asi 270 žen. Pro nás bylo důležité, aby každá žena byla jiná, byla komunikativní, dobře fungovala před kamerou, byla aktivní, aby jen neseděla doma u televize. Myslím, že se nám to velmi dobře povedlo.

V žánru docusoap jsou některé situace předem připravené. Jak to bylo u seriálu Čtyři v tom?

Děj jsme připravovali jen do té míry, že nám účastnice předem řekly, co je čeká, kam se chystají a my jsme podle toho plánovali natáčení. Do ničeho jsme je netlačili a skoro všechno, co se v dokumentu stalo, by proběhlo i bez nás.

Který z těch čtyř příběhů vám byl nejbližší?

To asi neumím říct, z každého jsem si vzala něco, každý mi byl blízký něčím jiným.

Stalo se vám během natáčení, že vás někdo z účastníků vyloženě štval?

To asi ne, všichni byli fajn, navíc já ani nemám právo někoho z nich soudit. Chvílemi to ale možná byl otec jednoho z dětí, který v celém dokumentu vůbec nevystupuje, s matkou nechce komunikovat a dítěte se v podstatě zřekl. I když i jeho postoj je diskutabilní, ti dva spolu nikdy neměli žádný vztah, on jí nikdy nesliboval, že s ní bude...

Plánujete nějaké pokračování těch čtyř příběhů?

Ohlédnutí po nějakém čase je nyní v jednání. Se všemi účastnicemi jsem ale v pravidelném osobním kontaktu a doufám, že to tak i zůstane.

O čem bude váš další dokument?

Teď si budu chvíli jen užívat mateřskou, ale už mám roztočený další sběrný dokument o třech holkách, které odešly z pasťáku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevěru je lepší ututlat, říká dcera Magdy Vašáryové

Zastřelená přítelkyně atleta Pistoria: Jaká byla?

Nejlepší plesové šaty: Inspirujte se v Hollywoodu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama