reklama

Dovolená se blíží: Jak vybrat správný kufr na cesty?

Ať už cestujete pravidelně po celý rok, nebo vyrážíte jen na letní dovolenou, neměli byste podcenit výběr vhodného zavazadla. Dobrý kufr totiž funguje v podstatě jako váš věrný sluha - oddělí čisté prádlo od špinavého, suché od mokrého, a výbavu na pláž od společenských šatů.

Foto: Žena

Ať už cestujete pravidelně po celý rok, nebo vyrážíte jen na letní dovolenou, neměli byste podcenit výběr vhodného zavazadla. Dobrý kufr totiž funguje v podstatě jako váš věrný sluha - oddělí čisté prádlo od špinavého, suché od mokrého, a výbavu na pláž od společenských šatů.

Jak ale poznat ten nejlepší kufr či cestovní tašku, která bude vyhovovat právě vašim potřebám? Naše rady a tipy vám na cestě k tomuto dokonalému společníkovi určitě pomohou:

1) Kufr nebo taška?

Ještě před samotným výběrem je potřeba si uvědomit, jaký druh cest nejčastěji absolvujete a k jakému účelu vám má zavazadlo posloužit. Na aktivní dovolenou s častými přesuny je vhodnější zvolit batoh nebo cestovní tašku, se kterými se lépe manipuluje. Na odpočinkovou dovolenou nebo delší či opakované služební cesty zvolte raději kufr na kolečkách.

2) Velikost zavazadla?

Tu byste měli volit podle své vlastní postavy, potřeb i své síly. Na dvou až třídenní cestu vám bohatě postačí zavazadlo do výšky 55 centimetrů, které díky své velikosti splňuje i parametry kabinového zavazadla. Díky tomu vám na cestách odpadne odbavovací část a s tím spojené čekání na zavazadlo při příletu. Větší kufry budou zřejmě nezbytné v případě rodinné dovolené. Pokud na cestách rádi nakupujete, pořiďte si kufr s možností rozšíření velikosti, 

u něhož můžete pomocí druhého zipu po obvodu celého zavazadla ještě zvětšit jeho vnitřní část.

3) Skořepina nebo textil?

Při výběru kufru zvažte i materiál. Zavazadla z textilního materiálu jsou lehčí a dají se takzvaně nafouknout, jejich obsah je však náchylnější k poškození. Kufry z tvrdého plastu (nebo také skořepinové) sice lépe chrání vaše věci, ale zase jsou o poznání těžší. Zlatou střední cestou jsou poloměkká zavazadla. Mají pevnou kostru, ale do stran se přizpůsobí vašim potřebám. Jsou lehčí než plastová, a přesto dobře chrání svůj obsah.

4) Jaká držadla?

U držadla si vyzkoušejte, jestli je pro vás dostatečně dlouhé a zda se dá snadno a hladce zasunout. Vyhnete se tak nepříjemným situacím, kdy k vám na běžícím pásu na letišti přicestuje zavazadlo s poškozeným, či dokonce žádným držadlem. V případě větších zavazadel je více než praktické, je-li vybaveno také dvěma postranními madly pro snadnější zvedání a přenášení.

5) Kolik koleček?

Představte si, kolik času během své cesty strávíte chůzí se zavazadly a pochopíte, že alespoň jedno z nich by mělo mít kolečka - pokud tedy nemíříte do džungle či do hor. Otázkou je, zda dvě nebo čtyři kolečka? "Obě možnosti mají své výhody. Modely se dvěma kolečky se nazývají "upright" a snadno překonají jakýkoliv obrubník, rampu nebo schod. Zavazadla se čtyřmi kolečky otočnými o 360 stupňů se nazývají "spinner". Jejich snadnou manipulovatelnost oceníte na přeplněné ulici nebo letištní hale, kde snadno prokličkujete mezi lidmi. Tento model je vhodný na delší přesuny po rovném povrchu. Můžete jej vést vedle sebe nebo před sebou, ale také táhnout za sebou jako upright," vysvětluje marketingový ředitel firmy Baťa Lukáš Ohanka.

6) Všechno si vyzkoušejte!

Pokud jste si už vybrali typ zavazadla, které vám bude nejvíce vyhovovat, je na čase vybrat barvu, případně vzor. Nejen kvůli tomu je lepší kufr kupovat v kamenné prodejně, kde si ho můžete pořádně prohlédnout a ohmatat. Vyzkoušejte kvalitu držadla, stabilitu a pevnost koleček, ale i hmotnost. "Projděte se se zavazadlem po prodejně, zjistěte, s jakou lehkostí se vám s ním zatáčí. Nezapomeňte také na zapínání a odepínání zavazadla - manipulace se zipem by měl být snadná a příjemná," dodává Lukáš Ohanka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tipy na výlety: Nejzajímavější místa v Česku

Vybíráte dovolenou? Tipy na nejlepší pobyty se slevou

Rodičovské úlety aneb Nechutné rozmazlování dětí penězi

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama