reklama

Jaký je nový Český lev? Hezčí na pohled a stejně nudný

Je pravda, že řekněme alternativní humor moderátorů, džíny a zmačkaná saka hostů i přecpaný raut v Lucerně potřebovaly změnu jako sůl. A od loňska se toho změnilo opravdu dost. Otázkou je, jestli k lepšímu.

Martha Issová
Martha Issová | Foto: Hermína

Je pravda, že řekněme alternativní humor moderátorů, džíny a zmačkaná saka hostů i přecpaný raut v Lucerně (tak vypadaly předešlé ročníky Českého lva) potřebovaly změnu jako sůl. A od loňska se toho změnilo opravdu dost. Otázkou je, jestli k lepšímu.

Petr Vachler, který dlouhá léta Českého lva pořádal, (chce se říct: konečně) odešel, a tak tu byla velká naděje, že se z neformálního večírku pro kamarády konečně stane prestižní a hlavně slavnostní akce. Česká filmová a televizní akademie proto také změnila místo pořádání z Lucerny na Rudolfinum, pozvala oproti minulým ročníkům asi jen třetinu hostů, a dokonce zavedla dress code. 

Do této chvíle tleskáme. A v podstatě jsme víceméně tleskali, i když začaly osobnosti českého filmu v sobotu večer přijíždět před Rudolfinum, jehož schody už od rána zdobil červený koberec. Většina z nich se s nařízeným dress codem, který zněl "black tie", poprala úctyhodně. Vždyť i Jan Hřebejk vyměnil pruhované tričko za smoking, a Karel Roden nepřišel ve svém oblíbeném modrém obleku, který mu sice perfektně padne, ale je spíš "casual". Rovněž on dorazil ve smokingu.

Kdo vyhrál cenu za dress code?

Skoro se až zdá, že větší problém s výběrem šatů měly dámy. Některé se vyšňořily až moc - kupříkladu Klára Issová vypadala, že se jde vdávat, jiné se zase dress code v podstatě vykašlaly - třeba Hanka Vagnerová dorazila v krátkých červených šatech. Jak už je u nás tradicí, nejlépe vypadala Aňa Geislerová a také Martha Issová.

Nadšeni jsme byli i při dosednutí do nádherné Dvořákovy síně, a ještě pár minut po osmé, kdy slavnostní večer několika filmovými melodiemi zahájila Česká filharmonie v čele s naším nejslavnějším dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Potěšil nás i moderátor Marek Eben, ale brzy nám došlo, že na jeho jemný vytříbený humor tu moc prostoru nebude. 

Napsal vůbec někdo scénář?

Celé dvě hodiny jen oznamoval nominace, a zval ty, kdo cenu přidají. A ani ti se často ke slovu vůbec nedostali, a tak se do Rudolfina hnali jen proto, aby řekli: "Dobrý večer!" a přečetli, co mají v obálce. Promluvit směl jen Hynek Čermák, jehož třicet vteřin mělo prodloužit přenos a znamenalo jedinou zábavu toho večera. 

Čtěte také: Nejlepším filmem je Hořící keř. Kdo ještě převzal ceny?

Smutné, skoro se nám začíná stýskat po nevtipných vtipech moderátorů z minulých let, po nichž následovalo jen trapné ticho. Ale aspoň mohli mluvit. Scénárista to měl letos opravdu jednoduché - byl-li vůbec nějaký.

A celému večeru vůbec nepomohlo ani vyhlašování vítězů, které bývá napínavé. Ke vší smůle pořadatelů téměř všechno vyhrál Hořící keř, a tak se i vyhlašování brzy stalo nudným. Prolomit to dokázal jen Jiří Lábus, coby nejlepší herec ve vedlejší roli za film Klauni, a Petra Špalková, coby nejlepší herečka za film Jako nikdy. A také dokumentární film, kde Hořící keř nebyl nominován. I když publikem probíhaly vtípky o tom, že s trochou snahy by se přece dal označit i za dokument...

A jak vtipně poznamenal Filip Rožánek na svém Twitteru, začalo se zdát, že Hořící keř vyhraje snad všechny ceny - Českého lva, Anděla, Slavíka i cenu bez DPH. A možná že noví pořadatalé nemuseli plýtvat silami, aby zachovali tradiční název Český lev, večer se klidně mohl jmenovat Český keř 2014.

Přečtěte si glosu o Českém lvu na Aktuálně.cz >>

Jinými slovy, snaha povýšit Českého lva na slavnostní a vážnější úroveň se rozhodně povedla. Možná až moc. I když nemuset se prodírat přeplněnou pasáží Lucerna, kde se konal vegetariánský, a loni dokonce veganský raut, má také něco do sebe... Na afterparty totiž tentokrát mohli jen opravdoví VIP. Tak snad se alespoň tam vesele bavili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jakub Štáfek: Díky seriálu Ulice si můžu dělat, co chci

Martina má zlato! Co nám o ní prozradila její maminka?

Kuchyně slavných: Kde vaří Madonna, Cher a Rihanna?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama