reklama

Nevšední Silvestr: Jak se slaví v Rusku či na Srí Lance

Silvestr se víc než kterýkoli jiný hodí k poznávání cizích kultur. Pojďte se podívat, jak se slaví příchod nového roku v Rusku, Skotsku, v Madridu nebo třeba na Srí Lance.

Foto: Isifa/Thinkstock

Silvestra nemusíte trávit jen doma u televize, nebo ve stejném baru jako vždycky. Tenhle den se víc než kterýkoli jiný hodí k poznávání cizích kultur a zvyků. Pojďte se podívat, jak se slaví příchod nového roku v Rusku, Skotsku, v Madridu nebo třeba na Srí Lance. 

Můžete tyhle tipy brát jen jako obohacení vašich vědomostí, jako inspiraci na příští rok, ale i jako "poslední kapku", která vás donutí jednat a objednat si last-minute zájezd ještě dnes. Opravdu to jde.

Edinburgh

Královské město Edinburgh je lákavé díky bohaté skotské kultuře. Pyšní se sice krásnou vánoční atmosférou, ale po Vánocích to tu žije snad ještě víc. Silvestr se totiž společně s novým rokem oslavuje až čtyři dny. Edinburský "Hogmanay", jak se ve Skotsku poslednímu dnu v roce říká, je z těchto oslav samozřejmě největší. Stejně jako u nás připadá na 31. prosince, kdy všichni společně vyrážejí do ulic a popíjejí tradiční skotskou whisky. 

Svátek se řadí mezi celosvětově největší akce tohoto druhu, a to od roku 1993, kdy místní městská rada oživila slavnost živou hudbou na Princess Street, jedné z největších městských ulic. "Zdejší netradiční oslavy se nesou ve festivalovém duchu. Celá ulice je obsazena stánky s občerstvením a alkoholem a přímo na ulici hraje živá hudba, program je nabitý představiteli moderní skotské hudební scény i zástupci tradiční hudby. Letošní Nový rok zde otevře například Lily Allen nebo jedna z nejznámějších ryze skotských kapel The Keilidh," popisuje Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Další slávou v řadě je pak novoroční "Dogmanay", což je závod psích spřežení přes Holyrood Park.

Madrid

Španělské hlavní město vás nejprve okouzlí řadou pompézních staveb převážně renesančního stylu, a při silvestrovských oslavách vám přinese pořádnou dávku štěstí. Pokud tedy půjdete na rušné náměstí Puerta del Sol, kde je zvykem při silvestrovském půlnočním odbíjení zvonů sníst s každým úderem hodin jednu bobuli hroznového vína. 

Čtěte také: Kam se schovat před předvánočním stresem?

Komu se podaří v tomto krátkém čase spořádat všech 12 bobulí, bude mít v následujících 12 měsících jen samé štěstí a úspěchy. Madrid se navíc nachází jen asi čtyři až pět hodin od přímořské destinace Málaga, kde lze silvestrovskou dovolenou doplnit o procházky po pláži, wellness procedury nebo skvělé rybí speciality.

Srí Lanka

Najdou se i tací, kdo hlučné a divoké vítání nového roku nemají zrovna v oblibě. Pokud patříte mezi ně, měli byste alespoň jednou v životě touto dobou zavítat na Srí Lanku, kde se totiž oficiálně nový rok slaví až v noci ze 13. na 14. dubna. 

V prosinci se tu navíc teploty pohybují kolem příjemných 25°C, a tak si tu na nějaké Vánoce a silvestrovské oslavy nemusíte ani vzpomenout a místo nich si můžete jít užívat klidu do buddhistických chrámů a paláců. Přípravu chlebíčků zajisté nahradí například potápění nebo windsurfing a na další náročný rok se můžete připravit třeba za pomoci tradiční ajurvédy, která kromě bylinné aromaterapie využívá speciálních dechových protistresových cvičení

Kdybyste si ale přece jen i v letním počasí chtěli vánoční čas trochu připomenout, zajděte na některou z farem s exotickým kořením, kde se běžně pěstuje třeba hřebíček, skořice, kardamon, koriandr nebo kakao. Připít si na nové měsíce můžete symbolicky místní pálenkou arak, vyrobenou nejčastěji destilací datlového vína, které je aromatizované anýzem.

Rusko

Trávíte obvykle Silvestra na horách, protože si tuhle dobu bez sněhu a mrazu nedovedete představit? A co jednou udělat malou výjimku a užít si pořádnou zimu v některém z ruských měst? Výhodou může být, že sice vyrazíte po Vánocích, ale tady vás čekají ještě jedny. 

"Ruské novoroční veselí je typické tím, že rodina nejdříve slaví doma. Zajímavé je, že tu nesmí chybět vánoční stromeček neboli jolka společně se vzájemným rozdáváním dárků. Silvestr je tak spojen s naším klasickým Štědrým dnem. Například v Moskvě se pak oslavy před půlnocí přenesou na Rudé náměstí, ozářené pompézním ohňostrojem," popisuje Michal Tůma.

Neúspěchy s kladením novoročních předsevzetí lze v Rusku nahradit místními tradicemi, mezi které patří například vyslovení tolika přání, kolik zazní úderů orloje. Někteří místní dokonce píší svá přání na kousek papíru, který spálí a přidají do šampaňského, se kterým si připíjejí. Věří, že se tak všechna splní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přestala jíst sladké a pít kolu. Zhubla 44 kg za 5 měsíců

Tereza Maxová: Viděla jsem zabíjení velryb

14 největších lží, kterými rodiče balamutí děti

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama