reklama

Guru Jára zaslouží uznání, říká jeho věrná žákyně

Obsáhlý rozhovor s obdivovatelkou a žákyní guru Járy o jeho spirituální nauce a různých zajímavých momentech jeho života.

Guru Jára vyučuje v Asii
Guru Jára vyučuje v Asii | Foto: Dagmar Světlovská

Guru Jára, samozvaný esoterický mistr tantry, jehož praktiky a učení paradoxně "zpopularizovala" hrst žákyň, které ho nařkly ze znásilnění či nedobrovolného rituálního sexu při takzvaném "odháčkování". Jaroslav Dobeš (44) alias guru Jára byl odsouzen na 9 a půl roku nepodmíněně, trest však nenastoupil a zmizel.

Když 18. května guru Járu zadržela filipínská policie, pro jeho věrnou a letitou žákyni i obdivovatelku to byla těžká rána. Dagmar Světlovská se s Jaroslavem Dobešem stýká 17 let, byla na většině jeho seminářů, cestovala za ním i na "tajná" místa v Asii. Zná proto dokonale jeho učení i osobnost a ochotně nám prozradila mnoho zajímavostí z jeho života.

Jak a kdy jste poznala Jaroslava Dobeše alias guru Járu?

Guru Járu jsem poprvé potkala v roce 1998. Kamarádka novinářka mi doporučila jeho seminář ve Zlíně. Věděla, že si mapuji vznikající léčitelskou scénu a vzhledem ke svým schopnostem vnímat neviditelné energie dokážu odhalit šarlatány. Absolvovala jsem v té době mnoho nejrůznějších seminářů a většina lidí vydávajících se za duchovní učitele nebo léčitele jen papouškovala, co někde vyčetli. Guru Jára byl úplně jiný, skutečný odborník. Člověk se schopnostmi a znalostmi, jaké jsem si do té doby nedokázala představit.

Jaký máte vztah?

Od prvopočátku až dodnes je to vztah mistr-žák. To znamená, že jezdím na jeho semináře a on mne učí. Stejný vztah měl i se všemi ostatními lidmi nejrůznějšího věku a vyznání, muži i ženami, s nimiž se stýkal. Jeho život se vymyká všem běžným představám, a to včetně vztahů.

Guru Jára je velice přátelský, ale všichni vědí, že jde o mistra a je nezbytné zachovávat určitý "protokol" při setkávání s ním. V praxi to znamená například, že je nepřijatelné dotýkat se ho nebo mu pokládat otázky, pokud on sám předem nedá souhlas. Celý jeho život je práce s energií - energiemi. Hovorem o čemkoli člověk ztrácí energii a soustředění. Velkou částí setkávání s guru Járou proto bylo oboustranné mlčení.

Jaký je GJ člověk?

Tajemný, neuvěřitelně vzdělaný v mnoha spirituálních i uměleckých oborech, nesmírně lidský a pravdivý. Vždy laskavý, ohleduplný, moudrý, má rád humor. Ale také je přísný. Pamatuji si, jak na jedné akci v horách pohrozil vyhazovem každému, kdo zlomí třeba jen jediné stéblo vysokého kapradí, které rostlo na okraji lesa. Guru Jára respektuje a chrání všechny živé bytosti. Nikdy ale nic nepřikazoval ani nazakazoval, jen doporučoval. Každý měl svobodu se jeho doporučeními řídit nebo z akce odejít. Vše, co guru Jára učil, také sám žil.

Guru Jára má vědomosti, které jsou v Evropě i Asii dosud neznámé. Například vnímání barev podle slavného Vasilije Kandinského, které nás učil převádět do práce s energiemi, bylo fascinující. V Indii se k němu chodili učit jógu i místní významní učitelé jógy. Guru Jára totiž dokáže propojovat dávné nauky s moderním stylem života a je v tom nepřekonatelný. Procestoval mnoho zemí světa jako poutník, má proto velký respekt ke všem lidem, bytostem, náboženstvím a formám víry.

V čem spočívala duchovní cesta či duchovní pomoc GJ ostatním lidem, čemu GJ věřil a spolu s ním i jeho žáci?

Guru Jára se vždy hlásil k tantrické víře, jejímž základem je přesvědčení, že vše na Zemi je propojeno životadárnou božskou energií, která prostupuje hmotou i živými bytostmi, a s touto energií je možné pracovat a transformovat ji a kultivovat. Jeho výuka a pomoc lidem spočívala ve zprostředkování odpovědí na otázky Kdo jsem? Jaký je smysl mého lidského života? apod. Lidem pomáhal, aby si uvědomili, jaká je jejich životní cesta, proč se narodili, jaký je jejich úkol v tomto životě apod. Dokázal každému jednotlivci podle jeho založení a přesvědčení vytvořit a zprostředkovat praktické situace, které ho dovedly k tomuto poznání zcela originálním způsobem. Učil nás také, jak si nevytvářet špatnou karmu a tím i budoucnost škodlivým chováním.

Vy sama jste byla součástí "sekty", chcete-li duchovního směru, který Jaroslav Dobeš praktikoval?

Guru Jára nikdy nemluvil o sektě, ale o tom, že každý člověk je svobodný a má právo na svoji originální životní cestu. Jeho heslem bylo: "Nenechte hlubinu vašeho života uvíznout na mělčině veřejného mínění." Sektu z jeho studentů a příznivců udělala až média a guru Jára i my, jeho studenti, se prostě jen hlásíme k tantrické víře, protože jakákoliv práce s jemnohmotnými energiemi včetně léčitelských technik, meditací či modliteb, cvičení jógy apod. je ve své podstatě praktikováním tantry. Tantra je duchovní věda a je základem všech náboženství.

Jak často jste byli v kontaktu?

Několikrát do roka jsem se s guru Járou setkávala na jeho víkendových seminářích a vícedenních letních akcích. Víkendy byly v průměru čtyři do roka a sedmi- až desetidenní workshopy v létě měly jeden až čtyři turnusy. Občas se stalo, že i mimo semináře si pozval guru Jára pár lektorů školy Poetrie do některé z čajoven, aby s nimi probral organizační záležitosti jeho akcí.

Kdy vznikla duchovní škola Poetrie založená guru Járou?

Vznik Poetrie se datuje do roku 1996. Škola se potupně vyvíjela, až dosáhla podoby školy vysokoškolského typu, jaký známe například z USA. Měla tři katedry Aurarelax(R) (jóga+ filozofie), Astromóda(R) (astrologie) a Artantra(R) (feng shui). Já jsem byla lektorkou Poetrie od roku 2004 do roku 2010, kdy škola kvůli brutální mediální šikaně guru Járy a jeho žáků zanikla.

Když GJ začal s praktikováním své životní filozofie v ČR, kolik fanoušků, fanynek, resp. "klientů" míval?

První veřejné přednášky a semináře začal guru Jára pořádat v roce 1996. Já jsem přišla až v roce 1998 a to na jeho víkendových akcích, které se odehrávaly ve velkých sálech tělocvičen, kulturních domů či zámků, bývalo vždy plno. Nedokážu odhadnout, jestli se sešlo kolem 60, nebo 100 lidí. Asi něco mezi tím. Samostatné osobní konzultace pro zájemce v ČR neposkytoval, ty dělal pouze pro zahraniční klienty. V ČR se s ním lidé mohli setkat výhradně na přednáškách nebo seminářích pro veřejnost. Přijít mohl kdokoliv. Na letních vícedenních akcích měly jednotlivé turnusy podobné počty lidí, tj. 60 až 100 mužů a žen na jeden turnus.

Kolik lidé platili za jeho učení?

V roce 1998 stál víkendový seminář 550 korun. Později se cena zvedla na 1600 Kč a nakonec v roce 2010 na 2400 Kč. Letní desetidenní akce včetně ubytování a jídla stála na počátku kolem tří tisíc korun a později 7350 korun. Tato cena se za posledních více než deset let nezměnila. Jiné placené "služby" neposkytoval. Až někdy po roce 2010 zveřejnil možnost nechat si u něj udělat osobní Astrofocus(R), tj. unikátní technikou zpracovaný obraz duše promítnuté ve vlivech natálního horoskopu. Osobní Astrofocus koláž stojí v současnosti 750 eur.

V čem spočívá slavné odháčkování?

Všichni účastníci seminářů GJ o existenci tajné duchovní techniky "odháčkování" věděli. Tantrik během tohoto rituálního, energetického a fyzického spojení s ženou dokáže zbavit ženu jejích tantrických háčků od exmilenců. Osvobodí ji tím od energetického zotročení expartnery, kteří doživotně skrze háčky kradou ženě její nejlepší energii, karmu, šťastný život. Nikdy jsem ale nebyla svědkem toho, že by guru Jára někomu nabízel odháčkování, a to jsem byla až na pár výjimek na všech akcích Guru Járy pořádaných v ČR od roku 1998 do roku 2010.

Můžete, prosím, popsat, jak samotné odháčkování probíhalo, co mu předcházelo?

Odháčkování se nikdy nikde neodehrávalo veřejně a už vůbec ne ve skupinách. Skupinové odháčkování ani není možné, protože většina žen má v sobě více než 14 háčků, a to je maximální počet, který je tantrik schopen odstranit během jednoho rituálu bez rizika, že přijde o život. Při odháčkování tantrik riskuje svůj život, protože exmilenci žen se svých energetických otrokyň nevzdávají dobrovolně a tantrik musí vybojovat svobodu ženy i v astrálních světech.

Při samotném rituálu tantrik nejdříve medituje na lůno ženy a žena zvedá svoji energii dýcháním do pánve, aby dosáhla potřebného sexuálního vzrušení, které umožní tantrickou práci. Tantrik pak opatrně vloží svůj nástroj - lingam (penis) do ženy a skrze něj za pomoci bytostí z jiných světů vysaje z ženiny jóní (vulvy) parazitické háčky. A protože do svého těla fyzicky nasál to nejodpornější z nejhorších ženiných partnerů, odháčkovaná žena pak v tantrikovi vidí obraz toho, co na svých mužích nejvíc nesnášela.

Odháčkování je tedy nejen extrémně riskantní úkon ohrožující život tantrika, ale navíc ženy někdy svého „osvoboditele z otroctví jiných mužů" nějaký čas i nenávidí. Většina žen je ale dostatečně inteligentních na porozumění iluzi této "zrcadlové" nenávisti, která postupně vymizí. Po vymizení iluze nenávisti zažívá žena nepředstavitelnou úlevu, radost a štěstí, které odstranění parazitických háčků vždy přináší.

Podstupovaly ženy odháčkování dobrovolně?

Která žena by se nechtěla zbavit svého otroctví, v němž její život a štěstí vysávají její exmilenci? Každá o tom snila. A podobně jako některé fanynky na koncertech slavných zpěváků udělají cokoliv, aby se procpaly do šatny a ještě lépe do postele obdivované hvězdy, tak podobně lákala dívky sláva guru Járy. Nabízely se mu na potkání a před jeho dveřmi při seminářích často sedávala "ochranka" mající zajistit jeho soukromí před vlezlými "fanynkami" z řad studentek.

Vy sama jste byla GJ taktéž odháčkována? Pokud ano, co vám to přineslo?

Odháčkování je rituál, který má stejně jako všechna duchovní cvičení u každého člověka originální průběh. Prožitky vyšších duchovních stavů, které během nich člověk prožívá, se nedají vtěsnat do slov, a proto zůstávají tajné. Slova nedokážou obsáhnout prožitek.

Navíc žádná z žen, které se dostalo té výsady projít odháčkováním, o svých zážitcích nikdy veřejně nemluvila. Nikdo proto nevěděl, komu se této milosti dostalo a komu ne. Jen některé dívky zničehonic neuvěřitelně zkrásněly, díky tomu, že se v nich uvolnila zablokovaná energie a díky tomu se jim následně také začalo v životě obrovsky dařit. Našly báječného partnera, skvělou práci, doslova zářily. Proměna "ošklivého kačátka" v "líbeznou labuť" byla nepřehlédnutelná i pro slepce.

Znamená to tedy, že i kdybyste odháčkování podstoupila, nikomu, tedy ani mně, byste se s tímto zážitkem nesvěřila?

Ne, nesvěřila. Odháčkování je výsostně intimní záležitost a fyzický prožitek i duchovní rozměr tohoto rituálu je prostě nesdělitelný slovy. Je to podobné, jako kdybych zkoušela popsat vůni záhonu s mnoha barevnými rozkvetlými růžemi. Slova nestačí, aby člověk pochopil, musí si přivonět.

Jak si vysvětlujete, že se některé ženy rozhodly hnát GJ ke spravedlnosti a obvinit ho ze znásilnění?

Vzpomínám si v této souvislosti na příběh mého známého, učitele na umělecké škole, kterého obvinila čtrnáctiletá žačka, že ji sexuálně zneužíval. Detailně popsala jejich údajná mnohočetná sexuální pohlavní spojení. Tchán obviněného muže zmlátil do bezvědomí, manželka mu utekla a požádala o rozvod. Teprve o několik měsíců později se během soudu odhalilo, že žačka je panna a že si vše vymyslela, aby se pomstila učiteli za jeho nezájem. Domnívám se, že ženy, které vznesly obvinění proti guru Járovi, měly podobný motiv.

V čem je podle vás odsouzení GJ nespravedlivé?

Soud se vyhýbá tomu, že jde o náboženskou praxi a duchovní rituál, ale zabývá se jen údajným fyzickým násilným aktem. Je to podobně absurdní, jako kdyby křesťané museli u soudu obhajovat, proč věří v neposkvrněné početí Panny Marie. Duchovní rituály jsou záležitostí víry a každý má právo věřit, v co chce, jak nám to zaručuje Ústava ČR.

V případě guru Járy soud tedy porušuje Ústavou ČR nezadatelné právo na svobodu vyznání a praktikování své osobní víry. Soud se nezákonně snaží prosadit materialistickou víru jako jedinou státem uznávanou ideologii a její pohled na tantru. Materialismus je náboženství jako každé jiné, jen místo boha uctívá peníze a místo kostelů si staví supermarkety.

Navíc ani já ani řada mých kolegyň z řad lektorek školy Poetrie nikdy nebyla vyslechnuta policií. U soudu navíc svědčil sexuolog, a ne odborník na tantru, a to je stejné, jako by se astronom vyjadřoval k otázkám astrologie.

Když GJ zmizel z ČR, aby se vyhnul soudnímu procesu, byla jste s ním stále v kontaktu?

Guru Jára nikdy nezmizel z ČR, protože tu nikdy dlouhodobě nepobýval. Ve svých 18 letech (na jaře roku 1989) emigroval z ČR, aby mohl svobodně studovat duchovní nauky. Cestoval po celém světě jako putující mnich, meditoval v horách, studoval v klášterech Tibetu i ve Vatikánu a na mnoha dalších místech. Poté, co dosáhl plného osvícení a následně nejvyššího tantrického zasvěcení, se občas od poloviny devadesátých let objevoval vždy jen nakrátko v ČR. Přijížděl pouze na semináře a zase odjížděl neznámo kam. Pracoval v řadě zemí světa, ale o svých cestách a práci v zahraničí se zmiňoval jen občas a okrajově. Pokaždé když přijel do ČR, nikdo z nás nevěděl, jestli to není naposledy, co ho vidíme.

Od roku 2006 už ČR nenavštívil a se studenty byl v kontaktu jen skrze svoje dálkové kurzy Spiritual trekking(R) a Astrofocus(R)kurz. Obvinění z údajného znásilnění zveřejnily TV Nova a TV Prima až v lednu 2010. Je s podivem, že se ženy rozhodly obvinit guru Járu až 4 roky poté, co přestal jezdit do ČR, tj. v době, kdy si uvědomily, že už ho asi nikdy neuvidí.

Můžete popsat, jak GJ v zahraničí začínal, jak hledal a našel finální místo, kde se usadil? A proč zrovna tam?

Začátky práce guru Járy v zahraničí se datují do počátku devadesátých let minulého století, ale žádné podrobnosti o ní nevím. Osobně jsem se setkala s několika jeho žáky z USA a zemí západní Evropy, ale o práci guru Járy v zahraničí jsme spolu nikdy nemluvili. Guru Jára také nikdy nehovořil o tom, že hledá nějaké konkrétní místo, kde by pracoval trvale. I jeho ašrám v Asii je místem, kam jezdí studenti z mnoha zemí světa, ale guru Jára přichází pouze na některé programy v rámci workshopů. Odkud přichází, kam odchází a jestli někde žije dlouhodobě, nikdo neví. Guru Jára je jako vánek. Když je dobrá energie ve skupině lidí, kteří přijeli na workshopy, tak se objeví, když je energie skupiny lidí příliš nízká, na program nepřijde.

Z čeho GJ v zahraničí žil? Přispívali mu na živobytí jeho klienti, přátelé, fanoušci?

Guru Jára žije životem, jaký si většina lidí nedokáže představit. Podobá se životu putujících mnichů a mistrů, jakými byli třeba Milarepa, Naropa, Marpa a další dávní mistři, jejichž příběhy známe dnes už jen z legend.

O peníze se nikdy nestaral, vybíral je vždy někdo z organizátorů té které akce. Předpokládám, že podobně to měl zařízené i v zahraničí. Lidé jezdili za guru Járou kvůli jeho naukám, ne aby zkoumali jeho finance. Vzhledem k tomu, že po celém světě se pořádají prodejní výstavy jeho astrofocus(R)Art koláží a o jeho díla je prý velký zájem, je možná právě toto zdroj jeho příjmů. To je ale jen moje domněnka.

Podporovala jste ho i vy?

Jestli je podporou, na kterou se ptáte, upečení koláče s malinami z mé zahrady, který mu moc chutnal, pak ano, podporovala jsem ho.

Cestovala jste za ním do Asie? Jak často a na jak dlouho?

Ano, měla jsem možnost se s guru Járou setkat v Asii i navštívit jeho ašrám. Další podrobnosti o mém studiu v zahraničí ale v tuto chvíli nechci zveřejnit. Až přijde správný čas, určitě to udělám.

Jak GJ v Asii (na Filipínách) žil, čím se živil, do jaké míry se věnoval praktikování tantry?

Nauky, které Guru Jára v Asii vyučoval, jsou tajné, k dispozici je dostali pouze účastníci workshopů a já nemám právo zveřejňovat podrobnosti. Mohu jen uvést, že se jednalo o práci s léčivými energiemi, meditace a další druhy asketických technik patřící do tantry pravé ruky. Tantra levé ruky, tj. duchovní sexuální techniky, se nepraktikovala.

Tajil GJ místo svého pobytu?

Guru Jára nikdy nikomu nesvěřoval, kudy cestuje, kterými zeměmi a jak dlouho se kde zdržuje. Jeho putování světem bylo a je dodnes tajemstvím, součástí osobního soukromí. Někdy sám vyprávěl o některých svých cestách a jednou do roka zval nejlepší studenty na tzv. Velkou pouť po zahraničních významných duchovních místech. Víc o jeho putování světem nevím.

Na workshopy v zahraničí sice nejlepší studenti jeho kurzů dostávali pozvánky, ale nikdy nikdo stoprocentně nevěděl, kdy a jestli se guru Jára objeví na určeném místě, nebo se místo konání během cesty změní. Guru Jára je nepředvídatelným mistrem okamžiku a v tomto duchu vede i všechny semináře a workshopy.

Nepřispěli k jeho dopadení paradoxně jeho přívrženci tím, že veřejně komentovali jeho aktivity a nakonec prozradili i místo jeho pobytu?

Uznávaný český mystik Eduard Tomáš kdysi řekl: "Mystik se stane skutečným mystikem teprve ve chvíli, kdy musí čelit protivenstvím materialismu." A stačí se podívat do historie - Ježíš také věděl, že si pro něho přijdou do Getsemanské zahrady, že ho ukřižují, a přesto se neskrýval, neodešel a nechal se zatknout římskými vojáky, předvést před soud a naplnil tak svůj bohem předurčený osud. Guru Jára udělal totéž, jen Římany zastoupili Filipínci a místo železnými hřeby na kříž ze dřeva ho nyní přibíjejí zlými pomluvami na internet.

Jak a kdy jste se o jeho zadržení dozvěděla? Jak to na vás zapůsobilo?

Jako všichni ostatní, ze zpravodajství na internetu v pondělí 18. 5. dopoledne, tj. tři dny po jeho zatčení. A jak to na mne zapůsobilo? Asi jako na Marii, když viděla Ježíše zbitého a zkrvaveného, jak jde na Golgotu. Vím a rozumím tomu, jakou oběť guru Jára právě přináší, aby osvobodil od těžké karmy mnoho lidí, jaký úděl na sebe bere tím, že se dobrovolně nechal zatknout, ale přesto mi to trhá srdce na kusy.

Má GJ děti, oficiální přítelkyni, rodinu?

Soukromý život guru Járy byl vždy tajemstvím a já se nikdy na tyto jeho výsostně soukromé záležitosti neptala. Pamatuji se pouze, že před lety řekl, že je vázán "vyššími" povinnostmi danými osudem a o jeho soukromém životě rozhoduje jeho "vyšší" poslání.

Jste připravena GJ hájit a obhajovat jeho činy z působení v ČR před x lety?

Ano. Člověk, který riskuje svůj život, abych mohla žít šťastně a svobodně život svůj, si zaslouží, abych udělala totéž. Ano, jsem připravena hájit dobré jméno a čest guru Járy před jakýmkoliv tribunálem kdekoliv na světě.

Jste v kontaktu či znáte osobně některé ženy, které byly GJ znásilněné, nebo to alespoň tvrdí?

Nemám tušení, kdo jsou ty ženy. Soudní přelíčení probíhalo s vyloučením veřejnosti a média o jejich totožnosti také mlčí. Neznám žádné ženy, které by si někdy stěžovaly na guru Járu. Pouze televize v roce 2010 prý odvysílala svědectví žen uvádějících, že se o údajných divných praktikách na seminářích guru Járy údajně dověděly až od policistů při výslechu, ale samy měly jen pěkné zkušenosti.

Co si o vznesených obviněních vůči GJ myslíte?

Jsou vykonstruovaná a jejich cílem je diskreditace duchovních nauk. Zinscenovaný proces s guru Járou podle mne má degradovat význam duchovních nauk, jako jsou jóga, tradiční čínská medicína, bojová umění, feng shui, astrologie apod. a připravit půdu k jejich zákazu tak, jak tomu bylo za socialismu.

Zaslouží si GJ trest?

Zasloužil si Ježíš ukřižování? Dva tisíce let uctívají Ježíše miliony lidí, a přesto ho v jeho době obvinili stejně absurdně jako dnes guru Járu a pak Ježíše i ukřižovali. Za co? Za to, že hlásal nauky, které dodnes pomáhají lidstvu. Za co chce kdo trestat guru Járu? Za to že vede lidi od běžně praktikovaného pouhého sexuálního uvolnění k vyšší nauce o skutečné tantře a odhaluje pravdu o spojení ženy a muže, které se může stát modlitbou a duchovní cestou do vyšších spirituálních stavů a možná i k osvícení? Má odpověď zní ne, guru Jára si nezaslouží žádný trest, patří mu pocty a uznání.

Je GJ již v ČR?

Na to se musíte zeptat policie, to opravdu nevím.

Hodláte svůj život dále spojovat s GJ, i poté, co pravděpodobně nastoupí svůj trest?

Ano. Guru Jára je tím nejslušnějším, nejlaskavějším a nejmoudřejším člověkem, kterého jsem kdy potkala, a to jsem se za dobu své práce novinářky setkala s mnoha velmi zajímavými osobnostmi z nejvyšších společenských, podnikatelských i uměleckých kruhů. Guru Jára je avatar (božské vtělení do lidského těla), stejně jako byl svého času Ježíš.

Možnost žít živou víru s živým mistrem, a ne jen čerpat z mrtvých textů starých knih, měli lidé možnost naposledy před dvěma tisíci lety. Proto se nikdy nepřestanu veřejně hlásit ke svému mistrovi, ke guru Járovi. Setkání s ním je to nelepší, co mne kdy v životě potkalo, a jeho učení tím nejvzácnějším, co je v duchovnu v současnosti k dispozici. Guru Jára transformuje tisíce let staré duchovní nauky do podoby, která odpovídá potřebám současného moderního člověka, je pro něho srozumitelná. A to je vzácné, velmi vzácné.

Na závěr je nutné podotknout, že Vrchní soud v Olomouci před několika dny rozsudek nad GJ a jeho asistentkou zrušil a nařídil, aby případ znovu projednal zlínský krajský soud. Znamená to, že o Járovi ještě uslyšíme a možná se jeho kritici i fanoušci dočkají ne/milého překvapení…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Účesy, které vstoupily do historie: Daly by se nosit i dnes?

Foto reportáž z porodu císařským řezem. Dojemné...

Gisele Bündchen končí: Jak šel čas s nejlépe placenou modelkou světa?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama