reklama

7 důvodů, proč je dobře, že se blíží podzim

Prázdniny skončily a moc teplých dnů už asi letos nebude. Jaké to má výhody?

Foto: Thinkstock

Prázdniny skončily a moc teplých dnů už asi letos nebude. Než se nad tím rozlítostníte jako většina lidí, je dobré si připomenout, že i konec léta má své výhody. Možná nakonec zjistíte, že se vlastně podzimu už nemůžete dočkat.

Aby bylo jasno, i my léto milujeme, dlouho se na něj těšíme a pak na něj dlouho vzpomínáme. Jenže všechno je třeba brát pozitivně, a tak si uvědomujeme, že i přichod podzimu má něco do sebe. Nevěříte? Přečtěte si následujících sedm bodů a jistě budete nakonec souhlasit.

1) Stres z odhalování

I ty nejkrásnější a nejštíhlejší ženy mají celkem často problém s tím, když se mají svléknout do plavek. Co teprve ty, které modelky připomínají jen velmi vzdáleně. Tohle léto navíc bylo v tomhle ohledu extrémní. Ani si nepamatujeme, kdy bylo naposledy tolik tropických dní, a tím pádem i možností koupat se a vystavovat svou postavu, jako letos. A nejde přitom jen o plavky. Ale léto zkrátka nejde přežít v dlouhých kalhotách a ve svetru. Je třeba vytáhnout krátké sukně, tílka, šortky... 

2) Starost o děti

Dětem skončily prázdniny, a tak se o ně postarají ve škole. Vy se tím pádem nemusíte stresovat, kdo je bude tak dlouho hlídat, k jaké babičce je pošlete, a která je jak zkazí. Nemusíte shánět žádné tábory, plýtvat svou dovolenou a ještě vymýšlet nepřekonatelné zábavy, které je stejně zabaví maximálně na dvacet minut.

3) Automatická pomalost

Někdo si sice libuje v tom, že se přes léto všechno zpomalí, a nikde se víceméně nepracuje, protože všichni "čerpají dovolenou" (také máte na to slovní spojení už alergii?), ale když potřebujete něco zařídit, jste nahraní. Všechno trvá dvakrát tak dlouho, a zároveň jakoby platilo, že je v létě dvakrát větší pravděpodobnost, že se něco rozbije, pokazí a náprava bude záviset na někom, kdo prázdniny tráví na cestě kolem světa.

4) Stres z dovolené

O tom, jak člověka stresuje dovolená, by se daly napsat celé knihy. To, že najednou vypadneme z každodenního stresu a nemusíme nic dělat, může mít i negativní dopady. Začneme místo práce řešit vztahy a z dovolené se někdy vracíme s velmi zásadním rozhodnutím. Jsou i páry, které se sice hned nerozchází, zato se na dovolené hádají ještě mnohem víc než doma.

Kromě toho funguje dovolená i jako finanční stres. Nejprve se honíme za tím, abychom na ní měli, a když už na ní jsme, dost často se stresujeme tím, co všechno si tam můžeme dovolit, a co už by nás zruinovalo. Po návratu pak možná tak jako tak vzdycháme, že na tohle teď nemáme, jsme přece po dovolené.

A co víc, všichni pořád někam jezdí, a spousta lidí má pocit, že musí druhé svou dovolenou trumfnout. Když pak zjistí, že někdo odjel na druhý konec světa, zatímco oni skončili zase jenom v Chorvatsku, případně na chalupě, je jim z toho smutno, i když se předtím na tu chalupu vlastně těšili. Takže i tyhle vnitřní boje zase na nějaký čas odpadají.

5) Jiný vzhled

Samozřejmě že opálená kůže vypadá zdravě a opálené tělo štíhleji. Jenže kdo se má pořád hlídat, aby to s opalováním nepřehnal, a nevypadal jako uhlík z táboráku, či rudý jako rak? Na tom totiž nic sexy není, a ještě k tomu to bolí. 

Čtěte také: Horoskop na září 2015: Jaký bude začátek podzimu?

Jenže s opálením najednou přichází i další problém - najednou vám vaše obvyklá líčidla nesedí. Make-up je světlejší, o korektoru ani nemluvě. Teď co s tím? Máte snad kvůli těm několika týdnům utrácet za tmavší kosmetiku, nebo dál používat světlou a mít obličej bílý, zatímco celé tělo je bronzové?

Samozřejmě se nemusíte líčit vůbec, opálená pleť to často nepotřebuje. Jenže sluníčko zase rádo "vytahuje" všechny pupínky, takže čím je potom zakrýt? Už aby byl podzim a všechno se vrátilo do normálu.

6) Kumulace davu

Léto a zejména prázdniny mají tu nevýhodu, že na všech hezkých a příjemných místech jsou i ve všední dny davy lidí. Pokud si tedy chcete něco důkladně prohlédnout, případně mít u památek či v přírodě klid, musíte počkat na školní rok. Pak už si zase můžete jezdit, kam se vám zachce, a všude to najednou bude příjemnější. 

7) Výčitky svědomí

Znáte ty dny, kdy venku svítí sluníčko, obloha bez mráčku a všichni nadšeně běží ven, zatímco vám se ani trochu nechce? Jenže běžíte taky, protože kdybyste neběželi, budete mít výčitky svědomí, že ležíte doma na gauči, zatímco venku je tak krásně.

Přitom až to na vás přijde na podzim, můžete klidně celý den zůstat v posteli, protože co byste dělali venku, když je tam zima a prší? Navíc konečně můžete sledovat seriály od rána do večera a nemusíte čekat, až se setmí, protože je venku pod mrakem a sluníčko vám nesvítí na televizi či do monitoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejste úspěšní? 5 signálů, že ztrácíte sebevědomí

Muž oslepl kvůli kontaktním čočkám. Jsou nebezpečné?

Nejdrsnější hasič světa: Co si myslí o dnešních mužích?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama