reklama

Stella McCartney navrhla podprsenku pro ženy po mastektomii

Stella McCartney se opět mění svět. Novou podprsenkou ukazuje, že mastektomie není ostuda.

Foto: Profimedia.cz

Stella McCartney se opět pokouší měnit svět, samozřejmě k lepšímu. Po všech svých projektech na ochranu zvířat a životního prostředí teď přichází s další novinkou, která má pomoci ženám, co si prošly rakovinou prsu a byly nuceny podstoupit dvojitou mastektomii.

V nové kolekci britské návrhářky se totiž objevila i podprsenka navržená speciálně podle potřeb těchto žen. Má jemnou světle růžovou barvu a decentní bílý květinový vzor. Kvůli pohodlnosti se zapíná vepředu na zip.

Stella se tak snaží poukázat na to, že i v takové situaci si mohou stále připadat velmi žensky a nemusí se ochuzovat o krásné prádlo. Kromě toho je však podprsenka vyrobena ze speciálního materiálu, který usnadňuje hojení.

Krásná v každé situaci

"Chtěli jsme ukázat, že i podprsenka, která byla doteď tabu, může být krásná," svěřila Stella McCartney deníku Telegraph. "Chtěli jsme dokázat, že pořád můžete být ženou, cítit se krásná a dělat úplně všechno, co dřív," popisuje a dodává, že se odmítá smířit s tím, že společnost raději zavírá oči a odmítá akceptovat ženy, které kvůli rakovině přišly o prsa.

Chce tedy ukázat, že mastektomie může být běžnou součástí života a že to není nic, za co by se žena měla stydět. Přesto peníze z prodeje podprsenky půjdou nadaci Hello Beautiful, která pomáhá právě ženám s rakovinou prsu a pokouší se nemoc odhalovat včas, aby případů mastektomie bylo čím dál méně.

Důvod, proč se Stella dlouhodobě věnuje i této problematice, je jasný. Rakovině prsu totiž v roce 1998 podlehla i její maminka, Linda McCartney. Nebylo jí tehdy ještě ani 57 let.

Čtěte také: Rakovina na červeném koberci: Hvězdy, které vyhrály

Přestože případů, kdy by rakovina prsu zabíjela, je díky osvětě, prevenci, všem možným screeningům a velkému vývoji v léčbě čím dál méně, stále platí, že touto nemocí onemocní každá osmá a devátá žena. Vyskytnout se přitom může prakticky kdykoli - zhruba sedm procent případů hlásí ženy mladší 40 let.

Asi nemusíme připomínat, že by preventivní vyšetření na mamografu měla podstoupit každá žena starší 45 let, a to každé dva roky. Vyšetření přitom hradí pojišťovna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se děje v těle při nákaze HPV viry

Pozor na nemoc od koček: Mění mozek i chování

Trendy v plastice: Prsa poletí vždy, ale nesmí trčet

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama