reklama

Znásilnění? Může se to stát i vám, varuje fotografka

Originální kampaň bojuje proti předsudkům spojeným s oběťmi znásilnění.

Foto: Facebook.com/Rory Banwell

Už od roku 2014 bojuje australská fotografka Rory Banwell proti sexuálnímu násilí a předsudkům s ním spojeným. Až na začátku letošního roku ale její fotografie polonahých žen a několika mužů obletěly svět. A tak se chystá jejich pokračování.

Všechno začalo ve chvíli, kdy Rory a její manžel Alex zjistili, že čekají dítě. "Tehdy Alexovi někdo doporučil, že je nejvyšší čas pořídit si zbraň. A to z důvodu, že se nám narodí dcera a my ji musíme chránit. Šokovalo mě, že sexuální násilí je natolik běžnou věcí, že někoho obavy z něj napadnou dokonce ještě dřív, než se dívka narodí," svěřila Rory australskému vydání deníku Daily Mail.

Tahle zkušenost ji přesvědčila, aby proti téhle situaci začala bojovat. Nafotila proto sérii fotografií polonahých žen a mužů, jejichž těla nesou důležité vzkazy, které upozorňují na nejčastější mýty a předsudky, které kolem znásilnění ve společnosti napříč národy kolují.

Jsem modelka, a přesto si o to neříkám. Jedině ano znamená souhlas. Ne znamená ne. Obviňujte pachatele, ne oběti. Alkohol není omluva. Móda není výzva. Ticho skrývá násilí. Jen jedno ze šesti je oficiálně nahlášeno. Že jsem nahá, neznamená, že jsem to dovolila. Nikdo si to nezaslouží.

Všechna tato hesla mají donutit veřejnost, aby si uvědomila, že to, co si doteď myslela o znásilnění nebo jeho obětech, je dost možná velký mýtus.

Není totiž pravda, že si žena nějakým svým chováním o znásilnění koleduje. Není to omluvitelné, ani když nosí krátkou sukni či výrazné líčení, stejně jako si o to neříká, když má například homosexuální či bisexuální orientaci.

Pachatelem navíc většinou bývá někdo, koho žena celkem dobře zná. Stereotypní představa o neznámém útočníkovi v parku je tedy spíš mylná.

Čtěte také: 6 mýtů o znásilnění, které je třeba vyvrátit

Součástí kampaně se stali i muži. Někteří upozorňují na to, že i oni by měli chránit práva žen a šířit osvětu, jiní nabádají ženy, aby nemlčely, když jim někdo ublíží. Našli byste tu i fotku muže, který drží miminko a na prsou má nápis: "Vychovám svého syna jinak." 

Další spolu se svou partnerkou bojuje proti jednomu z nejrozšířenějších předsudků: "Obviňujte pachatele, nikoli oběti."

Na jedné z fotek je i sama Rory - těhotná, rovněž jen ve spodním prádle a prsa jí zakrývá cedule s nápisem: "Nechci přivést svoji dceru do společnosti, která akceptuje sexuální násilí."

Fotografka na svém facebookovém účtu v pátek zveřejnila výzvu, aby se každý, kdo se chce ke kampani přidat, dorazil 13. února do jejího ateliéru, kde se budou fotit další fotky s výzvou na těle. Tak kdybyste náhodou měli cestu do Austrálie, stavte se.

Vyjádřit podporu však můžete třeba i na facebookové stránce kampaně s názvem Still Not Asking For It.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výročí Olgy Havlové: Celý život sama sebou

Přátelé se vrací. Co jste o nich (ne)věděli?

Můj muž je závislý na sexu. Ale není mi co závidět

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama