reklama

Chmelové brigády útočí: Příjemné retro, nebo zbytečnost?

Prohlédnout galerii
Foto: Žena

Chmelové brigády útočí: Příjemné retro, nebo zbytečnost?

Nezapomenutelný zážitek a jedny z nejlepších dnů či týdnů vašeho (nebo rodičů?) života? Nebo „něco" co je hluboko ve vzpomínkách a spojováno s dobou minulou? Chmelové brigády bylo pojem, a možná i díky nim je mnoho z vás - mílé čtenářky magazínu Žena.cz na světě!

Historky z chmelových brigád se směle řadí k těm z tanečních a vojenské základní služby. Pro mnohé studenty byly brigády jednou z mála zkušeností se surovinou obsaženou v nápoji, kterému často holdovali. A dnes?

Novodobé brigády - skvělý nápad?

Například v okolí obce Mšec na Rakovnicku se už druhým rokem objevují víkendoví česáči. Po dobu chmelové kampaně jich mezi štoky projdou dvě stovky. Dvě stovky už byly na jarních chmelových pracích a mnozí z nich se vracejí na sklizeň. Přestože většina chmele se dnes češe strojně, budou nadšenci pod dohledem pamětníků česat klasickým způsobem - ručně. V jejich programu nechybí návštěva Chmelařského muzea v Žatci a pivovaru v Krušovicích.

Jak to bývalo v dobách Starců na chmelu?

V chmelařských obcích bývaly ještě před dvaceti lety ubytovány stovky studentů. Sklizeň trvala tři, čtyři týdny. Dnes mnoho farem vystačí s místními zaměstnanci nebo několika brigádníky především na jarní práce. Krušovické chmelové brigády jsou formou zážitkové a poznávací turistiky.

A co vy? Pamatujete si chmelové brigády? A jak na ně vy - nebo vaši rodiče vzpomínáte/jí? Jeli byste na takovou brigádu - nebo považujete podobné záležitosti za těžké a zbytečné retro? Vyjádřete svůj názor v diskuzi pod článkem…

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama