reklama

Slavní odhalili skryté vášně - 12 unikátních fotografií proti AIDS

Prohlédnout galerii
Foto: Roman Černý

1.listopadu 2011  bude na slavnostním zahájení 4. ročníku benefičního projektu boje proti HIV/AIDS Art for Life  pokřtěn kalendář Art for Life PASSION 2012. Třináct osobností a dvanáct předních fotografů vytvořilo dílo, které přispěje k boji s touto smrtelnou nemocí.

Společným  jmenovatelem všech dvanácti fotografií je vášeň. Každá z fotografovaných osobností promítla do svého portrétu něco ze sebe, ze svých vášní i démonů. Divadlo, literatura, boty, sport, tanec, muži, bílá čokoláda, alkohol, létání nebo "aktivní" odpočinek... je jich mnoho. Proč se rozhodli spojit své jméno s u nás nepopulární a stále opomíjenou problematikou HIV/AIDS, co si o tomto tématu myslí nebo jaké jsou jejich osobní zkušenosti, prozradili někteří z nich během fotografování.

Bára Basiková

„Nemoci AIDS se poslední dobou věnuje čím dál méně pozornosti. Takže je dobře, že Art for Life přichází s takovým mementem a připomíná tuhle nemoc, navíc je to spojeno s uměním, což je mi sympatické." 

Tonya Graves

"Ve Spojených státech máme víc zkušeností s HIV, nemoc AIDS tam byla dřív. Lidi tam ví, že je to nemoc, která se týká všech, nejen homosexuálů. Američani jsou díky tomu daleko odpovědnější a berou to vážněji. Jsem tady 16 let, a když jsem přišla, lidi si mysleli, že nemůžou dostat AIDS, a to je blbost. Pořád mě překvapuje a děsí, kolik lidí v téhle zemi souloží bez prezervativu, protože si myslí, že HIV nemůžou dostat. Češi by měli dávat víc pozor a být opatrnější."

Tomáš Verner

Krasobruslař Tomáš Verner pro kalendář doslova nasadil vlastní tělo. Sám má test na  HIV za sebou a dnes říká: „Budu dělat všechno pro to, abych už další test podstupovat nemusel." 

Eliška Balzerová

"O HIV jsem s dětmi mluvila. My s dětmi vedeme dost otevřený život. Já jsem o tom mluvila speciálně se synem, který v 15 letech odešel na rok do Ameriky studovat jazyk.  Měla jsem s ním pohovor, protože jsem si říkala, že vstupuje do puberty, a chtěla jsem s ním o tom mluvit. On o tom ale věděl víc než já. Debatu na to téma jsem měla i s dcerou, se kterou máme takový zvláštní vztah. Je dán tím, jak se narodila. Když se narodil syn, tak vám to dítě tehdy ještě "ukradli". Pak přišla ze světa novinka - stejně jako ze světa chodí nemoci jako AIDS. Jmenovalo se to rooming-in. Nechali vám dítě ležet hned po porodu na těle, takže jste se nikdy nerozpojili. A dodnes to tak máme. Se synem jsem se při té debatě trochu ostýchala, ale s dcerou ne, takže jsme to důkladně probraly. A probíráme všechny věci dodnes."

David Kraus

„V poslední době jsem k AIDS nezaznamenal vůbec žádnou informační kampaň. Myslím, že se tady v souvislosti s AIDS kromě Art for Life nic moc neděje. A hlavně mám pocit, že se lidi vůbec nebojí, že se z toho v očích veřejnosti stala tak trochu chřipka." Jedenatřicetiletý hudebník nedávno test na AIDS sám podstoupil. „Měl jsem takové divoké období, takže jsem si už říkal, že bych si měl zajít. Pak to bylo znovuzrození, když přišly výsledky. Teď už si dávám bacha."

Bára Nesvadbová

"Rozhodně téma HIV/AIDS nenechám na škole, jsem pro otevřenost ve všech sférách a s Bibčou se bavím o čemkoliv a určitě se s ní budu bavit i o sexuálním životě. Nikdy jsem jí v těchto věcech nelhala, odmala věděla, že je táta a máma, že je sperma, že existuje děloha. Vzhledem k tomu, jak dospívá, tak se jí snažím dávkovat postupně všechny informace. Když jsem se dívala na její učivo na základní škole, tak jsem zjistila, že se tam učí i jak si čistit zuby, ale o sexu nebo o sexuálním násilí jim nikdo neřekne. Nemyslím si, že to je jednoduché s dětmi o takových věcech mluvit, vidím u Bibi, že už druháci jsou puberťáci, kteří se chtějí okukovat v šatně. Pro učitele musí být toto téma složité, ale je to nezbytné."

Natálie Kocábová

"U nás je přístup k sexu velmi otevřený. Spousta mých kamarádů to má tak, že je u nich na místě chodit na ty testy opravdu týdně. Ale lidi se o tom neradi baví, neradi se tím zabývají, takže se nepředávají informace. Svým dětem to řeknu sama, a to velmi brzo. Jsem přesvědčená, že každému se někdy stalo, že měl nechráněný sex. O riziku HIV se musí vědět!

Maxim Velčovský

"Občas mám pocit, že si lidi myslí, že AIDS je něco jako chřipka, které se zbaví pomocí acylpyrinu.
Ten projekt je mi sympatický a je to pro dobrou věc. Nehledě na to, že ten čas, který jsem tomu věnoval, mě nezabije, kdežto těch pár minut nechráněného sexu člověka zabít může."

Anna Polívková

„Do projektu Art for Life jsem se zapojila už loni, kdy jsem moderovala charitativní dražbu a závěrečný večer, jen tu fotku jsme nějak nestihli. Na závěrečném večeru jsem potkala ředitele Domu světla, velmi sympatického člověka, a on mi říkal, jak je ta situace zoufalá, že počty infikovaných stále stoupají a lidé nejsou vůbec informovaní. Což je škoda."

 

Koupí kalendáře pomáháme

Kalendář si budou moci zakoupit návštěvníci slavnostního křtu 1. 11. od 19 hodin v pražském hotelu Icon, všech listopadových akcí Art for Life a nově i filmových představení v multikinech Cinestar za zvýhodněnou cenu 300 Kč - právě tolik stojí jeden anonymní test na HIV.

Velkoformátové originály jednotlivých fotografií budou v rámci křtu vydraženy ve prospěch preventivních programů HIV/AIDS, na něž jde i výtěžek z prodeje kalendáře. Vyvolávací cena je 3000 Kč, takže šanci pomoct má opravdu každý.

Listopadovému Art for Life předcházela kampaň s názvem Dej si bacha!, jejíž tváří je zpěvačka Bára Basiková. Ve spotu režiséra Ondřeje Trojana přirovná AIDS k sebevraždě. Stejný motiv se objevuje i na vizuálech kampaně. Fotografie tří způsobů dobrovolného odchodu ze života mají probudit z letargie a připomenout, že na AIDS se stále umírá a nechráněný náhodný sex může odstartovat pomalou, ale jistou sebevraždu. Kampaň, která je první po 15 letech, připravilo občanské sdružení Art for Life bez jakékoli podpory státu.  Mezitím počet HIV pozitivních a obětí AIDS stále roste.... Program listopadových akcí a informace o projektu najdete na www.artforlife.cz

 

Autor: patr

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama