reklama

Audrey Tautou: Herečka nebo módní ikona?

Audrey Tautou Prohlédnout galerii
Audrey Tautou | Foto: Profimedia

Píše se rok 2001 a do kin přichází francouzská romantická komedie Amélie z Montmartru. Film vyhraje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a dokonce získá pět nominací na Oscara. Z okaté a křehké Audrey Tautou se stane hvězda.

Audrey Justine Tautou se narodila 9. Srpna 1976 v městečku Beaumont v Normandii. Rodiče nebyli z jejího nápadu studovat herectví příliš nadšeni, a tak Audrey začala studovat literaturu na pařížské Sorbonně a vedle toho se zapsala i do hereckého kurzu na prestižní škole Ecole Florent.

Herečka, která miluje literaturu

Začala navštěvovat castingy a objevila se v několika televizních filmech a seriálech. V roce 1998 se na ni usmálo štěstí a ona získala svojí první velkou roli. Na konkurz filmu Venuše, salón krásy sice dorazila o hodinu později, nakonec ale roli získala. Navíc byla v roli mladičké kosmetičky, která objevuje tajemství lásky, tak přesvědčivá, že za ní dokonce získala Cézara.

Nepřekonaná Amélie z Montmartru

O tři roky později přišla osudová Amélie z Montmartru francouzského režiséra Jeana-Pierra Jeuneta, který původně psal roli zasněné číšnice pro britskou herečku Emily Watson. Ta ji odmítla a jen díky tou dostala svou šanci Audrey Tautou. Drobná pouhých 163 cm vysoká herečka jako Amélie Poullain okouzlila diváky a celý filmový svět. Nabídky z Hollywoodu se začaly hrnout, ona je ale odmítala. Našla se ale jedna, která se neodmítá, a tou byla role kryptoložky Sofie v Šifře mistra Leonarda v roce 2006.

Další velká role přišla s filmem Coco Chanel, a Audrey se jí i tentokrát zhostila s přehledem. S honorářem 1,5 miliónu eur se navíc stala nejlépe placenou francouzskou herečkou. Krom toho se stala tváří legendárního parfému Chanel No.5 a objevovala se i na titulkách módních časopisů. Pravidelně se umisťovala i mezi stovkou nejkrásnějších žen na světě.

Audrey Tautou v Karlových Varech

Přes všechny tyto úspěchy okouzlující Audrey tvrdí, že by byla mnohem šťastnější, kdyby se herečkou nikdy nestala a několikrát se dokonce zmínila, že s herectvím skončí. Zatím tak naštěstí neučinila, díky čemuž na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech představí svůj nový film Pěna dní.

Doporučujeme: 26 filmů, které je nutné vidět na festivalu ve Varech

Audrey Tautou je nejen skvělou herečkou, ale i typickou reprezentantkou francouzského šarmu, elegance a stylu. Líbí se vám Audrey na kluka, na mikádo nebo s romantickými loknami? A kterému jejímu filmu dáváte přednost?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama