reklama

Matka prodala mé panenství. Za pár tisíc korun

V našich poměrech je to něco nepředstavitelného, ale v Kambodži se to děje celkem běžně.

Foto: Isifa/Thinkstock

V našich poměrech je to něco nepředstavitelného, ale v Kambodži se to děje celkem běžně. Přečtěte si, jak to probíhá, když matka prodá panenství vlastní dcery, a co ji k tomu vlastně vede.

Když nastal čas, aby dvanáctiletou Keo v jejich jednopokojovém bytě v kambodžském Phnom Penhu vyzvedl její "kupec" a odvezl si ji kdo ví kam, plakala nejen ona, ale i její matka. 

Keo měla celkem pochopitelně strach, nevěděla, co ji čeká. A její matce Rotaně tekly slzy, protože dobře věděla, že udělala něco neodpustitelného. Prodala panenství své dcery bohatému a mocnému muži. 

Nejdřív k doktorovi

Doma si ji vyzvedl jeho řidič a nejprve ji odvezl do zapadlého zdravotního zařízení. Tam ji prohlédl doktor, aby měli všichni jistotu, že je malá Keo stále ještě panna, a odebral jí vzorek krve kvůli testu na HIV

"Potvrdil, že je moje panenská blána nedotčená a že jsem naprosto zdravá," svěřila se Keo americkému magazínu Marie Claire o několik let později, tedy v době, kdy jí bylo 17 let. "Potom mě odvezli k muži, který za mě zaplatil. Musela jsem u něj zůstat celý týden, během něhož mě několikrát znásilnil, navíc bez kondomu."

Nahlas se o tom nemluví

Keo bydlí ve slumu, kde spolu s ní žije asi tisícovka lidí. Všichni se tu znají a všichni všechno vědí. Většinu mladých dívek tady potkal podobný příběh jako Keo, ale nikdo o tom prý nemluví.

Je to takový místní "folklor" a zvyk, který podporuje další matky v tom, aby svým dcerám udělaly to samé. Když to dělají všechny, najednou to přestává v jejich očích být tak špatné. A navíc si tím celkem slušně přivydělají.


Rotana měla šest dětí (Keo je z nich nejmladší), ovšem tři zemřely na vysokou horečku. Vydělá si zhruba jeden dolar denně. Její manžel pil a hrál karty, než před několika lety rovněž zemřel a zanechal po sobě spoustu dluhů. Když v takové situaci máte možnost získat minimálně pět set dolarů najednou, jste ochotní udělat spoustu věcí... 

Čtěte také: 6 mýtů o znásilnění, které je třeba vyvrátit

Pro většinu kambodžských rodin je poplatek za panenství to samé co výše ročního příjmu. Keo se do toho sice nechtělo, ale chápala, že to pro rodinu zkrátka udělat musí. Díky ní se zbavili všech dluhů.

Obchody s panenstvím tedy v Kambodži nejsou nic úplně neobvyklého, přestože se o tom samozřejmě moc nemluví a turisti, kteří do půvabné země a živého hlavního města přijíždějí, o tom nemají ani tušení. Přesné statistiky samozřejmě neexistují, ale kambodžská organizace Licadho bojující za lidská práva udává, že ročně je několik tisíc dívek donuceno prodat své panenství.

Kdo jsou zákazníci?

A kdo si panenství dívek, které jsou prakticky ještě v dětském věku, kupuje? Paradoxně jsou to vysoce postavení úředníci kambodžské vlády, armády a policie i členové dalších elit. Pro ně není problém zaplatit za takový zážitek 500, ale klidně i 5000 dolarů, tedy zhruba od 12 do 120 tisíc korun.

Proč je sex s nevinnými dívkami tak láká? Nemusí nutně jít o žádné pedofilní sklony, protože v Kambodži je bohužel rozšířená legenda, že sex s pannou muži dodá sílu a že díky němu zůstane déle mladý a zdravý. Tahle myšlenka pochází z taoismu a zdaleka jí nevěří jen místní muži. Pravidelnými zákazníky jsou totiž i muži ze sousední Číny, Singapuru nebo Vietnamu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dívka kvůli špatně provedenému piercingu málem zemřela

Vychovaly ji dvě lesby, sňatky homosexuálů ale odmítá

Na vozíčku je už devět let. Kvůli jednomu skoku do vody

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama