reklama

Bojovala s nemocí kůže. Vyřešila to tetováním

Poslouchala trapné narážky na svou nemoc. Tetování to změnilo.

Byly doby, kdy byl člověk díky tetování odlišný. Dnes už ho má skoro každý a skoro nikdo se nad tím nepozastaví. Stalo se dokonce tak běžnou věcí, že tetování může naopak pomoct k tomu, aby člověk vypadal stejně jako ostatní a neodlišoval se tak trochu nechtěně. Chcete příklad?

Mladá a krásná Newyorčanka Tiffany Posteraro používala celý život spoustu make-upu a tónovacích přípravků, aby zakryla vitiligo, onemocnění, která se projevuje světlými skvrnami na kůži. 

Poprvé se bílé fleky u Tiffany objevily, když jí bylo sedm let. Začaly se rozšiřovat na jejích kolenou. Vitiligo se totiž nejčastěji tvoří v okolí kloubů, na prstech, kolem úst nebo očí. Tiffany ani její rodiče přitom celkem dlouho nevěděli, co ty skvrny mají vlastně znamenat. 

Až když jí bylo 11 let a šla s maminkou nakupovat, prodavač se na ní zadíval a prohlásil: "Ty máš vitiligo, že?" Doma si tenhle termín vyhledala na internetu a zjistila, že není jediná na světě, kdo těmihle fleky trpí.

Na druhou stranu touhle nemocí trpí asi jen čtyři procenta lidí, takže rozhodně není běžná a lidi na ni nejsou zvyklí. To je důvod, proč i když nemoc nijak nebolí, Tiffany trpěla. Hlavně během dospívání musela poslouchat dotazy typu: "Opalovala ses pod stromem?"

Posmívali se jí, že vypadá jako kráva, říkali jí "dalmatine". Děti z ní měli strach, protože si myslely, že je duch, jiní se domnívali, že skvrny jsou následkem popálenin. Ve škole jí dokonce pár kluků narovinu řeklo, že kvůli "tomuhle" s ní nemůžou randit.

Hra na schovávanou

"Pořád jsem se zakrývala dlouhým oblečením, dokonce i v těch největších vedrech. Vyhýbala jsem se večírkům u bazénu, protože to znamenalo svléknout se do plavek," vzpomíná pro The Telegraph.

Dnes je jí 24 let a už pochopila, že maskovat se oblečením nebo make-upem je zbytečné. Přiznává, že zlomem v jejím přemýšlení a přístupu k vlastnímu tělu byla modelka Winnie Harlow, která trpí stejnou nemocí, ale nestydí se za ni a naopak ji bere jako svoji přednost.

Právě Winnie a její úspěchy (stala se například tváří značek Diesel nebo Desigual) inspirovaly Tiffany k tomu, aby začala být sama sebou. Aby se postavila hloupým poznámkám a naopak proti nim odvážně bojovala. Třeba právě tím, že si na levou paži nechala vytetovat nápis: "It's called Vitiligo." (Jmenuje se to vitiligo.)

"Měla jsem už plné zuby těch zkoumavých pohledů. Měla jsem chuť těm lidem říct: "Pojď se mě zeptat, co to je." Chtěla jsem to lidem vysvětlit, aby se něco přiučili místo toho, aby si tvořili předčasné závěry a mysleli si kdo ví co."

Tetování prý opravdu pomohlo a Tiffany se teď setkává se samými pozitivními reakcemi: "Všichni mi to tetování chválí. Konečně kladou normální otázky ohledně té nemoci a odcházejí poučení. Konečně si nemyslí, že mám popáleniny. Teď vědí, že ty skvrny mají název a že je to vlastně normální. Strašně se mi ulevilo."

Kromě toho jí prý postupem času také došlo, že díky nemoci je vlastně lepším člověkem. "Myslím, že jsem víc empatická. Když se na lidi dívám, nesoustředím se na jejich chyby. Navíc si začínám myslet, že co je pro jednoho chybou, může pro jiného být krásné," uzavírá Tiffany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Muž oslepl kvůli kontaktním čočkám. Jsou nebezpečné?

Nejdrsnější hasič světa: Co si myslí o dnešních mužích?

10 tipů, jak díky líčení opticky zvětšit oči

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama