reklama

Nejhorší případ anorexie v historii. S dobrým koncem!

Prohlédnout galerii
Foto: Zdenka Tomis, Profimedia.cz

Když jí bylo osmnáct, vážila tolik, co obvykle váží čtyřleté holčičky. Není divu, že lékaři pak prohlásili, že horší případ anorexie nikdy neviděli.

Dnes je Emmě O'Neill ze skotského Glasgow dvaadvacet let a vypadá jako jakákoli jiná dívka jejího věku. Má moc hezký obličej i pěkné ženské tvary - někdo by možná dokonce řekl, že je tak trochu oplácaná. A složil by tím Emmě tu nejlepší možnou poklonu.

Od třinácti let totiž trpěla těžkou formou mentální anorexie. Jednu dobu dokonce vážila pouhých osmnáct kilogramů a její tělo doslova nebylo nic jiného než kost a kůže.

Modřiny kvůli spánku

Byla dokonce tak hubená, že nemohla spát na obyčejné posteli. Její kosti nebyly ničím obalené, a nebezpečně vyčnívaly, takže měla tělo samou modřinu. Rodiče ji donutili jít do nemocnice, ale ani v tamní péči nezačala normálně jíst. A to i přesto, že jí všichni lékaři zděšeně říkali, že se s vážnějším případem mentální anorexie dosud nesetkali.

Důležitý obrat nastal jednou, když šla se svým otcem nakupovat. Přecházeli rušnou silnici plnou aut, Emma se chtěla rozběhnout, aby byla co nejrychleji na druhém chodníku, ale najednou to nešlo. Prostě neměla svaly, které by zabraly.
Zhroutila se a jen těsně unikla srážce s jedoucím autem.

"Teprve tehdy jsem si uvědomila, že vůbec nejsem tak v pohodě, jak si myslím, a došlo mi, co jsem vlastně sobě i své rodině provedla. Vím, že jsem měla obrovské štěstí, protože někteří pacienti v nemocnici na tom zdaleka nebyli tak špatně jako já a zemřeli," vypráví Emma po osmiletém boji se zákeřnou nemocí.

Nikdy nebyla tlustá

Paradoxní je, že ani před nemocí nebyla vůbec baculatá, naopak hodně sportovala. "Jednou mě prostě napadlo, že vyzkouším, jak štíhlé moje tělo ještě může být. Nejdřív jsem jen přidala na fyzickém tréninku, ale pak i omezila stravu. A začala být nemocná," popisuje Emma.

"Anorexie je jako vězení, ze kterého nemůžete uniknout," varuje mladá dívka, která s velkým štěstím vyhrála svůj boj s anorexií, a proto také založila nadaci, která pomáhá podobně nemocným dívkám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

30 let s pocitem viny: Zabila jsem svoji sestru

Vyměňte pneumatiku za pekáč buchet

Dvě sestry v jednom těle: Chceme manžela a dítě. Každá

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama