reklama

Jak vyrobit domácí pralinky: Skvělý dárek nejen k Valentýnu

Nejlepším dárkem k Valentýnu je čokoláda. Co potěší víc než ručně dělané domácí pralinky? Není to nic složitého a úspěch je zaručen. Víme, jak na to.

Foto: iStock

O čokoládě je známo, že působí jako afrodiziakum. Udělejte svému milému na svatého Valentýna radost a vyrobte domácí čokoládové pralinky.

Pralinky nejsou jen čokoládové bonbony plněné alkoholem. Obsahovat mohou jakoukoli náplň, od kokosu přes oříšky, mandle, maliny nebo třeba i netradiční příchuť chilli nebo kari. Přinášíme pár receptů a tipů, jak je vyrobit celkem snadno doma.

Pralinky s chilli

300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa, 4 polévkové lžíce másla, 300 ml smetany na šlehání, 3 polévkové lžíce alkoholu, 0,5 kávové lžičky chilli, kakaový prášek na obalování

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo. Ušleháme dohladka a odstavíme z plamene. Přimícháme likér a mleté chilli. Ještě jednou pořádně prošleháme metlou a necháme v ledničce ztuhnout do druhého dne. Na pečicí papír nasypeme kakao. Ze ztuhlé čokolády lžičkou vykrajujeme malé kousky, které v ruce dotvarujeme do kuličky. Všechny obalíme do kakaa a servírujeme v malých papírových košíčcích.

Ganache pralinky

150 g libovolné čokolády (mléčná, bílá, jahodová, pistáciová), formu na pralinky, 200 g hořké čokolády, 180 ml smetany na šlehání, 20 g másla

Postup:

Rozpustíme 150 g námi zvolené čokolády ve vodní lázni. Musíme pečlivě míchat po celou dobu. Pomocí štětečku vytíráme připravenou silikonovou formu rozpuštěnou čokoládou. Formu dáme do ledničky a čokoládu necháme ztuhnout tak, aby nám později tvořila skořápku pro náplň.

Smetanu s máslem přivedeme k varu. Ke konci přidáme kousky nalámané čokolády. Odstavíme ze sporáku a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Náplň dáváme do vychlazených skořápek ve formě. Vše necháme ztuhnout v lednici. Na závěr přijde opět vrstva čokolády, která nám tvoří skořápku. Celou pralinku tím uzavřeme a dáme je ztuhnout do ledničky. Dobře vychlazené pralinky jdou snadno vyndávat ze silikonové formy.

Malinové pralinky

250 g malin čerstvých nebo zmražených, 80 g cukru krupice, 300 g mléčné čokolády, kakao nebo jedna tabulka hořké čokolády na obalení

Postup:

Maliny svaříme s cukrem a přecedíme přes síto, abychom se zbavili peciček. Do horkých malin dáme na kousky nakrájenou čokoládu a mícháme do té doby, než se všechna rozpustí. Hmotu dáme do chladu částečně ztuhnout (zhruba dvacet minut). Na pečicí papír lžičkou vykrajujeme nočky, které necháme zcela ztuhnout v lednici. Tvary můžeme nechat tak, nebo z nich vyválíme v ruce kuličky. Pozor, rychle se rozpouští.

Můžeme je obalit v kakau a vytvořit z nich lanýže, nebo rozpustit tabulku čokolády a do ní je namočit. Necháme je ztuhnout nejlépe na pečicím papíře.

Pralinky hvězdoprašky

3 bílé čokolády, 3 mléčné čokolády, 2 hořké čokolády, strouhaný kokos, ořechy, omega tuk, Nutella, ozdobné posypy, čokoládová poleva, vanilková, rumová a mandlová tresť, griliáš

Postup:

Pokud nemáme silikonové formičky, poslouží i plastové plato od snědené bonboniéry. Vše záleží na naší fantazii. Rozehřejeme si čokolády s troškou tuku. Do jednotlivých formiček nebo chlívečků kápneme trochu čokolády a necháme vychladnout. Dále můžeme dát Nutellu nebo ořechy a zalijeme zbytkem čokolády. Pro intenzivnější vůni přidáváme jednotlivé tresti.

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama