reklama

Chystáte se péct svatební koláčky? Poradíme!

Svatebním sezóna je v plném proudu. Nejvyšší čas naučit se péct svatební koláče! Tady jsou recepty!

Foto: Isifa/Thinkstock

Svatební koláče doplňují dlouhý seznam svatebního maratonu. Pokud máte svatební šaty zamluvené, vybranou svatební kytici a přesně víte, jak bude vypadat svatební oznámení, nezbývá než se naučit recepty na svatební koláče.

Svatba je den, kdy by mělo být vše připravené a v naprostém pořádku. Tradicí je, že ženich s nevěstou přibližně týden před svatbou rozváží svatební koláče. Buďte originální a upečte si pár svatebních koláčů. Máme pro vás recepty na ty nejlepší svatební koláče!

Jemné svatební koláče

Nákupní seznam: 80 dkg polohrubé mouky, 50 dkg tuku, 4 žloutky, 1/4 mléka, 6 dkg droždí, 2 lžíce pískového cukru, špetka soli

Připravíme si kvásek tak, že do vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme špetku cukru. Kvásek necháme vzejít. Ztuhlý tuk nastrouháme do mouky a přidáme žloutky. V poslední fázi přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout.

Pak krájíme malé kousky, které uválíme na kuličky. Jednotlivé kuličky se zploští a rozloží na plech. Důlek potřeme mlékem a plníme náplní dle vaší chutě. Koláče mohou být ořechové, povidlové, makové nebo tvarohové. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 15 minut.

Nekynuté koláče

Nákupní seznam: 60 dkg polohrubé mouky, 250 dkg tuku, 6 dkg droždí, 6 dkg cukru, 3 žloutky, 1/8 mléka, citronová kůra

Do teplého mléka dáme droždí a lžíci cukru. Vzešlý kvásek přidáme do mouky, cukru a nastrouhané kůry. Nakonec přidáme žloutky a osminu mléka. V poslední chvíli nastrouháme tuk. Těsto nenecháme kynout. Rovnou z něj děláme malé koláčky, které plníme nádivkou. Nádivku si připravíme z 10 dkg cukru moučky, 2 bílků a pomletého máku nebo ořechů. Naplněné koláče pečeme na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.

Svatební koláčky

Nákupní seznam: 1 vanilkový cukr. balíček droždí, 3 žloutky 1 sklenice oleje, 2 lžíce cukr krupice, 250 ml mléka, 250 hladké mouky, 250 polohrubé mouky

Do vlažného mléka dáme cukr, droždí a připravíme kvásek. Vzešlou směs přidáme do mouky, cukru a spolu se žloutky rozmícháme ve vlažném mléce a oleji. Hladké těsto necháme chvíli odpočinout. Na tvarohovou nádivku si utřeme jeden tvaroch se žloutkem a balíčkem vanilkového cukru. Postupně přidáváme cukr krupice podle toho, jak to máme rádi sladké.

Z těsta vykrajujeme kuličky, které rozplácneme a naplníme nádivkou. Pečeme na 180 stupňů do té doby, než zezlátnou.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama