reklama

Recepty, rady i fígle pro správné grilování hovězího

Grilování je v plném proudu. Nechte si poradit a vyzkoušejte recepty na grilované hovězí maso!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Grilovaná žebra, marinovaný pupek nebo pravý argentinský steak? Zní to dobře, ale mnoho z nás si při grilování na hovězí netroufne. Dodržujte pár pravidel a bude to hračka.

Hovězí maso je přímo ideální pro nedělní oběd a grilování s přáteli. Než se do toho ale pustíte, připomeneme vám pár důležitých pravidel a tipů, aby z vašeho masíčka nebyla podrážka. Vyzkoušejte naše recepty na grilované hovězí maso a překvapte okolí.

Jaké maso z býka použít?

  • hovězí zadní s mramorovanou strukturou (květová špička): výborný a šťavnatý steak
  • krk: před grilováním se doporučuje marinovat
  • nízký roštěnec: část zadní čtvrtě krávy, libové a šťavnaté maso, vhodný na steaky, roastbeef, minutku
  • vysoký roštěnec: najdete ho hned za krkem, jemné maso na steaky a minutky s typickou šťavnatostí
  • zadnáí kýta - ořech: šťavnaté steaky
  • svíčková: výborný a libový steak
  • hovězí žebra: delší doba přípravy, ale rozhodně to stojí za ochutnání
  • pupek: lahodný a šťavnatý kousek masa, potřebuje více času na přípravu 
  • mleté hovězí maso: ideální na hamburgery

Náš tip: Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?

S hovězím steakem se perte s citem

Jak na grilu připravit dobrý hovězí steak? Důležitá je samotná koupě masa. Maso musí být dobře uzrálé a obecně platí, že prorostlé maso rovná se šťavnatá pochoutka. Nesnesete-li tlustší kousky, jednoduše je odstraňte po grilování, ale připravíte se o nejlepší část steaku. V krámě chtějte maso z býka, které je uleželé (minimálně 3 týdny). A jak to poznáte? Pokud zatlačíte na maso, zůstane v něm otisk prstu. V opačném případě, se rychle vrátí zpět.

  • Maso nakrájejte na dvou až tří centimetrové plátky (záleží, jak velký steak zvládnete).
  • Při grilování hovězího to nepřehánějte s kořením. Samotná chuť masa je zážitkem.
  • Při otáčení nepoužívejte ostré předměty, jinak z masa vyteče veškerá šťáva.
  • Pokud chcete dobrý steak, měli byste skousnout, že bude krvavý. Propečený steak vám nikdy chutnat pořádně nebude.
  • Zda je maso správně propečené poznáme tak, když na něj zatlačíme prstem. Dobrý steak ještě pruží a je měkký.

Rare, medium, done

Odborníci (Zdeněk Pohlreich) mají na poznání steaku "fígl". Přitiskněte bříško malíčku k palci a část ruky pod palcem ukazuje přibližnou úpravu steaku. Palec s malíčkem je "done" - propečený a ukazováček s palcem "rare" - krvavý. Mezi tím, je zhruba "medium" - středně propečený. Stačí jen kontrolovat přibližnou pružnost steaku, jako tomu je u palce při požadované úpravě.

Čtěte také: Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!

Před podáváním nezapomeňte maso na chvíli nechat odpočinout, aby se v něm rozestoupily všechny chutě. Nikdy nesmí přijít na talíř hned po sundání s grilu. Steak můžete na pět minut zabalit do alobalu. Solíme a dochucujeme ideálně až při  sundávání z grilu nebo těsně před pečením.

Projděte si druhy steaků:

  • Rib-Eye steak: Oko roštěnce. Jeden z oblíbených steaků. Krájí se z prostředku roštěnce a patří mezi nejprorostlejší maso na steaky.
  • Strip steak: Krátká plec bez steaku T bone a svíčkové. Libový a masitý pevný steak se krájí alespoň na 2,5 cm a griluje se zprudka.
  • Porterhouse steak: Je částečně tvořen T bone steakem a svíčkovou. Krájí se 3,5 až 7 centimetrů. Griluje se zprudka, a pak se na mírném ohni dopéká.
  • T-bone steak: Krájí se z nízkého roštěnce. Je o hodně měkčí než porterhouse, ale také o dost menší.
  • Filet mignon: Malý, kulatý a silný plátek hovězí svíčkové. Je krásně libový a jemný. Griluje se při vysoké teplotě.
  • Flank steak: Široký kus plochého svalu. Jde o výrazný kus masa, které je tuhé a vláknité. Na grilování se hodí jen v případě, že ho nakrájíte na tenké plátky přes vlákno.
  • Skirt steak: Pruh masa z nízkého roštěnce zvaného flank. Mají výraznou chuť hovězího masa. Servíruje se nakrájený na tenké plátky, jinak je příliš tuhý.

Recepty na hovězí grilování

Domácí zdravý hamburger

Budete potřebovat:

  • 140g hovězího zadního
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvý pepř
  • chilli paprička
  • ledový salát
  • rajče
  • tmavou kulatou housku
  • hořčice
  • kečup
  • kyselé okurky
  • plátky čedaru

Hovězí zadní si pomeleme. Trochu osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou chilli papričku bez semínek a maso dobře propracujeme. Nepřidáváme žádné vajíčko. Maso drží pohromadě díky kvalitnímu zpracování. Někteří kuchaři dělají i to, že jednotlivé kusy masa bouchají o prkénko, tím se krásně spojí. Z kuliček si vytvarujeme placky, které grilujeme na středním ohni 3-7 minut po každé straně. Záleží na tloušťce masa. Opět platí, že růžový střed (středně propečené) zaručí šťavnatost jídla.

Housku si rozřízneme a potřeme hořčicí nebo kečupem. Před sundáváním masa z grilu na něj položíme plátek sýra a necháme rozpustit. Maso položíme na housku a dozdobíme salátem, rajčetem a okurkou.

Hovězí žebra s medem a citronem

Budete potřebovat:

  • 4 hovězí žebra
  • 1 dl ananasového džusu
  • 3/4 dl sojové omáčky
  • 1 dl medu
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule na kolečka

Maso si uvaříme téměř se solí a cibulí. Necháme ho důkladně okapat. Všechny zbývající ingredience smícháme a nalijeme na uvařená žebra. Marinujeme asi 3-4 hodiny a občas obrátíme. Před grilováním necháme trochu okapat. Maso grilujeme za střední teploty asi 20 minut a pomazáváme zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo s bramborou pečenou v alobalu.

Čtěte také: Hovězí maso: Z čeho dělat steaky a z čeho guláš?

Pravý hovězí steak

Budete potřebovat:

  • steaky z hovězí svíčkové
  • olivový olej
  • kousek slaniny
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvý pepř

Nakrájíme si plátky masa na tloušťku 3 centimetry a osušíme je papírovou utěrkou. Rozpálíme si gril a rošt potřeme slaninou. Steaky opékáme zprudka na přímém ohni z každé strany asi 2 minuty. Potom je z ohně sundáme a dáme na 5 minut odpočinout do alobalu. Před podáváním je osolíme a opepříme a můžeme zakápnout olivovým olejem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Steak na víně od Pohlreicha: Dobrou chuť!

Vychytávky na grilování. Tyhle vás budou bavit!

Lásky čas trvá jen dva roky. Pak nastupuje vztah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama