reklama

Jak na grilované ryby? Recepty i triky jsou tu!

Grilování nemusí být jen o vepřovém nebo hovězím steaku. Ugrilute si dobrou a kvalitní rybu! Víme, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Grilování se stalo fenoménem nejen ve světě, ale také v celé České republice. Není nic příjemnějšího, než si s přáteli připravit na grilu nějaký dobrý steak, hamburger nebo rovnou rybu!

Připravili jsme pro vás pár rad, jak si ugrilovat ryby. Jde o bílé a lehce stravitelné maso, které se ke grilování výborně hodí. Zkuste ryby na grilu a nebudete litovat.

Jak si ugrilovat dobrou rybu

Maso ryb by mělo být součástí potravy každého z nás. Ryba je zdrojem důležitého jódu a dobře se tráví. Rybí maso je doporučované při dietách a jiných potížích s trávicím ústrojím. Mnoho z nás se ale v rybách moc nevyzná.

Grilovat se musí jen ryby čerstvé nebo krátkou dobu zamražené, které samovolně rozmrznou. Můžete grilovat všechny sladkovodní ryby a i některé mořské. Maso se snadno a rychle upeče. Nejlepší úprava je v celku nebo na menší filety či podkovy. Ryby se zásadně dlouho nemarinují. Stačí půl hodiny před grilováním.

S rybou zacházejte opatrně

Ryby se nejlépe snáší s čerstvou bylinkou, solí a olejem. K rybě se hodí mořská sůl, jemné koření, kmín, mletý pepř a čerstvé bylinky. Rybu dáváme na gril vždy rozpálený a kůží dolů. Ryba nesmí přijít na prudký plamen. Určitě s rybou manipulujte pomocí kleští, aby se vám nerozpadla. Kleště si před použitím potřete trochou másla.

Po grilování talíř s rybou doplňte bylinkovým máslem s trochou česneku. Nebojte se vytvářet dipy z kysané smetany, která bílé maso jemně podtrhne. Používejte vždy čerstvé a kvalitní suroviny.

Recepty na grilované ryby

1) Kapří špízy s houbami

Připravte si:

  • 1 kg filetů z kapra
  • 150 g slaniny
  • kloboučky hub
  • cibule
  • paprika
  • sůl, olej
  • česnek

Z kapra si nakrájíme přiměřené špalíčky. Stejně postupujeme u slaniny, cibule a paprik. Střídavě ingredience napichujeme na grilovací jehly. Marinádu si připravíme z oleje, soli a prolisovaného česneku. Grilujeme asi 10 minut. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo, které můžete opéct na grilu s bylinkovým máslem.


2) Plněný pstruh s překvapením

Připravte si:

4 pstruhy střední velikosti
  • 12 sušených švestek
  • 12 oloupaných mandlí
  • sůl
  • bílý pepř
  • olej
  • 8 plátků anglické slaniny

Pstruhy si opláchneme a osušíme. Osolíme zevnitř i zvenku a nakořeníme. Naplníme je sušenými švestkami, které jsou naplněné mandlemi. Pstruhy zabalíme do anglické slaniny a položíme na gril. Pečeme z obou stran dohromady 15 - 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.


3.) Siven na rozmarýnu a česneku

Připravte si:

3 stroužky česneku
  • 1 lžičku rozmarýnu
  • 2 trsy petrželové natě
  • 2 špetky soli
  • špetku namletého pepře
  • 1 deci olivového oleje
  • Maso si naložíme do marinády, kterou si připravíme z olivového oleje, česneku, rozmarýnu a petržele. Přidáme pepř a trochu soli. Necháme rybu půl hodiny v marinádě odpočinout.

    Lepší je rybu před grilováním trochu nařezat po stranách. Pečeme na dobře rozpáleném grilu z každé strany minimálně 7 minut. Lepší variantou je rybu zabalit do alobalu. Lépe se tak propeče a je o něco zdravějším jídlem. Podávejte s opečeným chlebem a kouskem citrónu.

    DOBROU CHUŤ!

    "Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama